Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου, Δροσάκη: Όσα περιγράφουν στις καταγγελίες τους

Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου και Δροσάκη κατηγορούν γνωστό ηθοποιό για ασελγείς πράξεις, λεκτική βία και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Συγκλονίζουν τον χώρο του θεάτρου οι τρεις σοβαρές μαρτυρίες που ήρθαν χθες (4/2) στο φως με τις ηθοποιούς Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη να καταγγέλλουν πασίγνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη για ασελγείς πράξεις, λεκτική βία και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open σωρεία καταγγελιών έχει δεχθεί το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και ο Πρόεδρός του, Σπύρος Μπιμπίλας, για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή λεκτικής και σωματικής βίας στο θεατρικό σανίδι.

Για τις καταγγελίες μίλησε σήμερα (5/2) το πρωί στην εκπομπή «Ευτυχείτε!» ο Γενικός Γραμματέας Σωματείου Ηθοποιών, Άρης Λάσκος: «Δεν νομιμοποιούμαστε από πουθενά να πούμε ότι ισχύει ή ότι δεν ισχύει η όποια καταγγελία. Τους καλούμε όλους να έρθουν στο σωματείο για όποια καταγγελία». Ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ, ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας δήλωσε χθες στο δελτίο ειδήσεων του Open: «Είναι πολλές (οι καταγγελίες). Δεν έχει νόημα να μπούμε σε αριθμούς, δηλαδή όποιον αριθμό και να πούμε, μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι πολύ μικρότερος ή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Σίγουρα θα είναι πάρα πολύ μεγάλος στο τέλος. Ήδη έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι καταγγελίες».

«10 νέες καταγγελίες που δεν περίμενα»: Αφόρητες πιέσεις δέχεται ο Σπύρος Μπιμπίλας

Όσα ισχυρίζονται οι τρεις γνωστές ηθοποιοί – Δεν είναι μόνο ένα επεισόδιο 

Σύμφωνα με την εκπομπή «Ευτυχείτε!» η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους μέσα στις δέκα σελίδες της καταγγελίας στο ΣΕΗ περιγράφει ότι δέχθηκε από τον λαοφιλή ηθοποιό ασελγείς πράξεις, λεκτική βία και προσβολή – και δεν είναι μόνο ένα επεισόδιο. Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου καταγγέλλει άσεμνες πράξεις που προσβάλλουν τη γενετήσια αξιοπρέπεια και όλα όσα περιγράφει η ηθοποιός έχουν γίνει σε ιδιωτικό χώρο μέσα στο θέατρο. Η Λένα Δροσάκη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ – καταγγέλλει δύο περιστατικά. Το ένα την εποχή που σπούδαζε στη δραματική σχολή και δέχθηκε παρενοχλήσεις και απειλές. Το δεύτερο περιστατικό που καταγράφεται στην καταγγελία στο ΣΕΗ είναι για λεκτική και ψυχολογική βία σε παράσταση που κλήθηκαν να συνεργαστούν πολύ πρόσφατα. Δημιουργούσε συνεχώς εντάσεις και προσβολές σε παράσταση που ήταν να σκηνοθετήσει το 2019.

Στην εκπομπή μίλησε και ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, που υπενθύμισε ότι υφίσταται πιέσεις για την αποκάλυψη των καταγγελιών όσων ηθοποιών έχουν απευθυνθεί στην Ένωση. «Βομβαρδίζομαι διαρκώς. Το σωματείο μας δεν νομιμοποιείται να δημοσιεύσει έγγραφα που έχει στην κατοχή του… ή κάποιοι να τα δημοσιεύουν χωρίς να το ξέρουμε εμείς. Έχουμε νόμιμες διαδικασίες, Πρέπει να προστατέψουμε τα μέλη μας και τα προσωπικά τους δεδομένα και όταν ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες τότε μόνο θα μπορούμε να λέμε πράγματα. Θα φτάσουν οι έγγραφες καταγγελίες στο πειθαρχικό, θα έρθουν οι εμπλεκόμενοι αν θέλουν να έρθουν και αυτό μπορεί να πάρει εβδομάδες. Τότε θα βγουν αποφάσεις όταν συμβουλευτούμε ειδικούς. Υπάρχουν καταγγελίες έγγραφες και κάποιες “στα τηλέφωνα”. Αν δεν έρθουν όλοι να τα υπογράψουν αυτά που λένε… δεν μπορούμε να λέμε κάτι παραπάνω» είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Οι άνθρωποι του θεάτρου σπάνε τη σιωπή τους και τον λόγο έχει τώρα το νεοσύστατο πειθαρχικό συμβούλιο, στο οποίο θα κληθούν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις οι εμπλεκόμενοι στις καταγγελίες.

Τις παρακολουθούσε και εκτός θεάτρου – Δεν ήξεραν ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του

Στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τις καταγγελίες που κατέθεσαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών οι τρεις γνωστές ηθοποιοί. Αρχικά, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε σε περιστατικό στη παράσταση «Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον στο θέατρο «Βρετάνια» το 2000, όταν ήταν 24 χρόνων. «Ο καταγγελλόμενος προέβη επανειλημμένα σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου και όχι μόνο. Εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας μου, την ανάγκη μου να εργαστώ, τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει». Επιπλέον αναφέρθηκε και σε ένα δυσάρεστο περιστατικό στο καμαρίνι που της παραχωρήθηκε από τον ηθοποιό-σκηνοθέτη, αν και κρατούσε το κλειδί ο ίδιος. «Ο καταγγελλόμενος με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με και προκαλώντας μια συνεχή ανησυχία που έφθανε στα όρια του τρόμου. Ειλικρινά δεν ήξερα ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του. Φοβόμουν ότι είναι ικανός για τα πάντα, όπως μου είχε αποδείξει με τις πράξεις του».

Ακόμη αναφέρει πως κάθε φορά που υπήρχε ένας δικός της άνθρωπος στην παράσταση και στο έργο είχαν μια σκηνή με ένα τρυφερό φιλί, εκείνος τη φιλούσε με βία προκαλώντας επιφώνημα απέχθειας στο κοινό. «Όλο αυτό το αίσθημα επεδείκνυε όταν ερχόταν και ο τότε σύντροφός μου να δει την παράσταση, πιάνοντάς με σε διάφορα σημεία του σώματός μου, δίνοντας αυτά τα ανάρμοστα φιλιά με μεγαλύτερο πάθος. Υπό αυτό το καθεστώς τρόμου και βίας έζησα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν […] Δεν έφυγα από την παράσταση γιατί φοβήθηκα και άλλα αντίποινα. Είχα τον λόγο και δεν είπα τίποτα και μετανιώνω γιατί τον έτρεμα».

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου αναφέρει στην καταγγελία της ένα περιστατικό που έγινε το 2005, όταν ήταν 28 ετών πήγε σε συνάντηση για συνεργασία με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη. «Όταν έφθασε ο καταγγελλόμενος και θιασάρχης στο κτίριο ήμασταν μόνοι. Μπήκαμε στο καμαρίνι, κλείδωσε την πόρτα και ένιωσα άβολα. Με ρώτησε πράγματα για εμένα…», ανέφερε και μίλησε για περιστατικά που προσέβαλλαν τη γενετήσια αξιοπρέπειά της. Μετά από κάποια χρόνια τελικά συνεργάστηκαν στο θέατρο και αναφέρει: «Όταν καταλάβαινε ότι αισθανόμουν άβολα, αυτό τον εξίταρε περισσότερο. Τρομοκρατήθηκα, έκανα ότι δεν καταλάβαινα».

Τέλος, η Λένα Δροσάκη αναφέρει στην καταγγελία της ότι παρενοχλήθηκε αρχικά όταν ήταν φοιτήτρια στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Αρμένη. Κάποια στιγμή οι φοιτητές επισκέφθηκαν γυρίσματα τηλεοπτικής εκπομπής, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο καταγγελλόμενος, εκεί την ξεχώρισε και άρχισε να την παρενοχλεί σεξουαλικά. Την απείλησε ανοικτά ότι θα φροντίσει να μεσολαβήσει, ώστε να μην περάσει τις εξετάσεις του Υπουργείου. Ακολούθησε συγκεκριμένο περιστατικό και η ηθοποιός πράγματι δεν πέρασε τις εξετάσεις, με τον καταγγελλόμενο να εισβάλλει στην αίθουσα και να μιλάει προσωπικά με την επιτροπή.

Η Λένα Δροσάκη αναφέρει άλλο ένα περιστατικό. Το 2019 και στην παράσταση ««Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη»: «Άρχισαν τα ίδια περιστατικά, άλλες φορές κατ’ ιδίαν, αλλά ενώπιων όλου του θιάσου. Κάποια στιγμή όλη αυτή η απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά έφθασε στο αποκορύφωμά της. Μια μέρα χωρίς λόγο επιτέθηκε λεκτικά και με απίστευτη ένταση ενάντια σε εμένα και τον συνάδελφό μου Λευτέρη Ζαμπετάκη, νομίζοντας ότι έχουμε κάποια ερωτική σχέση, πράγμα που δεν ίσχυε. Η πρόβα διακόπηκε και η κυρία Δανδουλάκη του ανακοίνωσε ότι δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες του ως σκηνοθέτη. Αποχωρεί ο “ισχυρός” και όχι ο αδύναμος». 

Πηγή άρθρου www.ethnos.gr