Ο φόβος των τρομοκρατικών επιθέσεων -πιθανώς και της απειλής των Ταλιμπάν, αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα- είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ θα συμμορφωθούν με τη διορία αποχώρησης από το Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου.
Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ των New York Times για όσα διεμήφθησαν στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της G7 για το πώς θα χειριστούν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, με τις άλλες χώρες να πιέζουν τις ΗΠΑ για παράταση της διορίας απομάκρυνσης στρατιωτικών δυνάμεων και πολιτών τους. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε στους συνομιλητές του ότι όσο περισσότερο μένουν αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν τόσο κλιμακώνεται ο κίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις, που σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ «είναι πολύ υψηλός».
Και απαντώντας στις πιέσεις των άλλων ηγετών, είπε ότι η αποστολή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στην προγραμματισμένη ημερομηνία, καθώς οι Ταλιμπάν δεν είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν, πράγμα που κατέστη σαφές και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το απόγευμα της Τρίτης.
Ανησυχούν και οι Ευρωπαίοι
Την ώρα που περιμένουν πάνω από 5.000 άνθρωποι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να φύγουν, φόβους για τη δράση μελών του Ισλαμικού Κράτους εκφράζουν και ευρωπαϊκές δυνάμεις, με τον Γερμανό στρατηγό Έμπερχαρντ Ζορν, να δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι «η απειλή έχει αυξηθεί περισσότερο» και ότι έχουν λάβει «προειδοποιήσεις από τα αμερικανικά στρατεύματα και άλλες πηγές» ότι βομβιστές αυτοκτονίας έχουν εισέλθει στην Καμπούλ.
Επίσης, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, δήλωσε ότι «λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν την απειλή των Ταλιμπάν» αν δεν έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων στις 31 Αυγούστου.
Περίπου 50.000 ξένοι και Αφγανοί έχουν φύγει τις τελευταίες ημέρες από το Αφγανιστάν αλλά υπάρχουν επίσης πάρα πολλοί που επιθυμούν να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη και να φύγουν, φοβούμενοι αντίποινα από τους Ταλιμπάν . Συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τους ελέγχους των Ταλιμπάν, που έχουν κλείσει τους δρόμους για τους Αφγανούς που πάνε στο αεροδρόμιο.
Πάντως τα υπουργεία Εξωτερικών των «7» συμφώνησαν σε κοινό κείμενο «να αποφύγουν να δηλώσουν εναλλακτικές ημερομηνίες για την ημερομηνία λήξης της απομάκρυνσης πολιτών και στρατιωτών» από το Αφγανιστάν, στην οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ βοηθούν και περίπου 600 άνδρες των πρώην ειδικών δυνάμεων του αφγανικού στρατού. Οι στρατιώτες αυτοί σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο θα φύγουν μαζί με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.
Ευχολόγια και εκκλήσεις
Με δεδομένο ότι δεν πέτυχαν τον στόχο να πείσουν τον Τζο Μπάιντεν να παρατείνει την προθεσμία απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν, οι ηγέτες της Ομάδας των 7 στις δηλώσεις τους περιορίστηκαν σε παραινέσεις προς τους Ταλιμπάν «να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους» και να κάνουν εκκλήσεις το αεροδρόμιο της Καμπούλ να παραμείνει «ασφαλές για όσο χρειαστεί».
«Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να παραμείνει ασφαλές για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη λήξη της Συνόδου των ηγετών της G7. Όπως είπε, η Ε.Ε. εξέφρασε την ανησυχία της τόσο για την ασφάλεια προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όσο και για την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. «Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε τη χρονική προθεσμία μετά τις 31 Αυγούστου», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το «κλειδί» για να διασφαλιστεί μια ασφαλής διέξοδος για τους Αφγανούς και για όλους όσους θα πρέπει να απομακρυνθούν από εκεί.
«Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2021. Τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν και ειδικότερα για τον εκτοπισμένο πληθυσμό στο εσωτερικό της χώρας, το 80% του οποίου είναι γυναίκες και κορίτσια. «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πραγματικά τραγική», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 3,7 εκατομμύρια Αφγανοί.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.
Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της G7 για το Αφγανιστάν δεν οδήγησαν σε παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Η διάσκεψη δεν κατέληξε σε νέες ημερομηνίες», δήλωσε η Μέρκελ, ωστόσο πρόσθεσε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την προθεσμία αυτή, και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Πακιστάν και το Ιράν, για να βοηθήσει πρόσφυγες.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σε ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, θέτοντας ως βασική προϋπόθεσή τους να επιτρέψουν οι τελευταίοι την ασφαλή διέλευση όσων Αφγανών επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα μετά τις 31 Αυγούστου.
«Αυτό που κάναμε σήμερα, στην G7, είναι ότι συμφωνήσαμε ότι μόνο σε μια κοινή προσέγγιση για τις εκκενώσεις αλλά επίσης και στον οδικό χάρτη για τον τρόπο με τον οποίο θα ασχοληθούμε με τους Ταλιμπάν», είπε ο Μπόρις Τζόνσον. «Η υπ’ αριθμόν 1 προϋπόθεση που θέτουμε ως G7 είναι ότι πρέπει να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση όσων επιθυμούν να φύγουν μέχρι τις 31 Αυγούστου και πέραν αυτής της ημερομηνίας», πρόσθεσε.
«Κάποιοι από αυτούς θα πουν ότι δεν το δέχονται, κάποιοι από αυτούς ελπίζω ότι θα καταλάβουν το νόημα, επειδή η G7 έχει πολύ σημαντική επιρροή, οικονομική, διπλωματική και πολιτική», συνέχισε ο Τζόνσον. «Αυτό που λέμε είναι ότι το Αφγανιστάν δεν μπορεί να μετατραπεί και πάλι σε τόπο αναπαραγωγής της τρομοκρατίας, δεν μπορεί να γίνει ένα ναρκοκράτος, τα κορίτσια πρέπει να εκπαιδεύονται μέχρι την ηλικία των 18», τόνισε.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, που είπε ότι «η διεθνής κοινότητα έχει μερικές πολύ σαφείς προσδοκίες και απαιτήσεις από τους Ταλιμπάν αν επιθυμούν να εμπλακούν με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο, είτε οικονομικά είτε από άποψη επισιτιστικής ασφάλειας», είπε.
«Γνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο αυτή τη στιγμή και η πρόσβαση για ανθρώπους που είναι σε θέση να φύγουν από τη χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά σημαντική», ανέφερε