Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μπορούμε να αγοράσουμε Rafale και Belharra – «Μικρή» μόνο για Ελλάδα

Estimated read time 1 min read

Να καταγγείλει την ελληνογαλλικη συμφωνία προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, ενώ απάντησε στις κατηγορίες περί μεγαλοϊδεατισμού της κυβέρνησης.  

«Κύριε Τσίπρα δεν είπατε ότι είναι συμφωνία που έχει ορισμένα προβλήματα. Είπατε ότι είναι κακή. Με βάση τη συμφωνία, στο άρθρο 31 παράγραφος 4, μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της. Θα την καταγγείλετε; Ναι ή όχι; Να γνωρίζουν οι Έλληνες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι οι οποίοι εμφανώς δεν χαίρονται. Να ξέρουν αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στη φίλη Γαλλία μία ειλικρινή απάντηση» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Εάν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ο καθένας μπορεί να μπαίνει όποτε και όπως θέλει, αυτό το δόγμα το αλλάζουμε. Γιατί το Μάρτη του 2020 στον Έβρο δεν επιτρέψαμε μια εισβολή οργανωμένη από την Τουρκία. Ναι λοιπόν, το αλλάζουμε το δόγμα. Εάν κ. Τσίπρα το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής επί δικών σας ημερών ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing – αυτά έλεγε ο κ. Καμμένος – ναι το αλλάζουμε».

«Εάν το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing, λες και ήταν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, όπως έλεγε ο κ. Καμμένος το αλλάζουμε και αυτό το δόγμα. Αλλάζουμε το δόγμα γιατί επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα, γιατί κάνουμε συμφωνίες με Ιταλία, Αίγυπτο, όχι να μιλάμε για διεθνές δίκαιο και να μην κάνουμε τίποτα. Να αφήνουμε τα υποβρύχιο μας χωρίς τορπίλες, τα πλοία επιφάνειας σε κακή κατάσταση; κι αυτό το δόγμα το αλλάζουμε, να έχουμε ΥΠΕΘΑ τον κ. Καμμένο οπού η γελοιότητα συναντούσε τη μεγαλομανία, κι αυτό το αλλάζουμε». 

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δημοσιονομικά είναι βιώσιμη η απόκτηση μαχητικών και φρεγατών, επισημαίνοντας ότι ικανοποιούμε μόνο μέρος των αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. «Αντέχουμε να αγοράσουμε και τα Rafale και τις Belharra οι οποίες θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 2025 και μετά» είπε. 

«Το ερώτημα όμως είναι αν αυτή η συμφωνία η οποία συνδέει την απόκτηση φρεγατών με την στρατηγική εταιρική σχέση την επιδιώξατε και εσείς στο παρελθόν… Θυμάστε τι είχατε πει σε συνέντευξη στον ιστότοπο militaire το Δεκέμβριο του 2020; Αυτό το οποίο το οποίο λέγατε ήρθαμε και το κάναμε και τώρα εσείς το καταψηφίζετε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ξέρετε τι κάνατε σε αυτή τη συνέντευξη; Θεωρήσατε ότι βάζοντας τον πήχη τόσο ψηλά θα ήταν αδύνατο να τον φτάσουμε. Είστε εκτεθειμένος να εξηγήσετε γιατί αυτό που ζητούσατε το Δεκέμβριο του 2020, τώρα το απορρίπτετε.

 

«Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο επιβεβαιώνει τη βούληση της Γαλλίας για συνδρομή. Η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε και πλοία και αεροσκάφη όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρυσι τον Αύγουστο». Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ μικρότητα και μικροπολιτική συμπεριφορά. 

Πόσες είναι οι επιχειρήσεις στο Σαχέλ; Τις ξέρετε; Υπάρχει η αμιγώς γαλλική επιχείρηση Μπαρκάν που εμπλέκεται προφανώς σε εχθροπραξίες. Υπάρχει και μία ακόμα που παρέχει υποστήριξη στη συνολική γαλλική παρουσία στο Σαχέλ. Ποιες χώρες συμμετέχουν; Το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Τσεχία. Όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν υπογράψει καμία συμφωνία με τη Γαλλία. Δεν βρίσκονται καν στη Μεσόγειο. Κρίνουν σκόπιμο να υπάρχει δική τους υποστηρικτική παρουσία.

Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη αλλά και να το έκανε, θα το έκανε σε αυτό το πλαίσιο. Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φέρετρων με την ελληνική σημαία είναι ότι αθλιότερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση του τόπου». 

Για το Σαχέλ ανέφερε ακόμα ότι στόχος να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει του ένα φαινόμενο που θέτει σε κίνδυνο ζωτικά συμφέροντας της Ευρώπης, και διογκώνει τις μεταναστευτικές ροές. 

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Καταθέστε μου μία συμφωνία αμυντικής συνδρομής που κάνει αναφορά στα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συμφωνία αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε επίπεδο ΕΕ, δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης. Το θέμα το έθεσα σε ανώτατο επίπεδο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Απαντώντας στην αποστροφή Τσίπρα περί αγωνίας του, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ναι, έχω αγωνία όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli έχω αγωνία και μεγάλη, εσείς είχατε κ. Τσίπρα; 

«Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφής φερέτρων με την ελληνική σημαία είναι ό,τι αθλιότερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από τότε που ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου». 

Αναφέροντας μια ρήση του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω  σχολίασε δηκτικά ότι «η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν». 
«Μιλήσατε για τη ‘μικρή Ελλάδα’… Η Ελλάδα είναι μικρή γιατί την βλέπετε εσείς έτσι, εμείς όχι. Με αυτοπεποίθηση, με ισχυρή γεωπολιτική παρουσία, με ρολό στην Ευρώπη με σταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο… Δεν πάσχουμε από μεγαλοϊδεατισμό κ. Τσίπρα, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε αυτή χώρα και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρει την Ελλάδα στο δικό μικρό σας μέγεθος» κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Για Μπογδάνο: «Όποιος ξεπεράσει τα όρια δεν έχει θέση στην ΚΟ της ΝΔ»

Σε ό,τι αφορά τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε στην τριτολογία του ότι από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και σίγουρα όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ανέλαβε μία δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό να μην ξύνουμε τις πληγές του παρελθόντος αλλά να εργαζόμαστε για να επουλώσουμε. 

«Και αυτή τη δέσμευση κάνω πράξη, και όποιος ξεπεράσει τα όρια τα οποία έχουμε ως παράταξη συνολικά σε αυτή την κατεύθυνση να γνωρίζει ότι δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας» διεμήνυσε.  

Πηγή: skai.gr

Πηγή άρθρου www.skai.gr

You May Also Like

More From Author