Ο Χαρδαλιάς ευλογεί τα γένια του, ενώ η Ελλάδα καίγεται

Νίκος Χαρδαλιάς – φωτ. αρχείου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι μια σειρά από πυρκαγιές σε ολόκληρη την Ελλάδα (118 ξέσπασαν από το πρωί) επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλίας στη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος πάντως δεν είδε κανένα σφάλμα στους έως τώρα χειρισμούς της κατάστασης. 

Την ώρα που υπάρχουν σοβαρές διαμαρτυρίες για την καθυστερημένη αντίδραση των αρχών κατά τη εκδήλωση των πυρκαγιών και την ανεπάρκεια ή ακόμη και απουσία εναέριων μέσων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας περιορίστηκε επί της ουσίας να κάνει έκκληση στους πολίτες να προσέχουν ώστε να μην ξεσπάσουν άλλες πυρκαγιές, κατά το δόγμα της ατομικής ευθύνης σε κάθε επίπεδο που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης, αφού απαρίθμησε τις πυρκαγιές και άφησε σαφείς υπόνοιες για το ενδεχόμενο εμπρησμών στην Ηλεία, όπου οι φωτιές ξέσπασαν με μικρές χρονικές αποστάσεις μεταξύ τους, ουσιαστικά προσπάθησε να παρουσιάσει ως επιτυχημένο το έργο της κατάσβεσης, αγνοώντας το γεγονός ότι εκατοντάδες πολίτες είδαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους να καταστρέφονται και τα χιλιάδες στρέμματα δάσους που κάηκαν.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η προστασίας της ανθρώπινης ζωής» υπογράμμισε o ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, η τιτάνια μάχη που δόθηκε σε πολλά μέτωπα «είχε αρωγό το 112», για την επιτυχή απομάκρυνση πολιτών από τις περιοχές που κινδύνεψαν. Επίσης, απέδωσε τα εύσημα στην Πολιτική Προστασία για το πρόγραμμα πρόληψης «Δρυάδες», σημειώνοντας ότι οι καθαρισμοί που έγιναν σε δασικές εκτάσεις βοήθησαν στο έργο της πυρόσβεσης, επιτρέποντας στις δυνάμεις να κινηθούν μέσα στα δάση και να κατασβέσουν τις πυρκαγιές.

Επίσης, είπε ότι καταλυτικής σημασίας στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης ήταν η ενίσχυση του εναέριου στόλου της χώρας μας, η οποία έχει «ένα από τα καλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά» εναέριων μέσων στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στους πολίτες ζητώντας τους να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην προκαλέσουν με ενέργειές τους νέες πυρκαγιές, αλλά και να ακούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών,προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες μέρες και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ πιο δύσκολες».

Οι εν εξελίξει πυρκαγιές

Όσον αφορά τις πυρκαγιές, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι σε εξέλιξη είναι από χθες το απόγευμα η δασική πυρκαγιά στην περιοχή Μυρτιά στη Βόρεια Εύβοια, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, όπου με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμνιά, ενώ η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ αυτών των οικισμών στον ορεινό όγκο αλλά και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές.

Όσον αφορά τη φωτιά στην Ηλεία, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. «Αυτήν τη στιγμή η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει μέτωπο ενός χιλιομέτρου», ενημέρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στην περιοχή Βλαχόπουλο στη Μεσσηνία, ο κ. Χαρδαλιάς αναπτύχθηκε σε δύο μέτωπα.

Περαιτέρω, ανέφερε πως στις 2:45 εκδηλώθηκε νέα δασική πυρκαγιά στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, η οποία έχει ήδη περιοριστεί.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι στις 16:40 εκδηλώθηκε νέα αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή του Μελιγαλά Μεσσηνίας. Η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο ανάμεσα στα χωριά Κάτω Μέλπια και Βράχος, πλησίον των οικισμών.

• Όλες οι εξελίξεις της ημέρας στο Live της efsyn.gr.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr