Πήρε προσωρινή «παράταση ζωής» από τη Βουλή, απειλείται από τους υπουργούς

Πήρε προσωρινή «παράταση ζωής» από τη Βουλή, απειλείται από τους υπουργούς

(Jessica Taylor/UK Parliament via AP)

Προθεσμία τουλάχιστον μιας εβδομάδας για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να παραιτηθεί.

Απίστευτες καταστάσεις στη βρετανική πολιτική σκηνή με δεκάδες υπουργούς, υφυπουργούς και παράγοντες των Τόρις να παραιτούνται, ζητώντας απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται αμετανόητος και αποφασισμένος να φτάσει την αντιπαράθεση μέχρι τέλους.

Η χιονοστιβάδα εξελίξεων έχει ξεκινήσει από χθες το βράδυ, όταν παραιτήθηκαν οι δύο κεντρικοί υπουργοί, Οικονομίας και Υγείας, και ακολούθησε ένα μπαράζ αποχωρήσεων με σοβαρές αιχμές κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος καταρρέει εν μέσω πολλαπλών σκανδάλων που κλυδωνίζουν την κυβέρνησή του.

Τελευταία εξέλιξη είναι ότι ο Τζόνσον απέπεμψε ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών, τον υπουργό προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ, όπως ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης του BBC Κρις Μέισον. Ο Γκόουβ ήταν μεταξύ εκείνων των μελών της κυβέρνησης που ζήτησαν από τον Τζόνσον να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Δεν παραιτείται και απειλεί… με εκλογές

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αμετανόητος στο κοινοβούλιο, η σύγκρουση μεταφέρεται στη Ντάουνινγκ Στριτ, όπου μια ομάδα υπουργών μετέβη για να πιέσει τον Μπόρις Τζόνσον να αποχωρήσει. Μία πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας βρέθηκε εκεί για να τον στηρίξει, στην περίπτωση που αποφασίσει να αγωνιστεί για να διατηρήσει το αξίωμα.

Σε μία αρκετά σημαντική εξέλιξη, τα βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι την παραίτηση του Τζόνσον ζητά, πλέον, και η Πρίτι Πατέλ, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης και μια από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την απόφασή του να μην παραιτηθεί, ενώ φέρεται να χρησιμοποίησε πατριωτικούς τόνους, αναφέροντας ότι θα συνεχίσει να παλεύει για το καλό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, φέρεται να έθεσε και το δίλημμα των εκλογών στους υπουργούς του, υποστηρίζοντας ότι μια παραίτησή του θα φέρει κυβερνητικό χάος και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε εκλογική ήττα τους Τόρις στις επόμενες κάλπες. Αύριο, μάλιστα, προετοιμάζει να προβεί σε οικονομικές ανακοινώσεις, συνεχίζοντας σα να μην συμβαίνει τίποτα την πολιτική του διαδρομή. 

Βρετανοί αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι… εκφοβισμοί του πρωθυπουργού προς τους Τόρις δεν έχουν ιδιαίτερη βάση. 

Παράταση μίας εβδομάδας;

Την ώρα που η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι εκρηκτική, κυκλοφόρησαν σενάρια που ανέφεραν ότι θα μπορούσε ακόμη και σήμερα να ξεκινήσει η διαδικασία για κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον. Η πληροφόρηση ανέφερε ότι η Επιτροπή 1922, επιφορτισμένη με τους εσωτερικούς κανονισμούς για τις ψηφοφορίες, θα άλλαζε τους κανόνες προκειμένου να καταστεί δυνατή μια δεύτερη πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργό. 

Τελικά κάτι τέτοιο δεν θα πραγματοποιηθεί, με την επιτροπή να αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε ανανέωση των μελών της και στη συνέχεια θα αλλάξει τους κανονισμούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι βουλευτές των Τόρις δεν θα μπορούν να ζητήσουν νέα διαδικασία τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τρεις Συντηρητικούς βουλευτές, η Επιτροπή 1922 θα προχωρήσει στην ανανέωσή της θητείας της την επόμενη Δευτέρα. Στη συνέχεια, το νέο προεδρείο της, θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει τους κανόνες ώστε να επιτραπεί η υποβολή νέας πρότασης μομφής σε βάρος του Τζόνσον. Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, δεν επιτρέπεται να υποβληθεί τέτοια πρόταση μέχρι του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον, μόλις στις 6 Ιουνίου, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, όμως το 41% των Τόρις τον καταψήφισε, καταγράφοντας την μεγάλη δυσαρέσκεια εναντίον του στο εσωτερικό του κόμματος. 

No, no, no

Πάντως, ο Βρετανός πολιτικός δήλωνε από πολύ νωρίς ότι δεν παραιτείται από τη θέση του και θα επιχειρήσει να αντικαταστήσει τους υπουργούς που έχουν παραιτηθεί. Προσερχόμενος για προγραμματισμένη συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «όχι, όχι, όχι» σε ερώτηση για το εάν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Την ίδια ώρα, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της επιτροπής, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει τους υπουργούς που παραιτήθηκαν, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πληθώρα ταλέντου στο κόμμα». Σε ερώτηση ενός από τα μέλη της επιτροπής εάν θα είναι αύριο πρωθυπουργός, ο Τζόνσον δήλωσε «φυσικά». 

Παράλληλα τόνισε στην επιτροπή ότι η χώρα δεν θέλει οι πολιτικοί να «εμπλέκονται σε ψηφοθηρία», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν χρειαζόταν άδεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τη διεξαγωγή εκλογών. «Δεν νομίζω ότι κανένας σε αυτή τη χώρα θέλει οι πολιτικοί να συμμετέχουν σε ψηφοθηρία», είπε ο Τζόνσον. «Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ψηφοφόρους μας και να αντιμετωπίζουμε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν».

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr