Νέο επικοινωνιακό σόου, ενώ η Αττική φλέγεται

Άκης Σκέρτσος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Σταύρος Μπένος

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Την ώρα που η φωτιά έχει ζώσει τα Βίλια, καίγοντας παρθένο πευκοδάσος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ιδιαίτερα ευχάριστη διάθεση, προχώρησε σε ακόμα μια επικοινωνιακή ενέργεια, παρουσιάζοντας τον Σταύρο Μπένο που αναλαμβάνει επικεφαλής της ειδικής επιτροπής οικονομικής ανασυγκρότησης που έχει συσταθεί για την Εύβοια, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στις δηλώσεις του κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα από την τεράστια οικολογική καταστροφή στην Εύβοια πρέπει να δούμε την «ευκαιρία» για μια νέα ανάπτυξη στις πληγείσες περιοχές, κοιτάζοντας «πέρα από το συνηθισμένο».

«Θέλω να τονίσω πόσο μεγάλη προσωπική σημασία αποδίδω σε αυτήν την προσπάθεια καθώς μέσα από αυτήν την μεγάλη οικολογική καταστροφή ξεπηδά η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε το πώς θέλουμε να δούμε την βόρεια Εύβοια -όχι σε έξι μήνες, όχι σε έναν χρόνο- αλλά σε βάθος χρόνου», είπε συγκεκριμένα.

Κάλεσε τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, που τέθηκε από σήμερα σε λειτουργία ώστε να υποβάλουν αιτήσεις και να εξασφαλίσουν άμεσα τους πόρους με τους οποίους θα μπορέσουν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών, ενώ άμεσα είπε θα αρχίσουν τα έργα απομάκρυνσης των καμένων δέντρων για να ξεκινήσει με τους καλύτερους όρους η αναδάσωση, αλλά και τα έργα υποδομών για να προληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα.

«Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών και ζητώ απ’ όλους τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί να κάνουν χρήση της πλατφόρμας, έτσι ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατόν να πάρουν τους πρώτους πόρους για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να χτίζουν τις ζωές τους», είπε.

«Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν πληγεί, με μία αίτηση, να μπορέσουν να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης έτσι ώστε να ξεκινήσουν το έργο της οικοδόμησης των σπιτιών τους ή της ανασυγκρότησης των επιχειρήσεών τους» πρόσθεσε.

Παρουσιάζοντας τον Σταύρο Μπένο, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση των πληγέντων να γίνει με «ολιστική προσέγγιση» και μίλησε για συναινετική διαδικασία, στην οποία θα συμμετάσχουν τα συναρμόδια υπουργεία, οι τοπικοί φορείς και η περιφέρεια.

Κάλεσε τους τοπικούς φορείς να εισφέρουν τις θέσεις τους, λέγοντας ότι μπορούν να συνεισφέρουν με τη γνώση του τόπου τους στην προσπάθεια.

«Ο σκοπός για τον οποίο ζήτησα από τον Σταύρο Μπένο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας είναι ακριβώς διότι πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη ημέρα της βόρειας Εύβοιας με μια ολιστική προσέγγιση, αξιοποιώντας τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος αλλά και σκεπτόμενοι έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο και αυτό ακριβώς προσδοκώ από την δουλειά την οποία θα κάνει ο Σταύρος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε, επίσης ότι, καθώς η πυρκαγιά στην Εύβοια επηρέασε «όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής», αποφασίστηκε όλες οι επιχειρήσεις του νησιού να απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Άρα, όλες οι επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας -ασχέτως αν έχουν πληγεί ή όχι- ουσιαστικά δεν θα επιστρέψουν στο κράτος ούτε ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία είχαν λάβει. Είναι και αυτή μια έμμεση αλλά πιστεύω ουσιαστική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σταύρος Μπένος: «Πατριωτική πρόσκληση»

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μπένος δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης «είναι η πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση που μου έγινε στο διάστημα των 43 ετών που είμαι στη δημόσια ζωή. Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να πω όχι».

Παρουσιάζοντας το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, παρουσίασε τις εξής μελέτες:

  • ειδικά πολεοδομικά σχέδια
  • master plan για το νέο δάσος
  • συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα
  • μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον
  • μελέτη για αγροδιατροφή
  • μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας
  • μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.

Ο Σταύρο Μπένος τόνισε ότι «πρέπει να δράσουμε ολιστικά, με κέντρο τους πολίτες τους πονεμένους της περιοχής, αλλά και με απόλυτη σύμπνοια. Δεν υπάρχει κανένας χώρος για καπετανάτα».

Όπως είπε, το πρόγραμμα θα έχει τρεις φάσεις: άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες, αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναγέννηση της περιοχής.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο υπ. Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο αν. υπ. Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αν. υπ. Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, ο υφ. στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γ.γ. Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο γ.γ. Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας, ο σύμβουλος της Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Βάρρας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Ιωάννης Κοτζιάς, ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης και ο υπεύθυνος των Προγραμμάτων «Διάζωμα» Ευδόκιμος Φρέγκογλου.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr