Πανηγυρίζει ο Κικίλιας για το 27% των πλήρως εμβολιασμένων στα νησιά

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ρίξει το βάρος στον εμβολιασμό των κατοίκων στα νησιά –λόγω του τουρισμού–, ωστόσο το ποσοστό των εμβολιασμένων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. 

Στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών κατά της νόσου Covid-19 στη χώρα, έδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης. 

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στα νησιά ανέρχεται στο 27%, τονίζοντας ότι είναι υψηλότερο από το 20,39% που αποτελεί το αντίστοιχο ποσοστό για όλη την επικράτεια.

Ωστόσο, ο υπουργός επέλεξε να μην αναφέρει ότι το 27% παραμένει ένα χαμηλό ποσοστό, τη στιγμή που τα νησιά ετοιμάζονται να απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος των φετινών επισκεπτών της χώρας, καθώς η κυβέρνηση έχει ανοίξει διάπλατα τις πύλες της Ελλάδας για τον τουρισμό – προσδοκώντας έτσι να περισώσει ό,τι μπορεί από τη μεγάλη ύφεση που βιώνει η οικονομία. 

Επίσης, ο κ. Κικίλιας δεν υπενθύμισε ότι εδώ και πολλούς μήνες το Υπουργείο Υγείας έχει ρίξει το βάρος στον εμβολιασμό των κατοίκων στα μικρά νησιά, ενώ παράλληλα έχει μεταφέρει μεγάλες ποσότητες εμβολίων (κυρίως του μονοδοσικού τής Johnson & Johnson) στα μεγάλα νησιά για να μεγιστοποιηθεί ο ρυθμός εμβολιασμών. 

Σημειώνεται επίσης ότι μόλις προχθές ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι είναι χαμηλή η ανταπόκριση για τους εμβολιασμούς σε πέντε τουριστικά νησιά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «παραμένει χαμηλή η πληρότητα στα ραντεβού στα εξής νησιά: Σάμο, Νάξο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι οι εμβολιασμοί στα νησιά δεν προχωρούν με τον ρυθμό που θα ανέμενε η κυβέρνηση.

Οπότε, το 27% δεν είναι μόνο ένα χαμηλό ποσοστό, αλλά και ανησυχητικό λόγω της αναμενόμενης αύξησης του τουρισμού στα ελληνικά νησιά, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. 

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση που του τέθηκε, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι είναι «εντυπωσιακοί οι ρυθμοί που κινούμαστε στους εμβολιασμούς».

Σπάει η ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών

Κατά τα άλλα, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της πλατφόρμας τής ηλικιακής ομάδας 18-29 για όλα τα εμβόλια, θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Σημείωσε ωστόσο, ότι η εν λόγω ηλικιακή ομάδα θα σπάσει σε δύο μέρη και θα προηγηθούν η ομάδα των 25-29 ετών.

Επίσης, ανέφερε ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων υποχώρησε στα 36 έτη, ότι συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες, καθώς και ότι τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 14.371.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr