Νέο προσχέδιο στην COP27 για το ταμείο αποζημιώσεων

Estimated read time 1 min read

AP Photo/Nariman El-Mofty

Πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία σχετικά με τη δημιουργία ενός ταμείου υπέρ των φτωχών χωρών για «τις απώλειες και τις ζημιές» που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, φαίνεται πως βρίσκεται η διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) που διεξάγεται στην Αίγυπτο. 

Ένα νέο σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος δόθηκε στη δημοσιότητα, το βράδυ του Σαββάτου, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως θα υποστηριχθούν εκείνες οι χώρες «που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής». Το εν λόγω σχέδιο φέρεται να ορίζει με περισσότερες λεπτομέρειες –σε σχέση με τα προηγούμενα– τα κράτη που θα ωφεληθούν από το νέο ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση, το προσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τις σχεδόν 200 χώρες που συμμετέχουν στην COP27.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει σχετικά με το πώς θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Καθώς η τελική συμφωνία έχει ήδη καθυστερήσει, οι εκπρόσωποι ορισμένων κρατών προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. είναι έτοιμοι να «αποχωρήσουν» εάν η συμφωνία δεν είναι αρκετά φιλόδοξη. «Προτιμούμε να μην έχουμε απόφαση παρά μια κακή απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η διάσκεψη κανονικά θα ολοκληρωνόταν την Παρασκευή, αλλά δόθηκε παράταση μιας μέρας, προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα που υπήρξαν και να επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author