Το ήθελαν πολύ, πάλεψαν, δεν τα παράτησαν και δικαιώθηκαν. Ένας Ολυμπιακός γεμάτος τσαμπουκά, θέληση και πείσμα, πήρε ένα παλικαρίσιο τρίποντο με 1-0 απέναντι στη Μαρσέιγ με γκολ του Χασάν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων.
ADVERTISING
Ένα τρίποντο απόρροια τρομερής προσπάθειας από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, απέναντι σε μια πολύ ισχυρή και επικίνδυνη ομάδα.
Οι “ερυθρόλευκοι” δεν το έβαλαν κάτω από το γκολ του Μασούρα που ακυρώθηκε μέσω VAR στο 52’, πολέμησαν ακόμη πιο δυνατά μέχρι να δικαιωθούν πανηγυρικά και να πάρουν το πρώτο χρυσό τρίποντο, το οποίο μπορεί και να ισοδυναμεί ακόμη και με πρόκριση στην οικονομία του ομίλου. Αυτά είναι τα 5 πράγματα που σφράγισαν την αναμέτρηση του “Γ. Καραϊσκάκης”:
1. Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΒΙΛΑΣ ΜΠΟΑΣ
Με 4-3-3 αποφάσισε να σταθεί απέναντι στο 4-2-3-1 του Ολυμπιακού ο Βίλας Μπόας. Ο κόουτς της Μαρσέιγ γνώριζε ότι οι “ερυθρόλευκοι” θα θελήσουν τη μπάλα στα πόδια με σκοπό να κυριαρχήσουν και να δώσουν γρήγορο τέμπο στο παιχνίδι και προσαρμόστηκε ανάλογα.
Έδωσε εντολή στους παίκτες του να μην επιτρέψουν στον Ελ Αραμπί να παίξει με μέτωπο στην εστία, προσπάθησε να κλείσει τους χώρους στα άκρα, ενώ επιχείρησε να μη δώσει καθόλου ελεύθερα μέτρα στον “εγκέφαλο” των γηπεδούχων Ματιέ Βαλμπουενά.
Παράλληλα, οι φιλοξενούμενοι χωρίς διάθεση να χτίσουν παιχνίδι από πίσω επιχείρησαν με μεγάλες πάσες από την άμυνα, να ψάξουν τις τρύπες στα άκρα της άμυνας του Ολυμπιακού, αλλά και στην πλάτη του Μπα που έκανε συχνά κίνηση ο Μπενεντέτο. Από τον πάγκο της Μαρσέιγ ακουγόταν συχνά η λέξη “push”, προκειμένου οι επιθετικοί να πρεσάρουν πιο ψηλά, καθώς οι παίκτες του Μαρτίνς αρκετά εύκολα έσπαγαν την πρώτη ζώνης άμυνας και έφταναν στον άξονα, ακόμη και με κάτοχο της μπάλας τον Σεμέδο.
Την ίδια ώρα, οι γηπεδούχοι προσπάθησαν με ένταση να εκδηλώσουν επιθέσεις από τα άκρα, με τον Ραντζέλοβιτς πολύ φουριόζο από δεξιά, ενώ από αριστερά πήρε αρκετές πρωτοβουλίες προς την επίθεση και ο Χοσέ Χολέμπας.
2. ΑΜΕΣΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΚΑΙ ΦΑΟΥΛ
Ως κλασική ομάδα Πορτογάλου προπονητή, οι παίκτες της Μαρσέιγ επιχειρούσαν άμεσο πρέσινγκ στο σημείο που χανόταν η μπάλα για γρήγορη ανάκτηση, ωστόσο, οι γηπεδούχοι με ψυχραιμία και σωστές αποστάσεις δεν ζορίστηκαν ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι του αγώνα, παρότι δεν βρήκαν εύκολα διαδρόμους προς την εστία του Μανταντά.
Γενικά, η γαλλική ομάδα έδειξε έφεση στις καλές επιστροφές και το συνεπές transition, ενώ όταν χρειάστηκε δεν δίστασαν να κάνουν φάουλ. Παράλληλα, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν στην κόντρα, αλλά πέρα από κάποια άστοχα σουτ από μακριά και μια γονατιά του Τοβέν στο 30’, δεν προβλημάτισαν ιδιαίτερα τον Σα.
