Νέες αποκαλύψεις για το γηροκομείο στα Χανιά: “Η μητέρα μου έγινε μια…

Estimated read time 1 min read

Βροχή συνεχίζουν να πέφτουν οι καταγγελίες από ανθρώπους που είχαν συγγενικά τους πρόσωπα στον οίκο ευγηρίας που ερευνάται για το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργημάτων στα Χανιά.

Όπως αναφέρει το zarpanews.gr, τέσσερις άνθρωποι μίλησαν για τα όσα είδαν οι ίδιοι ή βίωσαν οι συγγενείς τους, σε περιπτώσεις παλαιότερες αλλά και πιο πρόσφατες:

Χανιώτισσα περιγράφει με ιδιαίτερη λεπτομέρεια τα όσα έζησε η μητέρα της, η οποία είχε περάσει ένα εξάμηνο στο συγκεκριμένο ίδρυμα, με την υπόθεση πάντως να είναι παλιά, καθώς έχουν περάσει οκτώ χρόνια:

“Τη μητέρα μου την έβαλα εκεί στις 7 Ιανουαρίου του 2012, ήταν καλά. Πήγαινα κάθε απόγευμα και την έβλεπα. Μια μέρα είδα να έχει έναν μώλωπα στο πρόσωπο. Η ίδια όμως δεν θυμόταν γιατί είχε τον μώλωπα. Η διευθύντρια μου είπε ότι είχε πέσει πηγαίνοντας στην τουαλέτα. Σε λίγες μέρες ξαναπάω και βλέπω ότι της είχαν βάλει καθετήρα και μου είπαν ότι είναι για να μην χρειάζεται να περπατάει και να μην ξαναπέσει. Αλλά είπαν ότι δεν θα μείνει για πολύ ο καθετήρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες αποκαλύψεις για το γηροκομείο στα Χανιά:

Αργότερα, τα μάτια της άρχισαν να γίνονται περίεργα. Οι κόρες των ματιών είχαν διασταλεί. Είχε μια ακαμψία στον λαιμό της. Με παραξένεψε, πιστεύω ότι της έδιναν φάρμακα και έγινε έτσι. Και στις αρχές Απριλίου του 2013 είδα ότι ο καθετήρας που ακόμα δεν είχαν βγάλει, ήταν κόκκινος. Και μου έδειξαν στον υπολογιστή ότι για τρεις μήνες έπαιρνε Erythrocin, χωρίς να με ειδοποιήσουν ποτέ, γιατί υποτίθεται έκανε ουρολοιμώξεις.

Πήρα κατευθείαν τη μητέρα μου από κει. Αλλά το θέμα είναι πως είχα πλέον να κάνω με μια τρελή. Δεν ήταν η μητέρα μου αυτή. Κάθε βράδυ ούρλιαζε και ήθελε τα φάρμακά της. Μου έλεγε “πήγαινε στο γιατρό να σου δώσει τα φάρμακα που μου δίνανε εκεί, γιατί αυτά ήταν τα καλά”. Είχε εθιστεί. Και μετά που έβγαλαν τον καθετήρα, είχε και ακράτεια πια. Και όταν πήγα στον γιατρό του οίκου ευγηρίας να τον ρωτήσω γιατί δεν με ειδοποίησε ότι της έδιναν φάρμακα, μου είπε ότι ήταν δουλειά του ιδρύματος να με ειδοποιήσει και όχι δική του.

Έζησε τρία χρόνια κατάκοιτη, ψυχολογικά δεν συνήλθε ποτέ. Είχε παραισθήσεις. Τελικά πέθανε τον Δεκέμβριο του 2015.”

Τους έδιναν για φαγητό μισό πορτοκάλι και μια φέτα ψωμί

Άλλη Χανιώτισσα που είχε τη μητέρα της και τον τον θείο της στο ίδρυμα, μιλάει για άθλιες συνθήκες και λέει ότι της ζητούσαν χρήματα για χορήγηση φαρμάκων που ενδεχομένως δεν είχε ανάγκη ο θείος της:

“Ο θείος μου πήγε σε καλή κατάσταση πριν δύο χρόνια. Ήταν υπερτασικός όμως και επειδή δεν υπήρχε κανείς στο σπίτι να τον φροντίζει, τον πήγαμε στο ίδρυμα αυτό, θεωρώντας ότι θα ήταν καλός οίκος ευγηρίας. Όταν τον πήγαμε ήταν 100 κιλά και έφτασε να γίνει σκελετός. Έχασε 30 με 40 κιλά, υποσιτιζόταν. Του πηγαίναμε φαγητό, γιατί εκεί ήταν κάτι δίσκοι με μερίδες που δεν φτάνουν ούτε για μικρό παιδί, με φρούτο μισό πορτοκάλι. Με μια φέτα ψωμί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες αποκαλύψεις για το γηροκομείο στα Χανιά:

Ξαφνικά άρχισαν να μου ζητούν χρήματα για να του δώσουν σίδηρο και αίμα. Όταν τους ρώτησα γιατί, μου είπαν ότι είχε πέσει ο αιματοκρίτης του. Τελικά τον πήραμε από εκεί μετά από περίπου ένα χρόνο, λόγω της κατάστασης. Και τα χρήματα που μας ζητούσαν, ενώ ξεκινήσαμε από 750 ευρώ, με τα φάρμακα μας ζητούσαν όλο και περισσότερα και ξεπεράσαμε το χιλιάρικο.”

