Μητσοτάκης: Καμία διάθεση να μπω σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία

Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, από το μουσείο του Λούβρου, με αφορμή τα εγκαίνια επετειακής έκθεσης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στην αναμενόμενη συμφωνία για γαλλικές φρεγάτες, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις το πρωί της Τρίτης, από τα Ηλύσια Πεδία.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε πως εκείνο που μπορεί να πει είναι αυτό που είχε την ευκαιρία να αναφέρει και στην ομιλία του στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «ότι το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μια Ευρώπη δηλαδή η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία να τονίσω δεν είναι μία προσπάθεια η οποία καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις ούτε το ΝΑΤΟ.

Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης είπε: «είχα κάνει μία πρόβλεψη ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο χειμώνα». Και συμπλήρωσε ότι μόνο εργαλείο επίλυσης είναι το Διεθνές Δίκαιο και ότι η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όριά μας.

Οι μεγάλες διαφορές μας μπορούν να λυθούν μόνο με πρόσβαση στο Διεθνές Δίκαιο, σημείωσε.

Ερωτηθείς για μελλοντική αντίδραση της Ελλάδας σε ενδεχόμενες νέες προκλήσεις της Άγκυρας, απάντησε ότι «θα αντιδράσουμε όπως αντιδράσαμε πάντα», «με αποτελεσματικότητα και αυτοπεποίθηση», προσθέτοντας ότι δεν του αρέσει να βλέπει πάντα το αρνητικό σενάριο.

«Η Τουρκία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποια είναι τα όριά μας, δεν είναι μόνο όρια της Ελλάδας, είναι όρια της Ευρώπης. Έχουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της. Προτιμώ πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Και το κάνουμε αυτό με τρόπο πολύ συστηματικό και ουσιαστικό, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών μας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου» είπε. Παράλληλα, τόνισε: «Υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, μετά από μια δεκαετία κρίσης, τα οποία έχω την ευθύνη να αντιμετωπίσω και να παραδώσω στη συνέχεια στον διάδοχό μου ή στην διάδοχό μου, γιατί ξέρετε ότι αυτές είναι οι μεγάλες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα υλοποίησης».

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και είπε πως ο ίδιος προτιμά να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.

Για τις αποφάσεις της Ευρώπης σχετικά με την προκλητικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι αποτελούν τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή αλλά είναι σημαντικές γιατί θέτουν το πλαίσιο και πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μετατραπεί σε ευρωτουρκικές.

«Χώρες όπως η Γαλλία πρόσφεραν απτή στήριξη μέσα από γαλλική στρατιωτική παρουσία. Δεν υπάρχει εθνική μοναξιά», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης ώριμη την πρόταση του Γάλλου προέδρου να οικοδομηθεί ευρωπαϊκός στρατός και «η Ευρώπη να μπορεί να δρα αυτόνομα αν κρίνει ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα». Η Ελλάδα τόνισε, θα συμμετέχει σε πολύ ενεργό επίπεδο υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να ζητάμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς να έχουμε έκφραση αλληλεγγύης σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ». «Πρέπει αυτή την ισχύ να την αξιοποιούμε προς όφελος της Ευρώπης», συμπλήρωσε ενώ αναφέρθηκε στη διαλειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων.

Για το νέο σύμφωνο για το μεταναστευτικό είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία στην ΕΕ σημειώνοντας πως το θέμα είναι σε ύφεση.

Για τις γερμανικές εκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει. «Αν ο κ. Σολτς είναι ο νέος καγκελάριος προβλέπω ότι θα έχουμε γόνιμη συνεργασία», ανέφερε ενώ τόνισε πως είναι επιβεβλημένο να αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς συνδέεται η Ελλάδα που ενέπνευσε τους Γάλλους με τη σύγχρονη Ελλάδα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ένα «νήμα ιστορίας ακριβώς συνδέει την αρχαία, την κλασσική Ελλάδα, γενέτειρα της Δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, της ομορφιάς, της τέχνης, με την Ελλάδα της Επανάστασης στην οποία συνενώθηκαν από τη μία η ανάγκη της χώρας να βρει τον ευρωπαϊκό της βηματισμό, χωρίς όμως να χάσει την ιδιαίτερη εθνική της ταυτότητα. Το προϊόν αυτής της ώσμωσης είναι η σύγχρονη Ελλάδα».

Τέλος είπε πως με τον Εμανουέλ Μακρόν έχουν ανθρώπινη, βαθιά σχέση. «Εκτιμώ τη βαθιά του σκέψη», είπε και σημείωσε πως είχαν μια όμορφη επίσκεψη την περασμένη Παρασκευή το βράδυ με τις συζύγους τους στην Ακρόπολη. «Μπορώ να πω ότι μπορώ να τον πάρω ανά πάσα στιγμή τηλέφωνο και θα ανταποκριθεί», τόνισε υπενθυμίζοντας τη βοήθεια της Γαλλίας το καλοκαίρι όταν οι πυρκαγιές έπληξαν την Ελλάδα.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr