Μητσοτάκης: Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει με την Τουρκία με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πριν από μόλις μια εβδομάδα, είπε στον έλληνα ομόλογό του ότι θα προσκαλούσε την Αθήνα σε διερευνητικές επαφές και «αντί για διερευνητικές επαφές έχουμε το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα».

«Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: Μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. «Η Ελλάδα είχε συμφωνήσει τουλάχιστον δις με την Τουρκία και με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας να αρχίσουν οι διερευνητικές από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016 και με μόνο σκοπό την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Ωστόσο, αντί για ημερομηνίες για την επανέναρξή -όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου στον κ. Δένδια στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους στην Μπρατισλάβα την περασμένη Πέμπτη-, το Oruc Reis βγήκε ξανά στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής αυτές τις εξελίξεις και καλό θα είναι να μπορούμε να καθόμαστε στο τραπέζι και να συνομιλούμε σαν κανονικοί άνθρωποι», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι έχει απόλυτη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας και την αντίδρασή της μετά την «προκλητική» -όπως είπε – στάση της Τουρκίας που οδηγεί στη διακοπή των σχέσεων και της δυνατότητας επαναφοράς του διαλόγου μέσα από τις διερευνητικές επαφές. Ο Χάικο Μαας χαρακτήρισε επίσης «παράδοξες καταστάσεις» τα όσα συμβαίνουν με το Oruc Reis και τα Βαρώσια.

Διαβάστε: Ενδείξεις ότι το «Ορούτς Ρέις» έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πόντισης καλωδίων

Επαφές Μαας στην Κύπρο

Σε νέες, εντόνως επικριτικές δηλώσεις, για τη στάση της Αγκυρας προχώρησε ο Γερμανός Υπουργός Εξωερικών Χάικο Μάας, κατά την επίσκεψη του στη Λευκωσία.

«Το μπρος – πίσω της Τουρκίας μεταξύ κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης πρέπει να σταματήσει. Εναπόκειται στην Τουρκία αν δημιουργήσει τις συνθήκες για τις συνομιλίες», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, αποκαλώντας τη μονομερή κίνηση της Αγκυρας ως πλήγμα στην προσπάθεια να ξεκινήσουν οι «διαπραγματεύσεις». «Η απόφασή μου να ταξιδέψω μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα, οφείλεται στις τρέχουσες εξελίξεις που έχουμε συζητήσει», πρόσθεσε.

«Η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον απευθείας διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών», δήλωσε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, μετά το πέρας των συναντήσεων που πραγματοποίησε στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως «είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εντέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις». Διαβάστε αναλυτικά

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr