Παράθυρο για νέα περιοριστικά μέτρα από τον Αδ. Γεωργιάδη

Estimated read time 1 min read

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης θεωρεί δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε γενικό lockdown, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, λόγω της παραλλαγής «Ο».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ενόψει της επέλασης της Όμικρον, θυμίζοντας ότι από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα πρέπει να έχει εκτός από πιστοποιητικό εμβολιασμού κι ένα αρνητικό PCR τεστ 48 ωρών. 

«Άρα κάνουμε πιο δύσκολη την πρόσβαση στη χώρα ώστε να εμποδίζουμε την εισαγωγή πολλών νέων κρουσμάτων, καθώς η Όμικρον αρχίζει να επικρατεί. Είναι αδύνατο να μην έρθει και στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη και να μη γίνει κάποιου είδους ξέσπασμα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δίνεται «μάχη να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως «πλην του γενικού lockdown δεν έχω αποκλείσει ποτέ κάποιο άλλο μέτρο, διότι δεν ξέρω ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας. Γενικό lockdown πάντως αποκλείεται να υπάρξει».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα της ακρίβειας και στις επικείμενες ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ελάφρυνση των νοικοκυριών, υποστηρίζοντας ότι «θα τους ικανοποιήσουν όλους».

Μίλησε για «πολύ καλύτερα του αναμενόμενου ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021, από ό,τι φαίνεται πάνω από το 6,9%», η οποία «δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να λάβει μέτρα προς διάφορες κοινωνικές ομάδες για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Σκοπός της κυβέρνησης είναι πάντα ο ίδιος: Από το μέρισμα της επιτυχίας της χώρας θα εισπράττουν το μερίδιό τους όλοι. Κανένας δεν πρόκειται να μείνει πίσω».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι από τον Μάρτιο και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου προσθέτοντας ότι κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη κρίση στην ενέργεια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός της Ελλάδας να αγγίξει το 5%. 

Βλέπει αποπληθωρισμό το δεύτερο τρίμηνο

Αιτιολόγησε την αύξηση των τιμών στο ράφι αναφερόμενος στο κόστος της ενέργειας, αλλά είπε ότι υπάρχει ένα αισιόδοξο στοιχείο, ότι «οι τιμές των πρώτων υλών παγκοσμίως έχουν αρχίσει να πέφτουν και μάλιστα πολύ. Όλη αυτή η κρίση του πληθωρισμού που ζούμε τώρα ξεκίνησε τον Ιούλιο που άρχισαν να ανεβαίνουν οι πρώτες ύλες. Άρα είναι ένας πρόδρομος δείκτης ότι ο πληθωρισμός μέσα στο 2022 θα ελεγχθεί». 

Όπως είπε «θα περάσουμε ένα πρώτο τρίμηνο δύσκολο με ψηλό πληθωρισμό και μετά θα πάμε σε αποπληθωρισμό. Το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων σε ετήσια βάση δε θα υποστεί μείωση ούτε φέτος ούτε του χρόνου. Η Ελλάδα θα καταφέρει να κλείσει το 2021 ως μια από τις τρεις πιο επιτυχημένες χώρες της Ευρώπης». 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author