Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό, έρχονται ανακοινώσεις (βίντεο)

Estimated read time 1 min read

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται συνεχώς, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές, και ενώ εφαρμόστηκε ένα πρώτο μίνι lockdown στη Μύκονο, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται μια νέα σειρά μέτρων που έχουν ως πρώτο στόχο τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο των τοπικών lockdown. Και ενώ σε έξι περιοχές της χώρας, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου, εφαρμόζονται νέα μέτρα σε εργαζόμενους.


Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τεστ που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι από 2 σε 3, δηλαδή να κάνουν ένα ακόμη υποχρεωτικό τεστ διάγνωσης του κορονοϊού είτε μέσα στην εβδομάδα είτε στο δεκαήμερο. Επιπλέον, δεν αποκλείεται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να μεταφέρονται σε άλλα πόστα στην ίδια επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται, ότι σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα: μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Σκέψεις για τοπικά lockdown

Tην ίδια ώρα, με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς να είναι στο «κόκκινο», δεν αποκλείεται να υπάρξουν και τοπικά περιοριστικά μέτρα.

Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
  • Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9
  • Απαγόρευση μουσικής
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων: 4 άτομα – για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι προβλέπεται για όσους δεν εμβολιαστούν- Τι θα γίνει με τον μισθό

Την Τρίτη (20/07) ή την Τετάρτη (21/07) αναμένεται στη Βουλή η ρύθμιση αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αρχής γενομένης από τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τις δομές υγείας. Με βάση ρεπορτάζ του «Dnews», έρχεται διάταξη «πιλότος» για το Δημόσιο, που θα προβλέπει και το τι θα ισχύσει γενικότερα και άλλους για τους εργαζόμενους, χωρίς να γίνεται λόγος για απολύσεις, μετά τις τελευταίες αποφάσεις για συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Όσον αφορά στους επόμενους κλάδους, στους οποίους μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανέφερε στον «ΣΚΑΙ» το πρωί της Κυριακής (18/07) ότι αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς, όπως ανέφερε ο «ΣΚΑΪ», θα επανεκτιμηθεί το θέμα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια με δια ζώσης παρουσία από τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση. 

Όπως αναφέρθηκε αυτό θα είναι το πλαίσιο για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν ενόψει των επερχόμενων ρυθμίσεων: 

  • Δε θα λαμβάνουν μισθό
  • Δε θα προβλέπεται πειθαρχική δίωξη
  • Δε θα λαμβάνουν ασφαλιστικές εισφορές 

(πληροφορίες από Mega, ΣΚΑΪ)

Πηγή άρθρου www.dikaiologitika.gr

You May Also Like

More From Author