Πέφτει και το τελευταίο ουκρανικό προπύργιο του Λουγκάνσκ

Estimated read time 1 min read

Κατάκτηση του Λισίτσανσκ από το ρώσικο στρατό

screenshot

Πανηγυρίζουν οι Ρώσοι την κατάκτηση του Λισίτσανσκ. Δεν επιβεβαιώνουν ακόμα οι Ουκρανοί πως «έπεσε» η πόλη.

Την απελευθέρωση του Λισίτσανσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μεταδίδει ο απεσταλμένος του RIA Novosti. Πρόκειται για πόλη-κλειδί για τον έλεγχο του Ντονμπάς, που πιθανόν να αλλάξει και μέρος της στρατηγικής του ρωσικού στρατού.

Εδώ και μέρες διεξάγονται σφοδρές μάχες στα περίχωρα με τους φιλορώσους αυτονομιστές να υποστηρίζουν νωρίτερα πως έχουν περικυκλώσει πλήρως την πόλη αλλά τον ουκρανικό στρατό να το διαψεύδει.

Σφοδρές μάχες διεξήχθησαν και σήμερα με τους φιλορώσους αυτονομιστές να υποστηρίζουν αρχικά ότι την έχουν περικυκλώσει πλήρως την πόλη αλλά τον ουκρανικό στρατό να το διαψεύδει.

«Σήμερα, η λαϊκή πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ (σ.σ. ο στρατός των αυτονομιστών) και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν τα τελευταία στρατηγικά υψώματα, κάτι που μας επιτρέπει να δηλώνουμε ότι η κοινότητα του Λισίτσανσκ είναι πλήρως περικυκλωμένη», είπε ο Αντρέι Μαρότσκο, ένας εκπρόσωπος αυτής της δύναμης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Το Λισίτσανσκ είναι η τελευταία μεγάλη πόλη του Λουγκάνσκ που δεν έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων. Βρίσκεται απέναντι από το Σεβεροντονέτσκ, το οποίο κατέλαβαν οι Ρώσοι την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων και πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 100.000 κατοίκους. Οι δύο πόλεις χωρίζονται μεταξύ τους από τον ποταμό Ντόνετς, τον μεγαλύτερο παραπόταμο του Ντον.

Η κατάληψη του Λισίτσανσκ θα επιτρέψει στον ρωσικό στρατό να προελάσει προς το Σλοβιάνσκ (60 χιλιόμετρα δυτικότερα) και το Κραματόρσκ, δύο άλλες μεγάλες πόλεις της λεκάνης του Ντονμπάς που ανήκουν διοικητικά στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη» για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author