Μπάχαλο με τα self test και τη διανομή τους από τον επόμενο μήνα

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σταματούν από σήμερα τη δωρεάν διάθεση στη Θεσσαλονίκη. Σκέψεις για διανομή από σούπερ μάρκετ, «δεν το επιτρέπει ο ΕΟΦ» λένε οι φαρμακοποιοί.

Εκτεθειμένη για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση στο κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς οι χειρισμοί της στο θέμα της δωρεάν διάθεσης των self test αποδεικνύονται ξανά ερασιτεχνικοί.

Μετά το χθεσινό «άδειασμα» από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος ανακοίνωσε το τέλος της δωρεάν διάθεσης από τα φαρμακεία μετά τις 19 Ιουνίου, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε αμήχανα το γεγονός, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξουν νέα κανάλια διανομής, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, πριν από λίγο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία σταματά από σήμερα, παρά την απόφαση που έκανε λόγο για διανομή έως τις 19 Ιουνίου. Ο ΦΣΘ, μάλιστα, αναμένεται να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Κι ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια θα είναι τα εναλλακτικά «κανάλια διανομής» (σ.σ. ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ ότι είναι θέμα ωρών οι ανακοινώσεις), ήδη άρχισε από χθες να διαρρέεται πως η κυβέρνηση σκέφτεται να βάλει στα σούπερ μάρκετ την δωρεάν διάθεση self test.

Η είδηση αυτή, όμως, έφερε νέα αντίδραση από τους φαρμακοποιούς με το μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ, Θανάση Παπαθανάση, να υπογραμμίζει, μέσω του ΑΝΤ1, ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου, κάτι που συμβαδίζει και με την ευρωπαϊκή πρακτική.

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι in vitro ιατροτεχνολογικά προϊόντα που βάσει της οδηγίας του ΕΟΦ διέπονται από την Οδηγία 9879 της ΕΕ με σηματοδότηση CE. Η διάθεση των self-test με την οδηγία που έχουμε από τον ΕΟΦ γίνεται προς το κοινό μόνο από τα φαρμακεία, αποκλειστικά». Επισήμανε ότι οι φαρμακοποιοί έβαλαν πλάτη επί δύο μήνες και δεν τιμά κανέναν να συζητά άλλο δίκτυο διανομής που είναι εκτός κανόνων του ΕΟΦ και της Ε.Ε.. 

«Τον Απρίλιο κάναμε μία συμφωνία με τα self-test, να συνδράμουμε στο άνοιγμα της αγοράς, για δύο μήνες να προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία. Το δίμηνο ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες και είπαμε να το παρατείνουμε για δέκα ημέρες ακόμη, μέχρι τις 19 Ιουνίου, προκειμένου να καλύψουμε και όλο τον Ιούνιο για τους συμπολίτες μας», δήλωσε για να προσθέσει «η πολιτική ηγεσία έχει άλλο σχέδιο για τον Ιούλιο, είναι άλλος μήνας, που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Πιθανώς να είναι περιορισμένες οι ομάδες που χρειάζονται self-test»,.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα αρνηθούν να συνεχίσουν την διανομή τους. «Αν έρθει νέο πρόγραμμα από την κυβέρνηση που θα πει “συνάδελφοι φαρμακοποιοί, είναι οργανωμένο, σωστά σχεδιασμένο και εφικτό”, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, να εξυπηρετούμε τους πολίτες καθημερινά και με τα φάρμακά τους, την επιστημονική συμβουλή, τις υπηρεσίες που τους δίνουμε. Γιατί τα έχουμε αφήσει πίσω αυτά».

Για το πρόβλημα της έλλειψης self-test που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι «επειδή δίνουμε τρία, μπορεί να δώσουμε και 1.000 self-test σε μία ημέρα. Ξεμένουμε, πάρα πολλά φαρμακεία στη χώρα δεν έχουν. Η διαδικασία να πάρουν από τις αποθήκες είναι πιο αργή από την κατανάλωση. Δεν θέλουμε να είμαστε ανακόλουθοι στο έργο που έχουμε αναλάβει, αλλά δεν είναι δική μας ευθύνη. Αν έχουμε self-test τα χορηγούμε».

Επανέλαβε παράλληλα ότι πρέπει να ενημερωθούν οι φαρμακοποιοί «αν υπάρχει άλλο σχέδιο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για να συνδράμουμε και πάλι, την πιο κρίσιμη περίοδο για την χώρα, αυτή του τουρισμού, να συνδράμουμε και πάλι, στο πλαίσιο του εφικτού, που να μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος … είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης να συνδράμουμε και πάλι, σε άλλο ένα έργο, όποιο είναι αυτό. Αλλά πρέπει να παρουσιαστεί, να είναι οργανωμένο, να μπορούμε κι εμείς να το σηκώσουμε, να είναι εφικτό».

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση, ζητώντας νέα σύμβαση ώστε να συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία.

 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr