Μητσοτάκης: Λέτε ψέματα για το Eurogroup, εκλογές το 2023

Estimated read time 1 min read

Σε κόντρα με υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η συζήτηση στην «ώρα του πρωθυπουργού» μετά την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την οικονομία με τον πρωθυπουργό να σημειώνει προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τώρα εμφανίζεται ως υπέρμαχος της μεσαίας τάξης που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε και τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι η αύξηση του ΦΠΑ που έκανε η κυβέρνησή του ήταν για να πετύχει τον εθνικό στόχο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ψέματα όσον αφορά τα όσα υποστήριξε για το Eurogroup της Πέμπτης ενώ διεμήνυσε ότι εκλογές θα γίνουν το 2023 απαντώντας στις αιτιάσεις Τσίπρα για συμβουλές απόδρασης στις κάλπες.

Επίθεση στον Τσίπρα: Εμφανίζεστε υπέρμαχος εκείνων που διαλύσατε

Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για όσα υποστήριξε αναπτύσσοντάς την ερώτησή του για την οικονομία ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απάντησή του σχολίαζοντας ότι «κ. Τσίπρα μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης δεν βοήθησε στην ψυχολογική σας διάθεση γιατί δεν σας υποδέχθηκαν μουσαμάδες στο μετρό αλλά ένα πραγματικό εργοτάξιο».

«Δεν έχετε απαντήσει στο ερώτημα: αν πήγαιναν τόσο καλά τα πράγματα χάσατε τις εκλογές τον Ιούλιο με 10 μονάδες;» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση και την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάνετε απεγνωσμένη προσπάθεια να εμφανιστείτε ως υπέρμαχος εκείνων που διαλύσατε με τις πολιτικές σας. Τώρα ανακαλύψατε τους μικρομεσαίους και τη μεσαία τάξη που την υπερφορολογήσατε» σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που πήγε το ΦΠΑ στο 24% από το 13% και τώρα πλειοδοτείτε λέγοντας για ΦΠΑ στο 6%».


Οι αγορές αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης από το πώς οι αγορές αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας γιατί αυτές εξακολουθούν να μας δανείζουν για να εξυπηρετούμε το χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε».

«Με 3,9% βγήκατε εσείς στις αγορές 12 Μαρτίου 2019 και η Ελληνική δημοκρατία δανείστηκε με 1,57% σε συνθήκες πανδημίας» υπενθύμισε για το δεκαετές ομόλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε, επίσης, ότι «το Eurogroup μας μας λέει ότι τα καταφέρατε καλά και στην διαχείριση της πανδημίας πράγμα που κάναμε ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, μας συγχαίρει για την έκταση της οικονομικής αντίδρασης των μέτρων που έχουμε λάβει».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης από το πώς οι αγορές αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας γιατί αυτές εξακολουθούν να μας δανείζουν για να εξυπηρετούμε το χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε».

«Με 3,9% βγήκατε εσείς στις αγορές 12 Μαρτίου 2019 και η Ελληνική δημοκρατία δανείστηκε με 1,57% σε συνθήκες πανδημίας» υπενθύμισε για το δεκαετές ομόλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε, επίσης, ότι «το Eurogroup μας μας λέει ότι τα καταφέρατε καλά και στην διαχείριση της πανδημίας πράγμα που κάναμε ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, μας συγχαίρει για την έκταση της οικονομικής αντίδρασης των μέτρων που έχουμε λάβει».

Η περιβόητη ύφεση δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη

Απευθυνόμενος ξανά στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός του είπε, μάλιστα, ότι «εσείς μας λέτε ότι πρέπει να είμαστε πιο γαλαντόμοι και να επιδιώξουμε σύγξρουση με την Ευρώπη. Ομως η αξιοπιστία που εξασφαλίσαμε αντανακλάται στο ποσοστό που εξασφαλίσαμε απο το πακέτο στήριξης της ΕΕ απο το 2021 και μετά».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός απαντώντας στα περί ύφεσης που μιλά ο κ. Τσίπρας «η περιβόητη ύφεση δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη. 1% αναπτύχθηκε η οικονομία το 4ο τρίμηνο 2019 και το πρώτο τετράμηνο 2020 ώς δια μαγείας και κόντρα στις προβλέψεις σας η οικονομία συρρικνώθηκε στο 0,9% όταν ο μέσος όρος Ευρώπης συρρίκνωσης ήταν 3,6%. Πετύχαμε τέσσερις φορές μικρότερη ύφεση και εσείς μιλάτε για ύφεση Μητσοτάκης».

«Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είχε μπει στο 2020 με αναπτυξιακή ορμή. Η απόδοση οικονομίας του 2020 ήταν πολύ καλύτερη απο την ευρωζώνη και ως προς τον Μάρτιο του 2020 χτυπήθηκε λιγότερο απο την ευρωζώνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σπεύδουν σήμερα οι οίκοι να αναθεώρήσουν τις προβλέψεις τους βλέποντας ότι τα καταφέρνουμε καλά όχι μόνο στην αντιμετωπιση πανδημίας αλλα και περιορισμό οικονομικών επιπτώσεων» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «κάποια στιγμή καλό θα ήταν να κάνουμε συνολικό απολογισμό τώτρα που έχουμε στοιχεία τι έγινε στην δική σας 4ετία. Να δούμε απολογιστικά τι έγινε απο το 2015 εως το 2018. Ποιος ήταν ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης; Ποιος ήταν; 0,7% όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 2,3% , ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη και έρχεστε και πολυδιαφημίζετε τις δικές σας επιδόσεις. Ολα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και έχουν κριθεί».

Δεν υπάρχει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που κατηγορείτε

Απευθυνόμενος ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αντιπολιτεύεστε και εξακολουθείτε με την ίδια τακτική. Αντιπολιτεύεστε μια κυβέρνηση που υπάρχει μόνο στον φαντασιακό σας κόσμο. Αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που κατηγορείτε δεν υπάρχει. Αυτή η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε στήριξε τον κόσμο της εργασίας και έβαλε το κράτος να στηρίξει την κοινωνία».

Μιλώντας για το φετινό καλοκαίρι είπε ότι «η ευημερία της χώρας πληγώθηκε απο το πέρασμα του ιού. Φέτος θα έχουμε σημαντική ύφεση. Αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό και θα απαιτήσει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας ώστε το καλό όνομα της Ελλάδας να γίνει τίτλος πάνω απο το κεφάλαιο αναγέννηση της οικονομίας».

Εσείς μοιράζετε χρήματα για διαφημίσεις ΔΕΚΟ

Απαντώντας, μάλιστα, στα όσα υποστηρίζει το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός είπε «λέτε ότι η εικόνα της κυβέρνησης είναι λόγω των ΜΜΕ που δήθεν μπουκώνουμε με λεφτά. Μπουκώσαμε και τον διεθνή τύπο; Εσείς τα κάνατε αυτά κ. Τσίπρα με τις διαφημίσεις ΔΕΚΟ σε συγκεκριμένα ΜΜΕ. Η πραγματικότητα κάνει με το γεγονός ότι όσο καλύτερα αντιμετωπίζει κανείς την υγειονομική κρίση τόσο κερδίζει αξιοπιστία και επιταχύνει την ανάκαμψη».

«Ο κορωνοϊός μπορεί να ανέκοψε την πορεία τις οικονομίας αλλά δεν έκοψε τις βασεις της που θα ενισχυθούν με την ευρωπαϊκή στήριξη. Μου ζητήσατε να σας μιλήσω για επενδύσεις. Θα πω 4 μέσα στην πανδημία. Δυο ελληνικά start up εξαγοράστηκαν για πολύ σημαντικά ποσά για δεκάδες εκατομμύρια, σε τρίτη επιχείρηση εισήλθε σημαντικό κεφάλαιο από εξωτερικό και η προβληματική Forthnet εξαγοράστηκε και αυτή διασώζοντας τις θέσεις εργασίας. Αυτά έγιναν τους 2 μήνες εντός πανδημίας».

Με τα χρήματα της Ευρώπης θα μεταμορφώσουμε την οικονομία

«Ας έρθω τώρα στο πρόγραμμα Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως ανακοινώθηκε. Μας ασκούσατε κριτική ότι είμαστε απόντες απο τις ευρωπαίκές εξελίξεις και δεν μετέχουμε και δεν ζητούμε μεγάλο πρόγραμμα και έγινε ακριβώς αυτό που ζητούσαμε.

Ηρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έβαλε φιλόδοξο πρόγραμμα που στηρίζεται σε επιχορηγήσεις και η χώρα έχει λαμβάνει περι τα 32 δισ. ευρώ. Ολα αυτά για τα οποία κατηγορούσατε ότι δεν μπορεί να πετύχει έγιναν. Σας αναγνωρίζω ότι χαιρετήσατε αυτό το πρόγραμμα.

Εδώ να επισημάνουμε τρία δεδομένα που είναι σημαντικά:

– το πρόγραμμα αυτό ακόμα δεν έχει επισημοποιηθεί απαιτείται έγκριση συμβουλίου και θα έχουμε δύσκολη διαπραγμάτευση

– το πρόγραμμα αφορά επενδύσεις που θα ξεκινήσουν απο το 2021.  Όταν μας ζητάτε να ξοδέψουμε χρήματα απο το 2020 συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια. Αλλο ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 και άλλο ένα ευρωπαϊκό εργαλείο που θα ενεργοποιηθεί το 2021. Θα έπρεπε να τα ξέρετε αυτό μετά απο 4,5 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας. Δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε αυτά τα λεφτά.

– το σημαντικό αυτό ποσό που εύχομαι να καταλήξει σε 32 δισ. ευρώ η κυβέρνηση δεν θα το σπαταλήσει αλλά για να μεταρρυθμήσει την ελληνική οικονομία. Να χρηματοδοτήσουμε σημαντικές δράσεις όπως η πράσινη ανάπτυξη. Η κατάρτιση εργαζομένων μας. Χρηματοδότηση υποδομών. Ψηφιακός μετασχηματισμός. Αναρωτιέμαι μερικές φορές, πόσο δύσκολο να γίνουν όλα υατά τα αυτονόητα που σήμερα γίνονται απο το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής. Τίποτα δεν κάνατε με όλα αυτά. Μόνο με το διάστημα ασχοληθήκατε».

