Ο Τσίπρας εξαγγέλλει σχέδιο «αντι-Πισσαρίδη», νέο ΕΣΥ με 15.000 προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική» την κυβέρνηση, κατηγορώντας την, παράλληλα, ότι είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν έλαβε στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προετοιμασίας ενόψει του δεύτερου κύματος. Μια κυβέρνηση που, την ώρα που η ανθρώπινη ζωή είναι σε διακινδύνευση, όχι μόνο δεν αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία, αλλά συμπεριφέρεται σαν να απευθύνεται σε πολίτες με χαμηλή νοημοσύνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε σχέδιο «αντι-Πισσαρίδη», ενώ έκανε αναφορά σε νέο ΕΣΥ με 15 χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις και γενναίες αυξήσεις μισθών, αλλά και 7% του ΑΕΠ για την Υγεία.

«Προσωπικά υπεύθυνος ο Μητσοτάκης για όσα συμβαίνουν»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στις επισκέψεις του σε μια σειρά από δημόσια νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα, κάνοντας λόγο για συγκλονιστικές μαρτυρίες που του μετέφεραν οι άνθρωποι της «πρώτης γραμμής», τους οποίους χαρακτήρισε ήρωες, και υπογραμμίζοντας ότι δίνουν μια άνιση μάχη, καθώς «οι στρατηγοί απουσιάζουν, γιατί μοιράζουν παράσημα μεταξύ τους».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είχε μια μεγάλη ευκαιρία μετά το πρώτο κύμα να αξιοποιήσει τον χρόνο προκειμένου να οργανώσει την άμυνά της, με μέτρα στήριξης του ΕΣΥ και της κοινωνίας, ενόψει του νέου κύματος. «Και τι από όλα αυτά έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Τίποτα πέρα από το να αυτοθαυμάζεται και να επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για πολιτικά οφέλη. Υποτίμησε τους κινδύνους; Έπεσε έξω, όπως του καταλόγισε ο υπουργός του Γεωργιάδης; Ή μήπως, απλά, έμεινε ο ίδιος; Αυτός που ήταν από πριν. Οσος ήταν από πριν.

Διότι αυτές τις αντιλήψεις για τη δημόσια υγεία τις είχε -είναι η αλήθεια- από πριν ο κ. Μητσοτάκης. Απλώς, δεν ήταν αρκετή ούτε η πανδημία για να τις αλλάξει», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας προσωπικά και αποκλειστικά υπεύθυνο τον πρωθυπουργό για την καταστροφή, όπως είπε.

Τσίπρας: Ιδεοληπτική και ανίκανη η κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια λογική και της επιτέθηκε, καθώς στον προϋπολογισμό του 2021 οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία είναι μειωμένες κατά 600.000.000. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει λόγω της ιδεολογίας της κυβέρνησης.

«Πιστεύουν βαθιά ακόμα και τώρα ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ένα βαρίδι. Και ότι δεν αξίζει ούτε τώρα να ενισχυθεί, γιατί θα δυσκολέψει την προσπάθειά τους, όταν επανέλθει κάποια στιγμή η κανονικότητα, να κάνουν απολύσεις γιατρών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση πτυχών της δημόσιας υγείας», σημείωσε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης και προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο των δαπανών υγείας λόγω κορωνοϊού.

Τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ για Δώρο Χριστουγέννων και Εισόδημα Εκτακτης Ανάγκης

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την ανάγκη εκπόνησης ενός άμεσου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την υγεία, με την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους, ενίσχυση και εμψύχωση του ιατροφαρμακευτικού προσωπικού και ενίσχυση στην προστασία των χώρων που απειλούνται δραματικά, όπως τα γηροκομεία.

Παράλληλα, πρότεινε την άμεση συνταγογράφηση των τεστ, «γιατί δεν γίνεται να φτάνουν στα νοσοκομεία συμπολίτες μας ένα βήμα πριν την εντατική γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να δώσουν 80 και 100 ευρώ για να κάνουν τεστ έγκαιρα, όταν είχαν αρχικά συμπτώματα».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την Τετάρτη στη Βουλή δύο τροπολογίες για το Δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι «όταν λοιπόν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, θα γίνει λογαριασμός» και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες «για το αύριο του τόπου».

«Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που και να θέλει και να μπορεί να στηρίξει τη κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει την ελπίδα και τη δικαιοσύνη. Να προστατεύσει τους πιο αδύναμους και να δώσει προοπτική στο πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, στους νέους ανθρώπους. Και, φυσικά, να ξαναδώσει αξία στον δημόσιο χώρο. Να ενισχύσει αποτελεσματικά το ΕΣΥ, δημιουργώντας ένα νέο, ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Να ενισχύσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχέδιο αντι-Πισσαρίδη και νέο ΕΣΥ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο αντι-Πισσαρίδη. «Ένα σχέδιο στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ, που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας».

Σημαντικό μέρος του συγκεκριμένου σχεδίου θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ με αυξημένες δαπάνες από τον δημόσιο προϋπολογισμό, οι οποίες πρέπει να φτάσουν άμεσα το 7%. «Με 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Με ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ξεκινήσαμε με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Με αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νέοι γιατροί να εντάσσονται στο ΕΣΥ, για να φέρουμε πίσω στη χώρα τους νέους επιστήμονές μας, που τόσο ανάγκη τους έχουμε σε αυτή τη μάχη», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr