Πέφτει η κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία

Estimated read time 1 min read

Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι 

AP Photo/Boris Grdanoski

Σε εκλογικές περιπέτειες φαίνεται ότι μπαίνει η Βόρεια Μακεδονία, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή συμφώνησαν να ρίξουν την κυβέρνηση συνασπισμού. Μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την πρωθυπουργία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE επιμένει ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές.

Πλέον, το μικρότερο από τα κόμματα που στήριζε τη κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) και του αλβανικού DUI του Αλί Αχμέτι, το μικρό αλβανικό BESA απέσυρε τους τέσσερις βουλευτές του από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε ότι το κόμμα του, μαζί με το κόμμα «Levica» (Αριστερά) και τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και BESA εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 61 βουλευτών, στην 120 εδρών Βουλή, η οποία, όπως είπε «εγγυάται πως αυτή η κυβέρνηση υπό το SDSM ανήκει στο παρελθόν».

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είπε επίσης ότι το προσεχές διάστημα θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, εφόσον, όπως είπε «δημιουργηθούν οι συνθήκες και υπάρξουν εγγυήσεις για μία σταθερή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση». Ωστόσο, είπε, σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE δήλωσε ότι αναμένεται η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ και της κυβέρνησής του.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author