Τσίπρας: Ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρα πολύ πριν τον κορωνοϊό

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά για τους χειρισμούς του που «βύθισαν την ελληνική οικονομία σε ύφεση προ πανδημίας», εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

«Μόνο ένας μεσσίας θα μπορούσε να πάρει μία οικονομία με 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και να την πάει σε ύφεση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ρίξατε ξανά, πριν έρθει η πανδημία, το καράβι σε ξέρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.«Σας παραδώσαμε την οικονομία με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2019. Και εσείς, αντί, έστω να τον διατηρήσετε καταφέρατε να τον μειώσετε στο 1,9%. Πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει αλλά πιο κάτω και από τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών. Καταφέρατε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, να πετύχετε τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που καταφέρατε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής, πολύ πριν έρθει ο κορωνοϊός είναι μοναδικό. Σας αξίζουν συγχαρητήρια», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «μέσα σε τρεις μόλις μήνες, από τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να βγάλει την οικονομία από τις ράγες της ανάπτυξης και να την σπρώξει στον κατήφορο της ύφεσης. Παραλάβατε μια οικονομία που έτρεχε τον Ιούλη με 2,8. Σταθερά αναπτυσσόμενη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα. Με αύξηση των νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας. Και με ταμειακό απόθεμα το οποίο, στην άγνοιά σας, εσείς χλευάσατε, αλλά τώρα επιτρέπει στη χώρα τη διαχείριση της κρίσης με ευνοϊκούς όρους. Και καταφέρατε να την οδηγήσετε στην ύφεση από τον Οκτώβρη του 2019».

Η κυβέρνηση «πέτυχε μια επενδυτική τρύπα στο νερό. Ακόμη περιμένουμε τις μπουλντόζες να βρουν το δρόμο προς το Ελληνικό. Δημαγωγήσατε σε λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και πλειοδοτήσατε σε πράξεις υπέρ των μεγάλων εισοδημάτων και της επιχειρηματικής ολιγαρχίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«Σας είχα καταθέσει την ερώτηση 10 ημέρες πριν, αλλά μεσολάβησε η δημοσιοποίηση στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν κάτι μοναδικό που δεν αναδείχθηκε μέσα από τα δεκάδες site πολλά ανύπαρκτα που έχουν μπουκώσει από κρατικό χρήμα σε αντίθεση με τις κανονικές επιχειρήσεις.

Παραλάβατε τον Ιούλιο 2019 μια οικονομία να τρέχει με ανάπτυξη 2,8%, που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια δικών σας παλαιότερων επιλογών και ήταν για 12 τρίμηνα με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Ενώ είχατε εκλεγεί με αυτή την υπόσχεση ότι το 2,8% είναι μικρός ρυθμός ανάπτυξης πετύχατε τον Οκτώβριο 2019 πολύ πριν έρθει ο κορωνοϊός και η πανδημία να την βυθίσετε σε ύφεση. Αυτό δεν είναι κατόρθωμα κορωνοϊού αλλά επίτευγμα δικό σας και του Σταϊκούρα. Όλων εκείνων που γνωρίζουν πως να βυθίζουν μια χώρα στην ύφεση. Τα στοιχεία μιλάνε. Γιουροστατ: βλέπουμε το τελευταίο τρίμηνο του 2019 ότι Ελλάδα είναι η χώρα με την χειρότερη απόδοση από όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι μόνες 3 χώρες που έχουν αρνητικό πρόσημο το τρίμηνο του 2019 είναι η Ελλάδα, Φιλανδία και Ιταλία. Το -0,7 του τελευταίου τριμήνου 2019 αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020. Γελάτε αλλά είναι κατόρθωμα αυτό που πετύχατε.

Εσείς οι άριστοι πήρατε την οικονομία με ανάπτυξη και την πήγατε σε ύφεση. Ο κορωνοϊός μάλλον σας βόλεψε. Θα τα ρίξετε όλα στον κορωνοϊό. Γιατί συνέβη αυτό. Γιατί τα κάνατε θάλασσα. Παρότι παρουσιάζατε τους εαυτούς σας ως άριστους. Θυμάστε τι λέγατε προεκλογικά; Οτι θα βάλετε μπουλντόζες για να φέρετε ανάπτυξη. Πείτε μου μια επένδυση που φέρατε.

Τα κάνατε θάλασσα γιατί δεν θελήσατε να αξιοποιήσετε την αξιοπιστία που απέκτησε από εμάς η χώρα. Εμείς βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και παραδώσαμε 37 δισ ευρώ στα ταμεία. Δεν θελήσατε να αξιοποιήσετε την αξιοπιστία και τα 5 δις ευρώ ασφάλεια για να έχουμε χαμηλότερους στόχους πλεονασμάτων από το 2020. Με βάση αυτούς τους στόχους εμείς είχαμε εξαγγείλει μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση ΦΠΑ, φόρο αλληλεγγύης κ.α. Όλα αυτά τα καταργήσατε. Το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο που βρήκατε επιλέξατε αντί να ενισχύσετε φιλοαναπτυξιακές πολιτικές να μειώσετε την φορολογία των κερδών επιχειρήσεων και μερισμάτων μετόχων. Αυτό για κάποιον έχει κέρδη 1 εκατ ευρώ είναι όφελος 40 χιλ. ευρώ αλλά για την μεγάλη πλειοψηφία που δεν έχουν κέρδη είναι χαρτζιλίκι. Αυτοί που πήραν το μεγάλο μερίδιο τα Χριστούγεννα έκαναν διακοπές στην Ελβετία.

1,5 εκατ νοικοκυριά που έπαιρναν μέρισμα τα έριχναν στην οικονομία. Γι’ αυτό και όταν έβγαινα στην αγορά, οι καταστηματάρχες και οι πελάτες μου μιλούσαν για τα χειρότερα Χριστούγεννα.

Δεύτερον γιατί η πολιτική σας επιλογή για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ήταν η μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα μερίσματα των μετόχων των επιχειρήσεων. Και όχι η ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης. Έτσι μετά από πολλά χρόνια δεν έπεσε χρήμα στην αγορά τα Χριστούγεννα.

Μόλις ένας στους πέντε δικαιούχους του 2018 πήρε το κοινωνικό μέρισμα το 2019. Το πήραν 250.000 νοικοκυριά και το έχασαν σχεδόν 1,5 εκατ. Και το συνολικό ποσό που διαθέσατε ήταν, περίπου, το ¼ των €800 εκατ. που εμείς είχαμε διαθέσει το 2018. Δική σας επιλογή ήταν να περικόψετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2019, με συνέπεια να κλείσει με €600 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2018. Δική σας επιλογή ήταν να ακυρώσετε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που είχε δρομολογήσει ή υλοποιούσε ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ε65, Πατρών – Πύργου, βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, αεροδρόμιο Καστελίου, Μετρό Θεσσαλονίκης και γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας είχαν εξασφαλισμένους πόρους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Πλέον, πηγαίνουν όλα μαζί 2,5 χρόνια πίσω με ευθύνη της κυβέρνησης. Ειρωνεία: Η ΝΔ έλεγε, στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ότι αυτά τα έργα θα διαμόρφωναν 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Με τα έργα αυτά, δεν φτιάχνεις μόνο υποδομές και δημιουργείς θέσεις εργασίας, αλλά έχει και επιστροφή της δαπάνης κατά το ήμισυ στο κράτος (ως ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος ειδικής κατανάλωσης, κ.ά.). Τα σταματήσατε. Και ταυτόχρονα, αφήσατε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες, να δανείζουν μόνο σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι δε χρειάζεται δανεισμό γιατί έχει λεφτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Δεκέμβριο του 2019, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μειώθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση και κατά 1,9% σε τριμηνιαία βάση. Για να μη μιλήσω για την υστέρηση έναντι στόχων που παρουσιάσατε τους δύο πρώτους μήνες του 20. Με δυο λόγια ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρα, πολύ πριν το κορωνοιό. Η αποτυχία σας προηγείται του κορονοϊού. Προηγείται και συνεχίζεται και στη διάρκεια της πανδημίας». Και μετά ήρθε η πανδημία. Εμείς στηρίξαμε. Εσείς τι κάνατε; Λέτε ότι δώσατε στήριξη 24 δισ. Πού είναι; Εγώ όλες αυτές τις ημέρες κυκλοφορώ. Αν τα έχετε ρίξει, θα μου έλεγε κάποιος ότι είναι ευχαριστημένος αλλα δεν βρίσκω κανένα.

Μα δεν υπήρξαν ποτέ. Είναι για να τα γράφουν ανύπαρκτα blogκαι site φαντάσματα των βουλευτών, κουμπάρων. Αλλά αληθινά δεν είναι. Στην πραγματικότητα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι μόλις 8,5 δισ., ενώ 3,2 δισ είναι οι αναστολές πληρωμών και 2 δισ. η επιστρεπτέα προκαταβολή. Σύνολο 14 δισ. μέτρα, με τις εγγυήσεις δανείων, που πρανέφερα. Πώς φτάνουμε στα 24 δισ.; Με το λογικό άλμα, ή την ευχή, ότι άλλα 8 δισ. είναι «αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση» των προηγούμενων μέτρων και με την υπόσχεση ότι στο μέλλον θα παρθούν επιπλέον άλλα 4 δισ. μέτρα. Είναι δυνατόν να αθροίζετε στα μέτρα… ευχές και υποτιθέμενες επιδράσεις;  Για να τα βγάλετε 24 δισ.; Και τολμάτε να κατηγορείτε εμάς για λεφτόδεντρα κ.λπ.;

Δεν δείχνετε στοιχειώδη σοβαρότητα.

Και να έλεγε κανείς ότι δε σας αφήσαμε λεφτά στα ταμεία.

Εμείς 37 δισ. αφήσαμε.

Τι τα κάνατε;

Εμείς σας προτείναμε έγκαιρα ένα πρόγραμμα στοχευμένο για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, της εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.

Προτείναμε ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και όχι της αναστολής της:

Πυρήνας της πρότασής μας είναι η καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 100% με κάλυψη μεγάλου μέρους τους από το κράτος, η μη αρνητική μεταβολή των σχέσεων εργασίας και (αυτονόητα) η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Από την άλλη μεριά το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ της κυβέρνησης προβλέπει μείωση 20% του μισθού σε εργαζόμενους που μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία καθώς το δημόσιο καλύπτει μόνο ένα μέρος της απώλειας του μισθού του εργαζόμενου την ίδια στιγμή που επιτρέπει στην ίδια επιχείρηση που επωφελείται από το κράτος να απολύσει άλλους εργαζόμενους που δεν μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία!

Αυτή είναι για εσάς η δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης.

Προτείναμε ουσιαστική ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ:

Εκτός της χρηματοδότησης ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, σας προτείνουμε να δώσετε κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις.
Μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

Με βάση τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν.

Και πιο συγκεκριμένα σε δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο.

Για να μην βλέπουμε να μπαίνουν λουκέτα για χρέη πέντε ή δέκα χιλιάδων ευρώ.

Πρόκειται για μια άμεση ενίσχυση, η οποία μπορεί θα διοχετευτεί σε πολύ καθορισμένες δαπάνες, όπως οφειλές προς προμηθευτές, εφορία, τράπεζα, ενοίκια, λογαριασμούς, κ.ά.

Και όχι βεβαίως χωρίς όρους, όπως συμβαίνει με τη δική σας επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία μπορεί να πάρει κάποιος δικαιούχος και να τη διαθέσει για ένα προσωπικό ταξίδι.

Εσείς τι κάνετε;

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι στην πλειοψηφία τους σε απόγνωση γιατί βλέπουν από τη μια ότι οι πολίτες δεν έχουν δυνατότητα να καταναλώσουν και από την άλλη τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν καλύπτουν τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Η ιστορία με το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και την επιστρεπτέα προκαταβολή είναι χαρακτηριστική.

Στο πρώτο έχουν μπει μόλις 2 χιλιάδες επιχειρήσεις και στο δεύτερο μόνο 53 χιλιάδες.
Όταν ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων της χώρας φτάνει τις 750.000.
Δεν αποκλείεται στον χωρο αυτό να δούμε δράματα.

Γιατί αποκλείεται η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων από τα εργαλεία της Πολιτείας;

Διότι βάλατε τις τράπεζες ως φίλτρο μεταξύ Πολιτείας και επιχειρήσεων.

Και οι τράπεζες λειτουργούν με κριτήρια τα οποία αφορούν καιρούς «ομαλότητας». Όχι κρίσης.

Η ρευστότητα, κυρίες και κύριοι, δεν φτάνει σε όσους την έχουν ανάγκη.

Υπάρχουν κεφάλαια που ενθυλακώνουν οι τράπεζες και τα διοχετεύουν στη συνέχεια στο λεγόμενο πελατειακό τους «φιλέτο».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΚΤ, μέσω των οποίων οι τράπεζες πήραν 16 δισ. ευρώ (με αρνητικό επιτόκιο) και από αυτά διοχέτευσαν στην αγορά μόλις 4,3 δισ. Στο πελατειακό φιλέτο. Εγώ με όσους συναντήθηκα δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα.

Που πήγαν τα λεφτά αυτά; Τα 3,5 δισ. από τα 4,3 πήγαν στο πελατειακό τους «φιλέτο».

Δεν τα ακούτε πρώτη φορά αυτά. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει καταθέσει αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, για κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, και Οικονομικών Υποθέσεων για τα προβλήματα αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη δυσλειτουργία των εργαλείων και το ρόλο των τραπεζών.

Εμείς στηρίξαμε το αίτημα με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και περιμένουμε βεβαίως, κ. Τασούλα, να οριστεί η συνεδρίαση.

Και εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Και εκεί δεν έχετε παρά να παραδεχθείτε αυτό που όλοι βλέπουν. Ότι εφαρμόζεται δηλαδή στην οικονομία ένα σχέδιο «ανοσίας της αγέλης» που πλήττει τους μικρούς και μεσαίους και ευνοεί τους μεγάλους. Ένα σχέδιο του ΣΕΒ, για την ακρίβεια.

Τι κάνετε για ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, Τουρισμός Εστίαση, Πολιτισμός, Μεταφορές.

Οι τελευταίες σας ανακοινώσεις για τη στήριξη του τουρισμού, μέσω της αύξησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 10 εκατ. σε 30 εκατ. και των δικαιούχων από 140 χιλιάδες σε 300 χιλιάδες, όπως είπατε, είναι χαρακτηριστικές της ανεπάρκειάς σας.

Όταν η αγορά ζητά ένα γενναίο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο και εμείς έχουμε βάλει στα 700 εκατ.
Είναι προφανές ότι και εδώ «στραβά αρμενίζετε».

Εμείς στα δημόσια ταμεία δεν αφήσαμε λεφτόδεντρα αλλά τους καρπούς των θυσιών των ελλήνων πολιτών και εσείς τα δίνετε σε τράπεζες και λίγους εκλεκτούς

Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό αντιμετωπίστηκαν χωρίς κανένα σεβασμό.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά από την πίεση των ίδιων και τη δικιά μας προσπάθεια δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες τους.
Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, χρειάζονται στήριξη. Κάντε μια επίσκεψη στην Πελοπόννησο να μιλήσετε με ελαιοκαλλιεργητές. Στην Κρήτη το ίδιο. Το θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι. Οι εποχικοί εργαζόμενοι. Οι αόρατοι εργαζόμενοι όπως οι ξεναγοί.

Σχεδιάσετε σοβαρό δίχτυ προστασίας. Γι αυτό προτείναμε επίδομα έκτακτης ανάγκης ως μόνη λύση ώστε να προστατευτεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που δεν θα βρουν δουλειά ή δεν θα έχουν εισόδημα

Καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες γεωργοί κτηνοτρόφοι, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑΜΕΑ και άλλες ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας. Ολοι αυτοί να έχουν έκτοκτο επίδομα 400 ευρώ.

Να απαντήσετε, κ. Μητσοτάκη, σε αυτούς που βλέπουν να βυθίζετε η ζωή τους και εσέις να πανηγυρίζετε και να σας λιβανίζουν ανύπαρκτα site.

Είχατε ένα μόνο επιχείρημα ότι αν τα δίνατε εμπροσθοβαρώς θα ξεμέναμε από χρήμα. Όμως ήρθε η Κομισιόν για Ταμείο Στήριξης. Ποια τώρα η δικαιολογία. Δεν υπάρχει η μόνη απάντηση είναι ότι έχετε αποφασίσει να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία και αναδιάρθρωση αγοράς.

Ο θάνατος του εμποράκου, θα έλεγε κανείς παλιά.

Ο θάνατος ενός δυναμικού τμήματος της οικονομίας θα πω εγώ σήμερα. Μιλάτε για ζόμπι επιχειρήσεις αλλά ζόμπι είναι η οικονομική σας πολιτική».

Μητσοτάκης: Λέτε ψέματα για το Eurogroup

Απαντώντας στην δευτερολογία του με την οποία έκλεισε η συζήτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά αναφέρθηκε στις μικροπιστώσεις λέγοντας ότι «πράγματι η κυβέρνηση παρέλαβε απο εσάς ένα σχέδιο νόμου το οποίο επικαιροποιούμε και καταθέτουμε προς ψήφιση στη Βουλή. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργήσει ο θεσμός υπο την εποπτεία της ΤτΕ ώστε μικροι επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι να έοχυν πρόσβαση σε ποσά 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις που αναπόφευκτα συνεπάγεται η επαφή με τράπεζες. Η εμπειρία αλλων χωρών δείχνει ότι ο ρυθμός αποπληρωμής αυτών των ποσών είναι εξαιρετικά γρήγορος. Βέβαια το γεγονός ότι και αυτό το νομοσχέδιο δεν το ψηφίζετε εντάσσεται στην συνολική λογική σας ότι δεν προλάβατε. Ό,τι καλό φέρνουμε βγαίνετε και λέτε ότι και εσείς θα το κάνατε αλλα δεν προλάβατε».

Απαντώντας, δε, στα νούμερα που επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «ο λόγος για τον οποίο το 4ο τρίμηνο 2018 ήταν καλό ήταν γιατί επιλάξατε τότε να δώσετε κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα 2018 και στηρίχθηκε η κατανάλωση. Τι έγινε το 2019; Το επίδομα δόθηκε τον Μάιο μπας και σώσετε το εκλογικό σας αφήγημα. Να θυμόμαστε λοιπόν πως επιχειρήσατε να εξαγοράσετε τις συνειδήσεις των πολιτών. Δεν τα καταφέρατε και σε λίγους μήνες καταγράψατε τέσσερις ήττες».

Εντονότατη ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το Eurogroup της Πέμπτης: «Για να δούμε τι καταθέσατε στα πρακτικά και τι είπε το Eurogroup που εσείς επικαλεστήκατε και είπατε ότι δεσμευτήκαμε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για το 2021. Αναφέρει ότι οι προβλέψεις εκτιμούν ότι θα επιστρέψουμε σε πλεόνασμα το 2021. Υπάρχει και μια πρόταση ακόμα: Ερχεται το Eurogroup και επιβεβαιώνει ότι ο κανόνας αυτός αν υπάρξει ανάγκη δεν θα ισχύσει. Ερχεστε εδώ και λέτε για μια ακόμα φορά ψέματα. Και μετά αναρωτιέστε γιατί σας λένε ψεύτη. Ακόμα ο Κοτζιάς ψεύτη σας λέει. Ντροπή σας. Ή θα διώξετε τους συνεργάτες σας που σας οδηγούν σε τέτοια λάθη ή είστε ένας ψεύτης. Μην καταθέτετε έγγραφα κ. Τσίπρα πιάνεστε συνεχώς ψευδόμενος».

Κεντρική μας πολιτική οι επενδύσεις

Όσον αφορά τις επενδύσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει την προσέλκυση επενδύσεων κεντρική πολιτική. Χρειαζόμαστε συνολικά καλή εικόνα της χώρας, απλούστευση νομοθεσίας, χαμηλούς φόρους, απλούστευση περιβαλλοντικής νομοθεσίας με προστασία περιβάλλοντος. Στόχος η μείωση της ανεργίας και δημιουργία καλών θέσεων εργασίας».

«Αναφέρθηκα σε κάποιες επενδύσεις. Θέλετε μεγάλες; Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε μεγάλα ξενοδοχεία. Η Cisco, η Pfizer ανακοίνωσαν ότι θα επενδύσουν. Γιατί; Γιατί βλέπουν εξαιρετικό εργατικό δυναμικό και μια κυβέρνηση που βελτιώνει ραγδαία το οικο0νομικό περιβάλλον. Βελτιώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Είναι εθνική κατάκτηση για την χώρα ότι κατάφερε να αντιμετωπίσει την πανδημία. Και εσείς εξακολουθείτε να βγάζετε μιζέρια στεναχώρια και ενόχληση λες και δεν είναι προίκα όλης της χώρας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επανερχόμενος, δε, στη συζήτηση «που μονίμως ανακυκλώνετε περι βιώσιμης ανάπτυξης που προστατεύει το περιβάλλον και δεν δίνει την δυνατότητα σε μεγάλα συμφέροντα να κάνει επενδύσεις εις βάρος του περιβάλλοντος. Αναρωτιέμαι, γιατί δεν έχετε πει λέξη για την τολμηρή πρωτοβουλία κυβέρνησης να κλείσει τις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες και την μετάβαση σε ήπιες μονάδες ενέργειας».

