Να εισέλθει η Αττική στην «κόκκινη» ζώνη του χάρτη της πανδημίας εισηγείται η υποεπιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε την Πέμπτη.
Εκτός του λεκανοπεδίου, ανάλογη εισήγηση υπήρξε και για Μύκονο, Σαντορίνη Χαλκιδική, Σπάρτη, Εορδαία, Τανάγρα και Χαλκίδα.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή από την ολομέλεια της επιτροπής, η εισήγηση της οποίας θα κατευθυνθεί προς τον πρωθυπουργό και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Λιανεμπόριο, σχολεία
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται στην Αττική η επιστροφή του click away στο λιανεμπόριο.
Όσον αφορά τα σχολεία υπάρχει εισήγηση να παραμείνουν κλειστά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο, Παρασκευή, ενώ προτείνεται να μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά.
Σχετικά με τα σενάρια για επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Αττική, ώστε να εκκινεί από τις 6 το απόγευμα (και όχι στις 9 που ισχύει) θεωρείται δύσκολο να εφαρμοστεί.
Υπενθυμίζεται ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της Πέμπτης, παρότι σε ελαφρώς πτωτική τροχιά σε σχέση με το περασμένο διήμερο, επιβεβαίωσαν τις συνθήκες έξαρσης, ενώ διατηρούν την περιφέρεια της πρωτεύουσας στο επίκεντρο.
Από τα 716 κρούσματα, τα 313 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ κατεγράφησαν επίσης 18 θάνατοι, την ώρα που οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 268.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 66.
Ανησυχία ειδικών
Τα δεδομένα των τελευταίων ημέρων έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες, που από το πρωί της Πέμπτης άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η περαιτέρω άρση των μέτρων.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε –επικαλούμενος δεδομένα που επεξεργάζεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- ότι η αύξηση στα κρούσματα ήταν μεν προβλεπόμενη, ωστόσο κινήθηκε σε πιο «τσιμπημένα» επίπεδα από το αναμενόμενο. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να καταγραφεί τετραψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων –ακόμη και μέχρι 2.000 κρούσματα έως τα μέσα Μαρτίου- εφόσον προχωρούσε η άρση των μέτρων και η επαναλειτουργία των γυμνασίων και λυκείων, λαμβάνοντας υπόψη και την ύπαρξη της μετάλλαξης του κορωνοϊού.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας Νίκος Τζανάκης σημείωσε, από την πλευρά του, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος ή ακόμα και τριπλάσιος, εκτιμώντας ότι στη χώρα υπάρχουν 30.000 με 50.000 ενεργά κρούσματα. Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε τον φόβο επιστροφής στον Νοέμβριο ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη διενέργειας περισσότερων τεστ. Επεσήμανε δε ότι το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο φοβίζει, καθώς αν υπάρξει τρίτο κύμα, αυτό θα ξεκινήσει από υψηλό σημείο.
Προβληματισμένος για την προέλευση των κρουσμάτων εμφανίστηκε και ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ελπίδα η αύξηση των κρουσμάτων να αποτελεί υπόλειμμα από τις γιορτές. «Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται» σημείωσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις.