Μπουρίνι «σάρωσε» το Ρέθυμνο – Πλημμύρισε η παλιά πόλη – Ρέθυμνο

Estimated read time 1 min readΙσχυρό μπουρούνι στο πέρασμά του στην πόλη του Ρεθύμνου δεν άφησε την πόλη αλώβητη


Καλοκαιρινό μπουρούνι στο Ρέθυμνο το μεσημέρι του Σαββάτου, 9 Ιουλίου «χτύπησε» κυρίως την παλιά πόλη, με αποτέλεσμα η ένταση της βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην παλιά πόλη όσο και σε μεγάλο μέρος του οικιστικού ιστού.

Παράλληλα, υπήρξαν διακοπές ρεύματος, οι οποίες όμως σύντομα αποκαταστάθηκαν. Το κύριο πρόβλημα αφορούσε στον όγκο του νερού, ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα να απορροφηθεί από το σύστημα αποχέτευσης των ομβρίων, σύμφωνα και με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου, η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία όλων, πολιτών και υπηρεσιών του δήμου και της αντιπεριφέρειας.

Οι καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να μαζέψουν τα εμπορεύματα τους από τα πεζοδρόμια, ενώ στον δημοτικό κήπο, την ώρα της σφοδρής καταιγίδας, οι υπεύθυνοι οργάνωναν την αποσυναρμολόγηση της έκθεσης για την κρητική διατροφής η οποία έληξε χθες το βράδυ.

Πολλοί δρόμοι και μέσα στην πόλη πλημμύρισαν, ενώ μεγάλες ποσότητες χώματος δημιούργησαν μικρούς χείμαρρους λάσπης σε οικιστικές περιοχές με μεγάλη κλίση, κυρίως στη βόρεια πλευρά της πόλης.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν πέρα από λίγες αντλήσεις υδάτων από υπόγειους χώρους και μία κοπή δέντρου που ήταν επικίνδυνο για τους περαστικούς.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΥΑΡ είχε προειδοποιήσει με σχετική της ανακοίνωση τους καταστηματάρχες να έχουν ανοιχτά τα φρεάτια λόγω των έντονων βροχοπτώσεων για τις οποίες είχε προειδοποιήσει και η ΕΜΥ, αλλά και πάλι σταθήκαμε ανάξιοι μπροστά στα φαινόμενα της φύσης.

 

 

Πολύ ισχυρές βροχές σημειώθηκαν στο Ρέθυμνο το Σάββατο 9 Ιουλίου

Όπως αναμενόταν, στις περισσότερες περιοχές του νησιού οι βροχές ήταν μέτριας έντασης, με εξαίρεση περιοχές της πόλης του Ρεθύμνου όπου η βροχόπτωση ήταν πολύ ισχυρή.

Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο 14ο Δημοτικό κατέγραψε 60 χιλιοστά βροχής μέσα σε 2 ώρες, ενώ μέσα στο ίδιο διάστημα ο σταθμός στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού κατέγραψε μόνο 9 χιλιοστά.

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται η ανάγκη λειτουργίας πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών ώστε να αποτυπώνονται οι σημαντικές διαφορές στην ένταση της βροχόπτωσης ακόμα και σε περιοχές με μικρή μεταξύ τους απόσταση.  Με την πύκνωση του δικτύου σταθμών του Δήμου Ρεθύμνης, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία του Δήμου με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η παρακολούθηση του καιρού σε τοπικό επίπεδο θα βελτιωθεί σημαντικά.

Έντονη βροχόπτωση και στην Βιάννο – Αποκαλυπτικό το παρακάτω βίντεο:Πηγή άρθρου www.neakriti.gr

You May Also Like

More From Author