Το πρόβλημα του Ολυμπιακού αφορούσε το πως θα περάσει η μπάλα στο επιθετικό τρίτο και λόγω της έντονης πίεσης, αλλά και λόγω της καλής αμυντικής λειτουργίας των Μασσαλών που περιόρισε σημαντικά τον Ματιέ Βαλμπουενά. Ο “στρατηγός” κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα είχε να αντιμετωπίσει όχι έναν ή δύο, αλλά τρεις αντιπάλους που έκλιναν άμεσα γύρω του για να μην πάρει ανάσα.
3. ΤΟ ΠΡΩΤΟ “ΑΧ” ΜΕ ΑΡΑΜΠΙ
Με υπομονή στο παιχνίδι και χωρίς επιπόλαιες κινήσεις οι “ερυθρόλευκοι” έψαξαν τη στιγμή τους και λίγο έλειψε να τη βρουν στο 38’ όταν ο Ελ Αραμπί ξεκίνησε την κούρσα και τελείωσε την προσπάθεια από γύρισμα του Μασούρα, αλλά δεν βρήκε καλά τη μπάλα προ της αντίπαλης εστίας από τα τρία μέτρα.
Όσο καλύτερα πατούσε ο Μπουχαλάκης που ξεκίνησε με ένα – δύο λάθη το ματς, τόσο καλύτερα πάτησε στον άξονα ο Ολυμπιακός και βρήκε προϋποθέσεις να βγει μπροστά. Οι μάχες του Κρητικού με τον Σανσόν και όχι μόνο ήταν ομηρικές, αλλά στο τελευταίο κομμάτι του πρώτου μέρους οι Πειραιώτες κυριάρχησαν.
Πέρα από την ευκαιρία του Αραμπί, έβγαλαν κι άλλες καλές επιθέσεις κυρίως από αριστερά με τον τούρμπο Χολέμπας σε πολύ καλή βραδιά. Το πρώτο μέρος έκλεισε με 53% κατοχή μπάλας για την ομάδα του Μαρτίνς και έξι τελικές, με τους φιλοξενούμενους να έχουν δύο περισσότερες, αλλά χωρίς να απειλήσουν σοβαρά.
4. ΑΝΕΒΑΣΕ ΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ
Λίγο έλειψε με το ξεκίνημα του β’ μέρους να υπάρξουν εμφράγματα όταν από διαδοχικά λάθη βγήκε ο Μπενεντέτο σε θέση βολής, αλλά ο Σα σταμάτησε το πλασέ με το αριστερό πόδι και γλίτωσε το βέβαιο (και ανόητο) 0-1 στο 46’.
Από εκείνο το χρονικό σημείο, πάντως, οι “ερυθρόλευκοι” σοβαρεύτηκαν και πέντε λεπτά αργότερα βρήκαν το πολυπόθητο γκολ με κοντινή προβολή του Μασούρα, το οποίο, όμως, ακυρώθηκε ως οφσάιντ του σκόρερ μέσω VAR. Θα ήταν ό,τι καλύτερο για τους γηπεδούχους ένα γκολ σε εκείνο το χρονικό σημείο και θα το είχαν πετύχει, αν ο Βαλμπουενά είχε ευστοχήσει από το σημείο του πέναλτι, αλλά ο Μανταντά έδιωξε σωτήρια, πριν η μπάλα καταλήξει στον -εκτεθειμένο για χιλιοστά- Μασούρα.
Ο ρυθμός ήταν αισθητά ανεβασμένος στο β’ μέρος με τον Ολυμπιακό στη θέση του οδηγού, αλλά και τη Μαρσέιγ ικανή να δημιουργήσει αντεπίθεση με μία πάσα. Γενικά, η εικόνα της ομάδας του Μαρτίνς ήταν καλύτερη από το 46’, κυρίως χάρη στα μέτρα που πήραν προς την επίθεση οι τέσσερις αμυντικοί, προφανώς λόγω σχετικής εντολής.
