Ξέσπασμα Αναστασιάδη: ‘Μη μου αναφέρετε Al Jazeera για να μην σας πάρει ο δαίμονας’ – Κόσμος

Πολτικικό σεισμό προκαλεί στην Κύπρο το βίντεο του Al Jazeera, στο οποίο δύο δημοσιογράφοι υποδύθηκαν τους δυνητικούς επενδυτές, προφασιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται να μάθουν τις διαδικασίες απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης  και Κύπριοι επιχειρηματίες προσφέρθηκαν να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό ακόμη και σε αιτητές οι οποίοι δεν δικαιούνται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.

Ενδεικτικός είναι ο εκνευρισμός του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε από δημοσιογράφους με έντονο τρόπο να μην τον ρωτήσουν για το θέμα!

“Μη μου αναφέρετε Al Jazeera για να μην σας πάρει ο δαίμονας”, είπε χαρακτηριστικά.

Απέχει αλλά δεν παραιτήθηκε

Σε ανακοίνωσή του, μετά από την προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, στο οποίο διακρίνεται και ο ίδιος και αφορά τη διαδικασία απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας μέσω του -μέχρι τότε- κυπριακού προγράμματος πολιτογράφησης, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, αποφάσισε να απέχει από τα καθήκοντά του, κάτι που στην Κύπρο εκλαμβάνουν ως “κόλπο” για να διατηρήσει την ασυλία του.

Ο κ. Συλλούρης, σημειώνει ότι απολογείται που επέτρεψε σε κάποιους, “έστω και μέσα απ’ τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας”, να πλήξουν το πρόσωπο του και κατ’ επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

“Θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό – και όχι μόνο – και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει”, δηλώνει.

Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε επίσης σήμερα και ο Χριστάκης Τζιοβάνης, βουλευτής ΑΚΕΛ, κάνοντας λόγο για σκηνοθετημένο ρεπορτάζ που στόχο είχε να πλήξει το κύρος της χώρας και του επενδυτικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής ζητούν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών, πλήρη διερεύνηση απαιτούν ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη.

Η ώρα του εισαγγελέα

Όπως αναφέρει ο “Φιλελεύθερος”, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία, εν ενεργεία Πρόεδρος της Βουλής να κληθεί για κατάθεση. Πρόσφατα, ο Δ. Συλλούρης είχε αποφύγει την κατάθεση σε σχέση με διαρροές στοιχείων πολιτογραφηθέντων, ωστόσο, τώρα φαίνεται πως δεν θ’ αποφύγει τους ανακριτές.

Ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε την Τρίτη οδηγίες όπως οι έρευνες της Αστυνομίας μην περιοριστούν στις καταγγελίες που έκαναν οι Συλλούρης-Τζιοβάνης-Πιττάτζης για παγίδευσή τους, αλλά να διερευνηθεί κατά πόσον διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα. Πρώτα θα κληθούν για κατάθεση οι άνθρωποι του αραβικού καναλιού.

Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο”, ποδαρικό στις έρευνες θα γίνει με την κλήτευση των ανθρώπων του Al Jazeera στην Κύπρο και δεν αποκλείεται στη συνέχεια να αναζητηθούν τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν στους τρεις, ως μεσάζων και επενδυτής, ενώ πρόκειται για πρόσωπα του αραβικού δικτύου. Δεν αποκλείεται να κληθούν να έρθουν στην Κύπρο για να καταθέσουν, τόσο για τα διαμειφθέντα όσο και για να δώσουν ολόκληρο το βίντεο ώστε να υπάρχει εμπεριστατωμένη εικόνα των όσων λέχθηκαν.

Παρά το γεγονός ότι το βίντεο από την καταγραφή των συνομιλιών είναι προϊόν παράνομης ενέργειας, εντούτοις νομικοί εκτιμούν ότι αν τα πράγματα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, θα μπορεί το περιεχόμενό του να χρησιμοποιηθεί για το καλώς νοούμενο συμφέρον της απονομής δικαίου.

Καταργήθηκε το πρόγραμμα

Μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera για τα “χρυσά διαβατήρια”, το υπουργικό συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως την Τρίτη και αποφάσισε την πλήρη κατάργηση του προγράμματος.

Στην υπόθεση παρενέβη και η Κομισιόν. “Η Κομισιόν έχει εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για τα σχήματα υπηκοότητας επενδυτών και ευθέως απέναντι στις κυπριακές αρχές” υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κύπρου για κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων.

Ο κ. Βίγκαντ υπογράμμισε ότι “παρακολουθήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη” και σημείωσε ότι “η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρη όταν έλεγε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι προς πώληση”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.Πηγή άρθρου www.news247.gr