«Ο Ερντογάν ξέρει τι θα γίνει αν ανέβουν σε ελληνικό νησί – Θα πάμε σε ολοκληρωτικό πόλεμο»

Η Τουρκία παρανομεί διεθνώς και πρέπει να την καταγγέλλουμε. Συνεχώς. Με κάθε ευκαιρία. Ο Γιάννης Εγκολφόπουλος πιστεύει πως τα χρόνια που δε μιλούσαμε, δεν ήμασταν κερδισμένοι σε διπλωματικό επίπεδο. Τώρα που βγαίνουμε μπροστά και διεθνοποιούμε το πρόβλημα, έχει καταλάβει όλος ο κόσμος ποιος βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Και επειδή η Τουρκία δείχνει τώρα τις αδυναμίες της, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε…

Συναντήσαμε τον αντιναύαρχο εν αποστρατεία στο στούντιο του Newsbeast και συζητήσαμε αρκετή ώρα για τα σημαντικά γεωπολιτικά θέματα που εξελίσσονται στην Ευρώπη αλλά καθορίζουν τις τύχες ολόκληρου του πλανήτη. Μιλήσαμε για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα, τις παγκόσμιες συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί και τις θυσίες που γίνονται στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έναν σκοπό.

«Ο κύριος Ερντογάν έχει χάσει κάθε σεβασμό ως ηγέτης», μάς λέει ο κύριος Εγκολφόπουλος. Και εξηγεί: «Μιλάει με όλους επειδή εκβιάζει. Άλλο σε σέβομαι και μιλάω, άλλο μιλάω μαζί σου επειδή σου πουλάω έναν εκβιασμό. Αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία αξιοπιστία ως συνομιλητής».

Πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας; Ο έμπειρος στρατιωτικός, μας είπε στο podcast: «Αν θα γίνει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια από την Τουρκία, εμείς δε θα μείνουμε μόνο σε αυτό. Θα πάμε σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Πλέον, το θερμό επεισόδιο για εμάς σημαίνει πόλεμος. Ναυτικό, στρατός, αεροπορία… και πολεμάμε μέχρι εσχάτων. Και δε μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο γιατί θα νικήσουμε». Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία συνέχισε: «Ο κύριος Ερντογάν και να θέλει να κάνει ένα θερμό επεισόδιο, δεν μπορεί. Δεν έχει τις δυνατότητες, δεν έχει τις δυνάμεις. Απεύχομαι να γίνει ένα πόλεμος, αλλά αν κάνουν την πρώτη κίνηση, δεν ξέρουν πού θα βγει. Θα πάρουν το ρίσκο για έναν πόλεμο; Ενώ τους έχουμε πει: Πρώτα θα σας κάψουμε, μετά θα ρωτήσουμε αν ανέβετε σε ελληνικό νησί».

Βρίσκεται σε αδιέξοδο ο Ερντογάν; Σύμφωνα με τον κύριο Εγκολφόπουλο, ναι. «Πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις αλλά ο τρόπος που έχει χειριστεί έως τώρα πολλά και κρίσιμα θέματα, δεν του επιτρέπουν να κινηθεί με την άνεση που θα ήθελε». Θα είναι ενδεχομένως αυτό το αδύναμο σημείο του στη σκακιέρα της διπλωματίας; Θα φανεί στο κοντινό μέλλον…

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Ιωάννη Εγκολφόπουλου στο podcast του Newsbeast.

Timeline

0:58 Πόσο συνδέεται η τουρκική προκλητικότητα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

8:24 Έχουν χάσει οι Τούρκοι -την όποια- αξιοπιστία είχαν στο διεθνές στερέωμα;

9:46 Μεγάλη δημοσκόπηση στην Τουρκία ρωτούσε την κοινή γνώμη αν «ο ελληνικός λαός είναι εχθρός ή φίλος;». Το 64% θεωρεί πως δεν υπάρχει εχθρότητα και είμαστε φίλοι, ενώ προκαλεί αίσθηση πως την ίδια απάντηση, σε ποσοστό 57,8%, επέλεξαν και οι ψηφοφόροι του εθνικιστικού κόμματος του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Γιατί συνεχίζει την ίδια τακτική και εμείς συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το επιχείρημα πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα κάνει όλα αυτά για λαϊκή κατανάλωση, απευθυνόμενος πάντα στο εσωτερικό του ακροατήριο;

10:49 Η αλήθεια είναι αρκετοί περίμεναν να έχουμε ένα «περίεργο» καλοκαίρι και δεν ήταν λίγοι όσοι προέβλεπαν θερμό επεισόδιο. Κάτι τέτοιο, ευτυχώς, δεν έγινε. Τι βλέπει ο έμπειρος στρατιωτικός για το επόμενο διάστημα;

25:45 Σε μία γωνιά της Ευρώπης υπάρχει ένας πόλεμος για περισσότερο από μισό χρόνο. Την ίδια στιγμή, αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν αυξήσει τα κονδύλια των εξοπλιστικών προγραμμάτων τους. Σε Σουηδία και Ιταλία κόμματα με ακροδεξιά ρητορική κερδίζουν έδαφος. Θέλοντας και μη, γίνονται διάφοροι συνειρμοί. Πού πάμε…

Podcast Newsbeast

Γιώργος Φίλης: «Οι Τούρκοι θα πρέπει να ξέρουν ότι θα αντιδράσουμε με έναν τέτοιο τρόπο ώστε θα το θυμούνται τρεις γενιές μετά»

Παναγιώτης Θεοδωρακίδης: «Βλέπω την Ελλάδα να αναγκάζεται σε παραχωρήσεις – Ο αφοπλισμός των νησιών του Αιγαίου δεν είναι αίτημα του Ερντογάν»

Κωνσταντίνος Λάβδας: «Περνάμε σε νέα μορφή παγκοσμιοποίησης, με συγκρούσεις και αποσταθεροποίηση – Πολλά νομίσματα θα διαδραματίζουν ρόλους»

Βασίλης Ροζής: «Με την Τουρκία απέναντί μας, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και τις γυναίκες στο στράτευμα, να θεσπιστεί και η θητεία των γυναικών»

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Μάθαμε από το λάθος που έγινε στα Ίμια και η Τουρκία το έχει καταλάβει αυτό – Ζούμε τη σύγκρουση δύο κόσμων»

Κωνσταντίνος Ιατρίδης: «Για κάθε τουρκικό σενάριο θα υπάρξει η ανάλογη απάντηση – Η Ελλάδα έχει αλλάξει και είναι αποφασισμένη απέναντι στην Τουρκία»

Πηγή άρθρου www.newsbeast.gr

You May Also Like

More From Author