Με αρχοντικό τον Σεμέδο, τον Χολέμπας να ανεβοκατεβαίνει και τον Ραφίνια να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του, οι γηπεδούχοι πίεσαν περισσότερο, πάτησαν περιοχή, αλλά τους έλειψε η ουσία. Στα μισά του β’ μέρους ήρθε νέα εντολή από τον πάγκο για να παίξει πιο δεξιά ο Βαλμπουενά, κοντά στον Ραντζέλοβιτς, ώστε να δημιουργήσουν υπεραριθμία. Λίγο αργότερα, ο Γάλλος βρέθηκε πάλι σε θέση βολής από δεξιά, αλλά και πάλι ο Μανταντά του είπε “όχι”, γλιτώνοντας την ομάδα του από γκολ.
5. ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΓΙΑ… ΘΑΝΑΤΟ
Όσο η ώρα περνούσε, ο Ολυμπιακός γυρόφερνε το γκολ, αλλά εκείνο δεν ερχόταν, τόσο οι “ερυθρόλευκοι” έπεφταν ως καμικάζι στις μονομαχίες. Με λίγο πιο ήρεμο, ή πιο εύστοχο τον Βαλμπουενά, το σκορ θα είχε ανοίξει αρκετά νωρίς στο β’ μέρος.
Ο Μαρτίνς, ωστόσο, στήριξε τον πολύπειρο μπαλαντέρ, έβαλε στο ματς και τον Φορτούνη στο 75’ για να τα παίξει όλα για όλα. Ο Κώστας ανέλαβε επιτελικό ρόλο, ο Ματιέ πέρασε δεξιά και ο Μασούρας που έκανε καλό παιχνίδι, παρέμεινε αριστερά.
Οι “ερυθρόλευκοι” συνέχισαν να πιέζουν ασφυκτικά και βρήκαν άλλη μία καλή ευκαιρία με τον Βαλμπουενά να σεντράρει και τον Αραμπί να στέλνει με κεφαλιά τη μπάλα πάνω από το δοκάρι. Λίγο έλειψε ο κορυφαίος του αγώνα Σεμέδο να χριστεί σκόρερ στο 88’, αλλά δεν βρήκε τη μπάλα από το φάουλ του Ματιέ, με τους γηπεδούχους να μη σηκώνουν το πόδι από το γκάζι.
Κι επειδή όπως στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο ο επιμένων νικά, ο Ολυμπιακός βρήκε το χρυσό γκολ στο 91’ έπειτα από κλέψιμο του Ραφίνια, σέντρα αλφάδι του Βαλμπουενά και κεφαλιά μοιρογνωμόνιο του Χασάν που είχε περάσει στο γήπεδο λίγα λεπτά νωρίτερα. Το λες και Θεία δίκη.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ραφίνια Σεμέδο, Μπα, Χολέμπας, Εμβιλά Μπουχαλάκης, Ραντζέλοβιτς (78′ Φορτούνης) , Βαλμπουενά (90+3′ Σισέ), Μασούρας (84′ Χασάν), Αραμπί (90+3′ Βινάγκρε).
ΜΑΡΣΕΪΓ (Αντρέ Βίλας-Μπόας): Μανταντά, Σακάι, Άλβαρο, Τσάλετα-Τσαρ, Αμαβί, Ρονζιέ, Γκέιγ (85′ Στρόοτμαν), Σανσόν (77′ Κουισόνς), Τοβέν (82′ Ζερμέν), Μπενεντέτο (77′ Λουίς Ενρίκε), Παγέ (76′ Ράντονιτς).
ΓΚΟΛ: 90+1′ Χασάν
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)
ΒΟΗΘΟΙ: Φίλιπο Μέλι (Ιταλία), Τσίρο Καρμπόνε (Ιταλία)
ΤΕΤΑΡΤΟΣ: Πιέρο Τζακομέλι (Ιταλία)
VAR: Μάρκο Γκουίντα (Ιταλία)
AVAR: Τζόρτζο Περέτι (Ιταλία)