Πεντάγωνο: 16.000 άτομα απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ το τελευταίο 24ωρο

Senior Airman Taylor Crul/U.S. Air Force via AP

Σε 16.000 ανέρχονται οι πολίτες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκε ένα επιπλέον ελικότερο για να μεταφερθούν Αμερικανοί από την Καμπούλ στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ανέφερε ότι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ γίνεται όλο και πιο χαοτική.

Επεσήμανε, δε, ότι η Γερμανία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τους Ταλιμπάν, προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία το αεροδρόμιο.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη η ομάδα των G7 να συζητήσει για τη διαχείριση του μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν, αλλά και για την επέκταση της προθεσμίας εκκένωσης της Καμπούλ.

Ταλιμπάν: Εκτοξεύουν απειλές στη Δύση, απορρίπτουν τις κατηγορίες ως fake news

Στο μεταξύ, με «συνέπειες» απειλούν οι Ταλιμπάν αν παραταθούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης. «Είναι κόκκινη γράμμη» τόνισε σε συνέντευξή του στο Sky News ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν, και πρόσθεσε πως «ο Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Οπότε αν τις παρατείνουν, παρατείνουν και την παραμονή τους στο Αφγανιστάν, ενώ δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό».

«Εάν οι ΗΠΑ ή η Βρετανία θέλουν να παρατείνουν τις επιχειρήσεις, η απάντηση είναι “όχι”. Αλλιώς θα υπάρξουν “συνέπειες”» δήλωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ακραίου ισλαμιστικού κινήματος, εξηγώντας πως «θα δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης. Ενδεχόμενη παράταση της παραμονής τους θα πυροδοτούσε αντιδράσεις».

Τελευταίες ειδήσεις

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr