Μονομαχία Λούλα – Μπολσονάρο δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στη Βραζιλία

Estimated read time 1 min read

Αν δεν κερδίσει κάποιος υποψήφιος περισσότερες από τις μισές ψήφους, οι δύο φιναλίστ θα μονομαχήσουν στις 30 Οκτωβρίου στον δεύτερο γύρο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα (καταμετρημένο το 28,19%), ο απερχόμενος ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο λαμβάνει ποσοστό 47,67%, ενώ ο αριστερός υποψήφιος και πρώην πρόεδρος Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συγκεντρώνει το 43,55%.

Οι εκλογές έχουν ιστορική σημασία, καθώς ο αριστερός υποψήφιος Λούλα ντα Σίλβα εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί για να επιστρέψει στην προεδρία, ωστόσο ο απερχόμενος Μπολσονάρο έχει απειλήσει πως δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, κάνοντας σπέκουλα περί νοθείας.

Από τον πρώτο γύρο;

Ο Λούλα έχει ελπίδες για κατάκτηση του προεδρικού θώκου ακόμα από τον α’ γύρο, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον φέρναν μπροστά με 10-15 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον Μπολσονάρο. Συνεπώς, αν κερδίσει πάνω από το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων, κάτι που αρκετοί δημοσκόποι εκτιμούν πως είναι μέσα στις δυνατότητές του, μπορεί να ανακηρυχθεί πρόεδρος από τον α’ γύρο, χωρίς να χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές. 

Αν δεν κερδίσει κάποιος υποψήφιος περισσότερες από τις μισές ψήφους –μετά την αφαίρεση των λευκών και των άκυρων ψηφοδελτίων– οι δύο φιναλίστ θα μονομαχήσουν στις 30 Οκτωβρίου στον δεύτερο γύρο, παρατείνοντας μια έντονη προεκλογική εκστρατεία.

AP PHOTO

Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά για επικράτηση του Λούλα από τον α’ γύρο.

Οι Βραζιλιάνοι ψήφισαν επίσης και για τα 513 μέλη της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, για το ένα τρίτο των 81 μελών της Γερουσίας και για κυβερνήτες και κοινοβούλια πολιτειών. Ο συντηρητικός συνασπισμός που υποστηρίζει τον Μπολσονάρου αναμένεται να διατηρήσει την πλειοψηφία στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Αν αυτό συμβεί και ταυτόχρονα πάρει την προεδρία ο Λούλα, τότε ο αριστερός πολιτικός αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις για να κυβερνήσει μια χώρα στην οποία οι άνθρωποι που πεινούν αυξάνονται, ενώ η ανεργία είναι υψηλή και η ανάκαμψη από την πανδημία της Covid-19 άνιση.

Οι δηλώσεις

Ο Λούλα ντα Σίλβα, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, δήλωσε ότι ελπίζει να δει τη χώρα του «να επιστρέφει στην κανονικότητα», εφόσον κερδίσει. «Δεν θέλουμε μίσος, διχόνοια. Θέλουμε μια ειρηνική χώρα» υπογράμμισε ο 76χρονος.

Από την πλευρά του ο Μπολσονάρο σχολίασε ότι «οι καθαρές εκλογές πρέπει να γίνουν σεβαστές», αφού πήγε και ο ίδιος να ψηφίσει. «Αν οι εκλογές είναι καθαρές, κανένα πρόβλημα. Ας κερδίσει ο καλύτερος», επεσήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας.

Όπως σημειώνει η στήλη «Προσωπική Υπόθεση» της «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο», το ακροδεξιό κατεστημένο τον πολέμησε λυσσαλέα, όμως η ίδια η κοινωνία «καθάρισε» για λογαριασμό του Λούλα, που από την κορυφή της πολιτικής σκηνής στη Βραζιλία βρέθηκε στη φυλακή, κι από τη φυλακή βρέθηκε ελεύθερος, με ένα τεράστιο κομμάτι του λαού μαζί του, έτοιμος να κατακτήσει ξανά την κορυφή.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author