Ουκρανία: Η αντίδραση Ζελένσκι μετά το διάγγελμα Μπάιντεν

Ουκρανία: Η αντίδραση Ζελένσκι μετά το διάγγελμα Μπάιντεν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για γενική κινητοποίηση, σημειώνοντας ότι προτεραιότητά του είναι η διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τους εφέδρους από τις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντοντσέκ να είναι σε ετοιμότητα για ένα διάστημα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει σε γενική επιστράτευση.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Μπάιντεν στο διάγγελμά του ανακοίνωσε μία πρώτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενώ υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί πόλεμο.

Δεν βλέπει πόλεμο με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος που κρατά χαμηλούς τόνους εκτίμησε σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Εσθονίας, Αλάρ Κάρις, ότι δεν βλέπει πόλεμο με τη Ρωσία ούτε κλιμάκωση. Σε διαφορετική περίπτωση, όμως, ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

Ανάμεσα σε άλλα, έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας του και της εδαφικής της ακεραιότητας και μίλησε για επιθετικές ενέργειες από τη Μόσχα.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, κατηγορώντας την ότι προετοιμάζει τη συνέχιση «της στρατιωτικής επιθετικότητάς της εναντίον της Ουκρανίας».Πηγή άρθρου www.in.gr