Οι Πέντε Επικίνδυνες Περιοχές Για Σεισμό Στην Ελλάδα

Estimated read time 1 min read

Ανησυχία έχει προκαλέσει σε ολόκληρη τη χώρα ο ισχυρός σεισμός που ταρακούνησε την Κρήτη, με τους μετασεισμούς να μη σταματούν.

Οι ειδικοί επικεντρώνονται τώρα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που απαιτούν προσοχή, όπως ο Πατραϊκός και ο Κορινθιακός Κόλπος, οι Σποράδες, το Βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. 

Προτεραιότητα είναι η ενσωμάτωση χρήσης νέων τεχνολογιών απέναντι σε τέτοια αιφνιδιαστικά φαινόμενα αλλά και η ανάγκη ελέγχου παραδοσιακών οικισμών και ιστορικών μνημείων σε περιοχές με σεισμικό παρελθόν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη.

Κόντρα σεισμολόγων για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στη Θήβα

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», ξεκαθάρισε ότι «οι σεισμοί με θύματα στον πληθυσμό το μόνο μήνυμα που στέλνουν είναι να ενσωματώσουμε κάθε νέα τεχνολογία που θα μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης του πληθυσμού στον σεισμό. Τη μέρα, χρειάζεται να πάμε στη σεισμολογία σε μία νέα σελίδα, με νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που έχουν ήδη εγκαταστήσει πειραματικά στον Ανατολικό Κορινθιακό και τον Πατραϊκό αλλά και το Ιόνιο.  Δε σημαίνει ότι τα εγκαταστήσαμε εκεί επειδή υπάρχει κάποιο αλέρτ. Σίγουρα όμως δε θα πηγαίναμε σε μέρος που δεν έχει σεισμικότητα. Υπάρχει η λεγόμενη σεισμική επικινδυνότητα που εξαρτάται από τις σεισμικές πηγές της περιοχής. Όλοι γνωρίζουμε για τη σεισμικότητα του Ιονίου, του Κορινθιακού και των άλλων περιοχών».

«Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης βασίζονται στην άμεση εκτίμηση των εστιακών παραγόντων του σεισμού. Βάζεις ένα πολύ πυκνό δίκτυο γύρω από περιοχές που περιμένεις σεισμό και, μόλις γίνει, οι κοντινοί σταθμοί υπολογίζουν σε 2-3 δευτερόλεπτα το επίκεντρο και το μέγεθος, πριν καλά καλά φτάσουν τα καταστροφικά κύματα σε κάποια θέση ενδιαφέροντος» πρόσθεσε.

Κρήτη σεισμός: Ισχυροί μετασεισμοί ταλανίζουν το Ηράκλειο

«Ο χρόνος προειδοποίησης εξαρτάται από το επίκεντρο. Αν το επίκεντρο είναι αρκετά απομακρυσμένο από εμάς και έχει πολύ κοντινούς σταθμούς, θα το εντοπίσουν αμέσως και θα προλάβουν να το στείλουν, ώσπου να φτάσει το εγκάρσιο καταστροφικό κύμα. Αν είναι ακριβώς δίπλα μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, θα μας προλάβει» είπε ο κ. Καραστάθης.

Σεισμός: Πώς λειτουργούν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης

«Στην Ιαπωνία αυτό χρησιμοποιείται ως ώριμη τεχνολογία. Σταματάει η τηλεόραση την εκάστοτε εκπομπή και βγαίνει σήμα που λέει «σε 30 δευτερόλεπτα, σε 20 δευτερόλεπτα, σε 19 δευτερόλεπτα σεισμός εντάσεως τάδε»,  οπότε ο κόσμος μπαίνει κάτω από τα τραπέζια, την… κοπανάει από το σπίτι, προλαβαίνει να κλείσει ηλεκτρικές συσκευές.

Στο Μεξικό προτιμούν τις σειρήνες, στην Αμερική τις εφαρμογές στα κινητά. Παγκοσμίως εγκαθίστανται σε εθνικό επίπεδο τέτοια συστήματα, υπάρχουν στην Ιαπωνία, Ταϊβάν, Μεξικό, Καλιφόρνια» ανέφερε ο καθηγητής. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Πηγή άρθρου www.star.gr

You May Also Like

More From Author