Νέα επίθεση Ακάρ στην Ελλάδα για εξοπλιστικά και… Μεγάλη Ιδέα

Estimated read time 1 min read

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, αλλά και μηνύματα με αποδέκτη τις ΗΠΑ για τα F-16 περιελάμβανε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Χουλουσί Ακάρ στην εφημερίδα «Milliyet». 

O Toύρκος υπουργός Αμυνας εξαπέλυσε βέλη κατά της Αθήνας για τα εξοπλιστικά με αναφορά και στις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, ενώ έκανε λόγο για προεκλογική επιθετική ρητορική κατά της Τουρκίας, καταλογίζοντας στην Ελλάδα ότι κατηγορεί την Άγκυρα για επεκτατισμό, θέλοντας, όπως είπε, να… καλύψει τη Μεγάλη Ιδέα.

«H Ελλάδα ονειροπολεί, προβαίνει σε ενέργειες που θα βλάψουν την ευημερία των δικών της ανθρώπων. Ξοδεύουν χρήματα, δεσμεύονται… Βλάπτουν περαιτέρω την ευημερία του λαού που ήδη είναι σε κακή κατάσταση.. Μιλάμε για μια χώρα με χρέος περίπου 500 δισ. ευρώ. Εξακολουθεί να επιδιώκει συμμαχίες, με πάθος για εξοπλισμούς. Είσαι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Γιατί κυνηγάς άλλες συμμαχίες;», ανέφερε, προσθέτοντας, σχετικά με τις αμερικανικές βάσεις:

«Η άμυνα και η ασφάλεια είναι θέμα παρακολούθησης και προφύλαξης. Σε συνομιλίες με τους Αμερικανούς εκφράζουν ότι σίγουρα δεν είναι εναντίον μας. Παρακολουθούμε στενά αυτό το θέμα. Παίρνουμε τα μέτρα μας».

«Η Ελλάδα μας κατηγορεί ανήθικα για «νεοοθωμανισμό,αναθεωρητισμό και επεκτατικές πολιτικές». Τι προσπαθεί να καλύψει η Ελλάδα με αυτό; Τη Μεγάλη Ιδέα. Εμείς, από την άλλη, επιδιώκουμε διάλογο με συνετή αντίληψη του κράτους, είμαι έτοιμος να υποδεχθώ τον Έλληνα υπουργό Άμυνας αν έρθει αύριο, είμαι έτοιμος να πάω αν με καλέσει αύριο. Οι εκλογές στην Ελλάδα πλησιάζουν. Βλέπουν τη μόνη λύση στην τουρκική εχθρότητα», τόνισε ακόμη ο κ. Ακάρ.

Στρεφόμενος στο ζήτημα της πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ, ο ίδιος είπε: 

«Αναμένουμε να επικρατήσει η κοινή λογική από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να αξιολογήσουν το θέμα ως σύνολο και να αποφασίσουν και να ενεργήσουν ανάλογα. Οι φίλοι μας από το κοινοβούλιο έχουν επίσης συνομιλίες στο Κογκρέσο. Το σύνθημά μας είναι «Ισχυρή Τουρκία, ισχυρή Αεορπορία , ισχυρό ΝΑΤΟ, ισχυρή Συμμαχία». Λέμε επίσης ότι το F-16 δεν είναι η μόνη επιλογή».

Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΑΜ επιτέθηκε και κατά της Σουηδίας, για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, θέτοντας στο κάδρο και την Ε.Ε.:

«Δεν υπέγραψαν το μνημόνιο στη Μαδρίτη; Λέξη προς λέξη, υπέγραψαν. Θέλουμε απλώς να τηρηθεί  αυτή η υπογραφή. Καθώς δεν συμμορφώνονται με το μνημόνιο, γίνονται αποτρόπαιες επιθέσεις κατά της Τουρκίας, του Προέδρου της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 71 χρόνια, και του Ιερού Κορανίου, του συμβόλου της πίστης δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Τι λογική είναι αυτή, τι νόμος είναι αυτός; Αγγίζουν τα νεύρα μας… Αυτό μας κάνει η Ευρώπη: προσπαθούν να μας κλωτσήσουν κάτω από το τραπέζι».Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author