Ακόμα, η καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι στο υπόγειο υπήρχε τρόφιμος σε κρεβάτι στον χώρο πλυντηρίων:

“Εκεί δεν υπήρχε προσωπικό, λειτουργούσαν μόνο με κάμερες. Υπήρχε η κυρία που έπλενε τα ρούχα και στον χώρο των πλυντηρίων υπήρχε κρεβάτι στο οποίο κοίμιζαν τρόφιμο. Ο οποίος έμαθα ότι ήταν συγγενής γνωστού ηθοποιού. Δεν ξέρω γιατί τον κοίμιζαν εκεί στο πλυντήριο.”

Άλλη καταγγέλλουσα, υποστηρίζει ότι η μητέρα της, η οποία είχε μεν προβλήματα υγείας, πέθανε ξαφνικά από καρδιακή ανακοπή, πράγμα που τώρα θεωρεί πως μπορεί να μην ήταν φυσιολογικό:

“Ήταν 54 ετών. Την είχαμε πάει το 2018 και απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2019. Είχε περάσει εγκεφαλικά και ήταν κατάκοιτη η μητέρα μου. Ξέραμε ότι δεν είχε μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Αλλά δεν υπήρχε αρκετή φροντίδα, ούτε περιποίηση, ούτε σιτίζονταν σωστά. Το μενού ήταν πάρα πολύ φτωχό και οι περισσότεροι ήταν σκελετωμένοι εκεί μέσα. Εμείς ξέραμε τη σοβαρότητα της κατάστασής της, αλλά εκείνο το διάστημα δεν είχε παρουσιάσει πυρετό, δεν είχε εμφανίσει κάτι. Και ξαφνικά ένα πρωί μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε ότι πέθανε από καρδιακή ανακοπή.”

“Δέχτηκα απειλητικά τηλεφωνήματα για τα όσα κατήγγειλα” λέει ο 27χρονος πρώην εργαζόμενος

Τηλεφωνικές απειλές εναντίον της ζωής του έχει δεχτεί ο 27χρονος βοηθός νοσηλευτή ο οποίος καταγγέλλει τα όσα ο ίδιος έβλεπε να συμβαίνουν στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά, κάνοντας λόγο για κακομεταχείριση ηλικιωμένων. Ο Δημήτρης Μαυρακάκης αναφέρει ότι δύο φορές δέχτηκε τηλεφωνήματα, με τον άγνωστο στην άλλη άκρη της γραμμής να τον καλεί να σταματήσει να μιλάει για το συγκεκριμένο γηροκομείο.

Ο νεαρός νοσηλευτής έχει ενημερώσει τις αρχές για τα συγκεκριμένα τηλεφωνήματα καθώς τις τελευταίες ημέρες τα όσα καταγγέλλει για τη συγκεκριμένη δομή έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις πανελλαδικά. Μιλώντας στην κάμερα της Νέας Τηλεόρασης λέει ότι ο οίκος ευγηρίας λειτουργούσε με το λιγότερο δυνατό προσωπικό καθώς στη νυχτερινή βάρδια για περίπου 60 ηλικιωμένους εργαζόταν μόνο ένας.

Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος όπως αναφέρει ο 27χρονος που ο νοσηλευτής αναγκαζόταν να δέσει κάποιους από τους ηλικιωμένους καθώς δεν προλάβαινε να τους περιποιηθεί ή και να τους αλλάξει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα στον 27χρονο φάνηκε περίεργο το γεγονός των πολλών θανάτων σε μία εβδομάδα στη δομή με το αίτιο θανάτου να είναι το ίδιο για όλους τους ηλικιωμένους.

Ο νεαρός βοηθός νοσηλευτή αναφέρει ότι με μια πετσέτα σκούπιζαν αρκετούς ηλικιωμένους μετά το μπάνιο τους και με ένα ξυραφάκι επίσης ξυρίζονταν περίπου 10 άτομα.

Σε ότι αφορά το λιγοστό φαγητό ο Δημήτρης Μαυρακάκης σημειώνει ότι ηλικιωμένοι ζητούσαν από τους εργαζόμενους φαγητό γιατί πεινούσαν.

Τέλος ο ίδιος αναφέρει ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τη διοίκηση επειδή διαμαρτυρόταν για την κατάσταση στον οίκο ευγηρίας.

Δικηγόροι Οίκου Ευγηρίας: “Μην παρασύρεστε από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες”

Στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου μεταβαίνει αύριο ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Οίκου ευγηρίας στα Χανιά.

Το ίδιο θα πράξει και ο συνάδελφος του στα Χανιά που θα μεταβεί στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι θα ζητήσουν την τήρηση της μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας και του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες, στην πολύκροτη υπόθεση του Οίκου Ευγηρίας στα Τσικαλαρια Χανίων που έχει πάρει πλέον, Πανελλήνιες διαστάσεις.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπογράφοντα δικηγόρου του Οίκου Ευγηρίας Νικολάου Ρουσσόπουλου:

Αύριο το πρωί θα μεταβώ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο συνάδελφος μου κ.Σφακιωτάκις στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων προκειμένου να ζητήσουμε την τήρηση της μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας και του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες και να προτείνουμε τουλάχιστον 50 συγγενείς φιλοξενούμενων της μονάδας παλαιότερων και τωρινών για να καταθέσουν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στον οίκο, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κληθεί από κανένα. Καθώς και να μην παρασύρεστε από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες όταν στον οίκο ευγηρίας έχουν φιλοξενηθεί αυτά τα χρόνια πάνω από 1.100 άτομα, ενώ οι πέντε καταγγέλλοντες περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι λασπολογώντας.

Αθήνα, 25.04.2021

Ο υπογράφων για την επιχείρηση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πηγή άρθρου www.thetoc.gr

You May Also Like

More From Author