Ολοήμερη κινητοποίηση των συνδικάτων | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Απεργία από ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στάση εργασίας από τη ΓΣΕΕ αύριο, κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου ● Συγκεντρώσεις πρωί και απόγευμα, σε Σύνταγμα και Κλαυθμώνος.

Ξανά στους δρόμους θα βρεθούν, αύριο, συνδικάτα και εργαζόμενοι, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που ψηφίζεται μόνο από τη Ν.Δ. με διαδικασίες fast track. Το ΠΑΜΕ καλεί σε 2 συγκεντρώσεις το πρωί και το απόγευμα, στο Σύνταγμα, ενώ η ΑΔΕΔΥ μετέτρεψε τη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει αρχικά σε 24ωρη απεργία, καλώντας στις 11 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε την μετατροπή της στάσης εργασίας σε 24ωρη απεργία.

Απεργία έχουν κηρύξει και τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, εναντίον της οποίας έχουν προσφύγει δικαστικά οι ακτοπλόοι (βλέπε σελ. 16). Η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τη μία το μεσημέρι και δίνει ραντεβού στο Σύνταγμα, στις 4 το απόγευμα. Στο πλευρό τους αναμένεται να βρεθούν, για άλλη μια φορά, υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί, ενώ τα δικά τους καλέσματα απευθύνουν πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η συμμετοχή στην απεργία της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα και άλλες πόλεις κρίνεται από τη ΓΣΕΕ και αρκετούς ακόμα συνδικαλιστικούς φορείς ως μαζική και ιδιαίτερα ικανοποιητική. Ηδη από εκείνη τη στιγμή συνδικαλιστές και εργαζόμενοι είχαν μιλήσει στην «Εφ.Συν.» για την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, παρά τη δύσκολη περίοδο για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, καθώς πολλοί επέστρεψαν πρόσφατα στις θέσεις τους από τις αναστολές λόγω κορονοϊού, όμως το διακύβευμα κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό.

Οι δε συμπράξεις των προοδευτικών δυνάμεων σε πολιτικό επίπεδο, η παρουσία 4 πολιτικών αρχηγών στις κινητοποιήσεις και η κοινή παρουσία των συνδικάτων στον δρόμο δείχνουν να προκαλούν πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο, που προσπαθεί να κλείσει γρήγορα το νέο μέτωπο. «Ο κόσμος της εργασίας έχει μαζικά εκφράσει, και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει, την αντίθεσή του σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Διατάξεις που, εάν τελικώς εφαρμοστούν, από την πρώτη στιγμή θα πλήξουν τους πλέον αδύναμους εργαζόμενους», αναφέρει η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ.

Εκτός από το ΕΚΑ, στο Σύνταγμα θα βρεθούν ξανά εργατικά κέντρα από περισσότερο απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής, όπως αυτό της Ελευσίνας. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η απόφαση για την 24ωρη απεργία έλαβε υπόψη τις προτάσεις – αποφάσεις των Ομοσπονδιών και των Νομαρχιακών Τμημάτων. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να ψηφιστεί, πρέπει να αποσυρθεί τώρα!», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται για την Τετάρτη σε όλες τις πόλεις της χώρας. Κινητοποιήσεις έχουν προκηρύξει επίσης λίγο νωρίτερα πρωτοβάθμια σωματεία και υγειονομικοί, ενώ 24ωρη απεργία προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ), που μιλά για ένα νομοσχέδιο που θα φέρει αύξηση της ανεργίας και θα εντείνει την εργασιακή ζούγκλα.

Για το ΠΑΜΕ, τέλος, που καλεί στις 10.30 π.μ. και στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα, βασικό είναι να μην περάσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ενώ, στην περίπτωση που ψηφιστεί, τα συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να μην εφαρμοστεί.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr