Νικήτρια η αποχή, θρίλερ για το αποτέλεσμα

Estimated read time 1 min read

Με την αποχή να είναι κατά τα φαινόμενα ο νικητής του α’ γύρου των βουλευτικών εκλογών, φτάνοντας ποσοστό άνω του 51,5%, τα exit polls δίνουν τους δύο μεγάλους συνασπισμούς να έχουν πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, τα exit polls δείχνουν ότι η συμμαχία Ensemble που έχει σχηματίσει ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 25% των ψήφων (275-310 έδρες), ενώ η συμμαχία της Αριστεράς NUPES με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν 25,7% (180-210 έδρες).

Επίσης: 

Η συμμαχία UDC των Ρεπουμπλικάνων λαμβάνει 11,6% .

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί της φαίνεται να λαμβάνουν 19,3%.

Το εθνικιστικό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ «Reconquete» λαμβάνει 4%.

Οι εκτιμήσεις για τις έδρες μπορούν αλλάξουν όσο ενσωματώνονται αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση έχει 577 έδρες.

Τα σενάρια των εκλογών

Απόλυτη πλειοψηφία, σχετική πλειοψηφία ή συγκατοίκηση; Αυτά είναι είναι τα τρία πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα. Ο συνασπισμός της Αριστεράς μέχρι και την τελευταία στιγμή αύξανε τη δυναμική του, προκαλώντας ανησυχία στον Εμανουέλ Μακρόν και το κόμμα του.

Το πώς θα διαμορφωθεί η Εθνοσυνέλευση θα κριθεί μετά και τους δύο γύρους βουλευτικών εκλογών, σήμερα και στις 19 Ιουνίου. Απόλυτη πλειοψηφία θα ήταν το ιδανικό σενάριο για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς σχετική πλειοψηφία θα μπορούσε να τον αποδυναμώσει, ενώ απεύχεται το ενδεχόμενο συγκατοίκησης με έναν πρωθυπουργό προερχόμενο από την Αριστερά, με εντελώς άλλη πολιτική και ιδεολογική φιλοσοφία.

Στην ακροδεξιά, στόχος της Μαρίν Λεπέν είναι κυρίως η συγκρότηση, για πρώτη φορά, αναγνωρισμένης από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή να εκλέξει πάνω από 15 βουλευτές.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author