Μητσοτάκης: Στα 500 ευρώ το πρόστιμο- Δύο μέτρα στήριξης για επαγγελματίες και ανέργους – Πολιτική

Αύξηση του προστίμου για παράβαση των μέτρων κατά του κορονοϊού, αλλά και στήριξη για επαγγελματίες και ανέργους το Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

“Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ, ώστε να μπορούμε να ανοίξουμε την οικονομία χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας”, προανήγγειλε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι:

Πρώτον, η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για ακόμη ένα μήνα, για το μήνα Φεβρουάριο.

Δεύτερον επεκτείνονται και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έχουν λήξει.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χαλάρωση του lockdown και να ανοίξει με click away και click in shop το λιανεμπόριο τη Δευτέρα. Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ακούει πάντα την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, ενώ “μαλάκωσε” το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, χρησιμοποιώντας τη φράση “ατομική υπευθυνότητα”.


Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση κρουσμάτων. Εκτίμησε όμως ότι: “Όσο η αύξηση των κρουσμάτων είναι λελογισμένη και ελεγχόμενη και δεν βάζει σε κίνδυνο το σύστημα υγείας, είναι κάτι που μπορούμε να το αντέξουμε” και πρόσθεσε ότι εφόσον οι ειδικοί εγκρίνουν ένα σταδιακό λελογισμένο άνοιγμα του λιανεμπορίου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη αυτό να το εφαρμόσει από Δευτέρα.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το click away, η παράδοση εκτός, δούλεψαν και ανακούφισαν σημαντικά το λιανεμπόριο, αν και προφανώς δεν μπορεί να αποτελεί υποκατάστατο για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Σημείωσε όμως ότι το click away δούλεψε περισσότερο για κάποιους κλάδους και λιγότερο για κάποιους άλλους, όπως η ένδυση και υπόδηση και πρόσθεσε ότι: “Αυτό θα το λάβουμε υπόψη μας και αφού ακούσουμε τους ειδικούς,θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για το πώς μπορούμε να ανοίξουμε σταδιακά την οικονομική δραστηριότητα”.

Σημείωσε επίσης ότι: “Τα μέτρα έχουν και ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα. Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισεκατομμύρια. Για αυτό είναι ίσως και η ώρα, όπως είπα εφόσον αυτό μας υποδείξουν οι ειδικοί, να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας”.

“Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών της επιστημονικής επιτροπής κατά γράμμα”

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης, εάν η κυβέρνηση ακολουθεί πάντα πιστά τις οδηγίες των ειδικών.

“Η απάντηση είναι καταφατική. Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών της επιστημονικής επιτροπής κατά γράμμα. Μία φορά μόνο πήραμε πιο αυστηρά μέτρα, από αυτά τα οποία μας εισηγήθηκαν οι ειδικοί και αυτό αφορά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου” δήλωσε και πρόσθεσε ότι μπορεί να σχολιάστηκε το γεγονός ότι απευθύνθηκε στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με το μικρό του όνομα, αλλά ποτέ δεν ακούστηκε ότι τον αγνόησε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πάντως ότι η επιτροπή αποτελείται από περισσότερους από 40 ειδικούς διαφόρων τομέων, που έχουν τις ιδιαίτερες απόψεις τους και δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους. “Είναι άνθρωποι οι οποίοι αρθρώνουν δημόσιο λόγο. Είναι άνθρωποι όμως επίσης οι οποίοι δεσμεύονται από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, που γίνονται εντός της επιτροπής” πρόσθεσε και επανέλαβε ότι: “Η τελική εισήγηση της επιτροπής, η οποία αποτυπώνει σε περίπτωση που δεν υπάρχει ομοφωνία την πλειοψηφία που διαμορφώνεται εντός της επιτροπής, έχει ληφθεί πάντα υπόψη από την κυβέρνηση” και ζήτησε να σταματήσει έστω και τώρα αυτή η παραφιλολογία.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι προτιμά πλέον να χρησιμοποιεί τον όρο ατομική υπευθυνότητα γιατί η ευθύνη μπορεί να εμπεριέχει και την έννοια του φταιξίματος. Και τόνισε ότι εφόσον εφαρμοστεί τώρα μία σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, αυτή η έννοια της ατομικής υπευθυνότητας είναι πιο σημαντική από ποτέ. “Προφανώς δεν ακυρώνει την ανάγκη για συνολικό σχεδιασμό. Προφανώς επίσης η ατομική υπευθυνότητα δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τις όποιες κυβερνητικές αστοχίες, τις οποίες εγώ πρώτος αναγνωρίζω και είμαι διατεθειμένος να διορθώσω”, πρόσθεσε, θέλοντας να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι μεταθέτει στους πολίτες την ευθύνη, ελλείψει σοβαρού κυβερνητικού σχεδιασμού.

Χαρακτήρισε επίσης έωλο το επιχείρημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι θα έπρεπε η χώρα να προμηθευτεί τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται από ελληνικές εταιρείες.

“Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η Astrazeneca, με ένα νόμο και ένα άρθρο” σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για αστειότητες και για διάθεση παραπληροφόρησης και καταλήγοντας: “Φαίνεται ότι κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.grΠηγή άρθρου www.news247.gr