«Εξασφαλίσαμε απο το ταμείο δίκαιης ανάπτυξης σχεδόν 2 δισ. ευρώ για να κάνουμε αυτή τη μετάβαση και την μετατροπή Δ. Μακεδονίας σε περιοχή πράσινης ενέργειας. Κλείνετε το μάτι σε κάποια συμφέροντα και παθογένειες του χθές. Όταν προσπάθησα να αναλύσω το πρόγραμμά σας “Μένουμε Ορθιοι 1” μετά 2 και σε λίγο θα γίνει 3. Το μόνο που κάνετε είναι κάθε φορά που η κυβέρνηση προσθέτει πολεμοφόδια βγαίνετε και πλειοδοτείτε».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ήρθε η κυβέρνηση και είπε ότι αναλαμβάνει το κόστος μισθοδοσίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων και το κάναμε με ταχύτητα. Σας αιφνιδίασε. Επεκτείναμε επιδόματα ανεργίας. Συγκρούονται όλα αυτά με την πραγματικότητα που θέλετε να διαμορφώσετε. Ηρθε η κυβέρνηση και έμπρακτα στήριξε το ΕΣΥ. Με πολλές προσλήψεις 4.300 προσλήψεις διετίας. Ολες απο αυτές θα έχουν χαρακτηριστικά μονιμότητας. Γιατί μας παραδόσατε 565 κρεβάτια ΜΕΘ, εσείς οι ευαίσθητοι ανεχόσασταν την πολιτική παρέμβαση για να βρει κάποιος ένα κρεβάτι ΜΕΘ».

«Δεν ήσασταν εδώ στην συζήτηση για την Παιδεία και δεν απαντήσατε στο επιχείρημα γιατι τα πρότυπα και πειραματικά τα πολεμάτε αν και απευθύνονται ιδιαίτερα στα φτωχά αλλά προικισμένα Ελληνόπουλα. Ολα αυτά που κάνουμε εμείς οι δήθεν ανάλγητοι και φιλελεύθεροι».

Εκλογές το 2023

«Κλείνω με αναφορά στον εφιάλτη σας. Ετσι τον εκλαμβάνω. Δίνετε την εντύπωση ότι ξυπνάτε το βράδυ και λέτε εκλογές τι θα γίνει. Είναι διάχυτος ο φόβος σας. Ηρεμήστε. Μπορώ να διασφαλίσω την ηρεμία του ύπνου σας και να πάτε ήσυχος για διακοπές. Δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η κυβέρνηση έχει μεταρρυθμιστικό χάρτη. Κάποιες αλλαγές θα γίνουν και ελπίζουμε ότι θα έχουμε σημαντικά ποσά απο τον ευρωπαϊκό ταμείο ανάπτυξης. Μπορείτε να κάνετε τις διακοπές σας άνετα και να δώσουμε εκλογικό ραντεβού το 2023. Εως τότε θα μείνετε στην αντιπολίτευση».

Τσίπρας: Θα διαπραγματευτείτε αργά ή γρήγορα για μέτρα λιτότητας

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αργά ή γρήγορα θα βρεθεί σε διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας.

«Αναφερθήκατε στα συμπεράσματα του Eurogroup. Πάντα καλά λόγια λένε, και το 2015 καλά έλεγαν. Αλλά λένε τώρα επίσης ότι δεσμεύεστε για πλεόνασμα το 2021. Το υπογράψατε αυτό; Το δεχτήκατε;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή είναι η δική σας παρακαταθήκη. Ολα αυτά θα γίνουν τον Απρίλιο του 2021. Εκτός αν έχετε σχέδιο δραπέτευσης όπως σας συμβουλεύουν συνεργάτες σας στου Μαξίμου να πάτε σε εκλογές και να διαφύγετε. Πηγαίνετε να δέιτε τι έχετε να πάθετε. Ολοι αυτοί που σήμερα σας υποστηρίζουν γιατί είστε ο Μωυσής τότε θα δείτε τους δείκτες αισιοδοξίας και τους δείκτες του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.


Δευτερολογία στη ΒουλήΑυξήσαμε τον ΦΠΑ για τον εθνικό στόχο

Απαντώντας για την αύξηση του ΦΠΑ υποστήριξε ότι «όταν εμείς αυξήσαμε το ΦΠΑ – πράγματι το είχα πεί ότι όταν η χώρα κατάφερε να βγει από τα μνημόνια γιατί η κοινωνία έβαλε πλάτη – ο στόχος ήταν τότε εθνικός. Είχαμε υποχρέωση έναντι μιας συμφωνίας να πιάσουμε τους στόχους».

«Τώρα ποιος είναι ο στόχος; Οταν βγήκαμε απο τα μνημόνια, εμείς σε αυτούς τους ανθρώπους τους το ανταποδώσαμε. Εμείς πέρυσι ρίξαμε τον φόρο απο το 24% στο 13% και αφήσαμε έξω τον καφέ. Εσείς ζητούσατε τότε να γίνει μόνιμη η μείωση. Σήμερα το κάνετε και εσείς έκτακτο. Πιστεύουμε ότι σήμερα πρέπει να κατεβάσετε το φόρο εστίασης στο 6% εκτάκτως και να κατεβάσετε στο 50% την προκαταβολή φόρου επιχειρήσεων» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «παρουσιάσατε ψεύτικη εικόνα για τους αναπτυξιακούς δείκτες. Το ίδιο κάνετε και με την ανεργία. Η ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε το χειρότερο Μάιο όλων των εποχών απο το 2001. Πώς το καταφέρατε; Με το εξής τέχνασμα. 90.000 άνεργοι ονομάστηκαν σε οικονομικά μη ενεργοί. Τέτοιες αλχημείες κάνετε».

«Η κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία είναι τραγική. Οσοι δεν εντάσσονται στο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δεν προστατεύονται απο τον Οκτώβριο και μετά. Προσπαθήσατε να μας πείτε ότι είστε και σοσιαλδημοκράτης. Ξαφνικά αγαπήσατε το εθνικό σύστημα υγείας όταν λίγους μήνες πριν μας λέγατε ότι θα ανατριχιάζουμε εμείς οι αριστεροί για τις συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Η παράταξή σας έχει ιστορία με την κατασπατάληση πόρων ΕΣΥ και όχι την στήριξή του. Προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε μια φιλοσοφία που δεν σας ανήκει. Ειναι σαν αυτό που μας έλεγαν οι τροικανοί ότι δεν έχουμε την φιλοσοφία των μνημονίων. Η σοσιαλδημοκρατία στην Γερμανία στήριξε με κρατική επιδότηση της εισφορές αλλα δεν υποστήριξε την μείωση μισθών. Το κρίσιμο είναι να δούμε αν στο τέλος της ημέρας υπάρχει κοινωνικό πρόσημο στην πολιτική σας» πρόσθεσε.

Ναι μεν αλλά για τα νέα μέτρα στήριξης

«Ανακοινώσατε ένα δεύτερο πακέτο μέτρο. Θετικό το μέτρο για τις δόσεις για εκπλήρωση υποχρεώσεων απο το 2021. Ομως υπάρχει το πρόβλημα των επιταγών. Πώς θα αντιμετωπιστεί; Στην Ρόδο επιχειρηματίας με τουριστικά είδη και 3.000 ευρώ το ενοίκιο. Η μείωση ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Αυτός αγόρασε στόκ προ κορωνοϊού και έχει επιταγές που λήγουν τώρα. Πώς θα πληρώσει; Θα αποφασίσετε να πάνε αυτές οι επιταγές αργότερα. Θα καθίσετε με τους τραπεζίτες και θα τους ζητήσετε να πάτρουν και αυτοί ένα μέρος βάρους» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά το μέτρο της εφάπαξ έκπτωσης για όσους αποπληρώνουν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «κοιτάξτε, ποιους ωφελεί αυτό; Αυτούς που έχει στα σεντούκια του λεφτά. Ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες και όσους ευνοείτε».

«Στο κέντρο της πολιτικής της ΝΔ, υπάρχει πάντα μια θολή υπόσχεση και υποτιθέμενες ξένες μεγάλες επενδύσεις απο τις οποίες περιμένουμε πολλά αλλά έρχονται λίγα. Μας είπατε τελικά ότι το αποτέλεσμα ήταν η πώληση 2 start up. Αυτή είναι η επενδυτική έκρηξη που μας υποσχεθήκατε; Δεν υποτιμώ. Ισως να έρθουν αλλά θα είναι για να αγοράσουν φθηνά μια δημοσια επιχείρηση. Με το πρόσχημα της προσέλκυσης επενδύσεων προχωράτε σε πολιτική απαρίθμησης εργασιακών σχέσεων και απορρύθμισης προστασίας περιβάλλοντος. Οι ισχυρότεροι επί των ημερών σας πλήρωναν φόρους σε εθελοντική βάση. Και μετά παρουσιάζεστε ως σοσιαλδημοκράτες. Δεν είναι και η κυρία Γεννηματά εδώ να αρχίσει να φωνάζει. Όλοι θέλουν να είναι σοσιαλδημοκράτες. Εμείς είμαστε αυτό που είμαστε. Αριστεροί προοδευτικοί».

«Δεν αξίζει αυτό που κάνετε με τα ΜΜΕ. Γιατί δεν φέρνετε τη λίστα με τα ποσά που δώσατε στα ΜΜΕ και με ποια κριτήρια. Τι φοβάστε. Υπάρχει ο νόμος της Διαύγειας που εσείς καταργείτε. Οσο και αν προσπαθείτε να κρύψετε την πραγματικότητα πίσω απο ΜΜΕ, η ζωή είναι πεισματάρα. Αλλάξτε στρατηγική και στηρίξετε την πραγματική οικονομία τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Εξαφανίστηκε 10χρονη την ώρα που επέστρεφε από το σχολείο

Τραμπ στους οπαδούς του: Μην ζητήσετε τον λόγο αν κολλήσετε κορωνοϊό σε συγκέντρωσή μου

Κορωνοϊός: Το Κέιμπριτζ ξεκινά δοκιμές εμβολίου σε ανθρώπους

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.grΠηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author