Οι πρώτες εικόνες από τον κατεστραμμένο αγωγό Nord Stream [βίντεο]

Estimated read time 1 min read

Rune Dyrholm/Armed Forces of Denmark via AP

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επανέρχεται το περιστατικό διαρροών στους αγωγούς φυσικού αερίου, για το οποίο Δύση και Ρωσία έχουν ανταλλάξει υπαινιγμούς, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. «Ισχυρές εκρήξεις» δείχνουν τα αποτελέσματα προκαταρκτικής έρευνας.

Στη δημοσιότητα έρχονται τα πρώτα πλάνα από τον κατεστραμμένο αγωγό Nord Stream, την ώρα που οι έρευνες Δανίας και Σουηδίας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι διαρροές οφείλονται σε «ισχυρές εκρήξεις», ενώ καταγράφεται ότι ένα τμήμα μήκους 50 μέτρων «λείπει» από τον Nord Stream 1.

Η αστυνομία της Κοπεγχάγης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα προκαταρκτικής έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού Δανοί και Σουηδοί ειδικοί, σημειώνοντας ότι περαιτέρω έρευνες για τα ρήγματα που διαπιστώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας θα γίνουν από κοινού από την Αστυνομία της Κοπεγχάγης και την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας.

Τα ευρήματα της Δανίας φαίνεται πως είναι παρόμοια με αυτά των σουηδών εισαγγελέων, οι οποίοι λένε πως δύο άλλες οπές στους αγωγούς φαίνεται επίσης πως προκλήθηκαν από εκρήξεις και ότι η υπόθεση ερευνάται ως πράξη δολιοφθοράς.

Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς αυτούς, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η αστυνομία της Δανίας δεν ήταν σε θέση να πει πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα.

«Εξακολουθεί να είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε σχετικά με το πλαίσιο εντός του οποίου θα εξελιχθεί η διεθνής συνεργασία, για παράδειγμα με τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες», ανέφερε η Αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Στο μεταξύ σε σημερινό δημοσίευμα της σουηδικής εφημερίδας Expressen αναφέρεται πως ένα τμήμα μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων λείπει από τον αγωγό Nord Stream 1 στο βυθό της Βαλτικής, αφού η εφημερίδα βιντεοσκόπησε τη ζημιά.

Στο βίντεο της Expressen, που τραβήχτηκε με ένα μικρό τηλεχειριζόμενο υποθαλάσσιο όχημα, ένα υποβρύχιο drone, εικονίζεται λυγισμένο μέταλλο και ο διάπλατα ανοιγμένος αγωγός στο βυθό της Βαλτικής, σε βάθος περίπου 80 μέτρων. Το βίντεο τραβήχτηκε τη Δευτέρα, αναφέρει η Expressen. To Reuters μεταδίδει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή ότι οι εικόνες που δημοσιεύονται από την εφημερίδα είναι του Nord Stream 1.

Οι σουηδικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν αυτό το μήνα ότι κατέσχεσαν υλικό επιτόπου, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους. Δεν είναι σαφές πώς η επιτόπια έρευνα των σουηδικών αρχών μπορεί να έχει αλλάξει την περιοχή, σύμφωνα με την Expressen. Το σουηδικό Πολεμικό Ναυτικό και η σουηδική ασφάλεια αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η σουηδική ακτοφυλακή δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Στην αντεπίθεση το Κρεμλίνο

Για το θέμα τοποθετήθηκε σήμερα και ο Ντμίτρι Πεσκόφ υπογραμμίζοντας ότι η έρευνα έχει στηθεί με την πρόθεση να επιρριφθούν οι ευθύνες στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως η «στοιχειώδης λογική» δείχνει πως οι ζημιές στον αγωγό ήταν ένα πλήγμα στα συμφέροντα της Ρωσίας. Είπε πως η έρευνα διεξάγεται «μυστικά» και χωρίς ανάμιξη της Μόσχας.

«Το κύριο είναι όπως φαίνεται δημόσια, σύμφωνα με τις δηλώσεις που ακούμε από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, και από τη Δανία: η έρευνα αυτή στήθηκε εγγενώς για να επιρρίψει την ευθύνη στη Ρωσία», είπε.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author