«Παγώνει» η επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών

Άκης Σκέρτσος (Φωτογραφία Αρχείου)

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέες προειδοποιήσεις προς τους υγειονομικούς από τον Άκη Σκέρτσο • Προσεχώς καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό παιδιών 12-17 ετών.

Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει –προς το παρόν τουλάχιστον– την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολισμού, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Σκέρτσος αρχικά ανέφερε πως υπάρχουν επάνω στο τραπέζι προτάσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας, ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι της παρούσης». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μία αυξανόμενη τάση για τον εμβολιασμό, από τις 16 Αυγούστου και μετά έχουν αυξηθεί σημαντικά τα νέα ραντεβού και καλούμε τον κόσμο να επιλέξει αυτήν την υπεύθυνη στάση για την προστασία της υγείας του».

Προειδοποιήσεις στους υγειονομικούς

Αναφορικά με το υγειονομικό προσωπικό ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για αυξανόμενη τάση ως προς τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ομάδας διαμηνύοντας προς τους ανεμβολίαστους ότι «δε νοείται να εργάζονται στο ΕΣΥ και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, που περιθάλπουν, αυτό είναι μία απαράβατη αρχή».

Προειδοποίησε με νόημα, ότι «όσοι υγειονομικοί μένουν ανεμβολίαστοι, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας και επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά από αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, διότι οι ανάγκες του ΕΣΥ θα έχουν αλλάξει και είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας εντός του ΕΣΥ».

«Εκστρατεία πειθούς για εμβολιασμό παιδιών»

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών εν όψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Σημείωσε ότι θα υπάρξει μια καμπάνια την επόμενη εβδομάδα, στοχευμένη στην ενημέρωση των γονιών, «για να απαντήσουμε σε όλα τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων και να καταλάβουν πως είναι πολύ υψηλότερος ο κίνδυνος εάν νοσήσουν σε σχέση με το εάν κάνουν το εμβόλιο».

Ανέφερε επίσης ότι ποσοστό 10%-12% των εκπαιδευτικών ανεμβολίαστοι, ενώ τόνισε τα σχολεία φέτος «θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν πρόκειται να κλείσουν». Σημείωσε επίσης πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα «δεν θα είναι το ίδιο αυστηρά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά».

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr