Με το φόβο των αναζωπυρώσεων

EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Ισχυρές δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος επιχειρούν για δέκατη μέρα στη βόρεια Εύβοια. Ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες στη Γορτυνία και την Ηλεία. Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού το μεσημέρι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Παραμένει ο εφιάλτης των πυρκαγιών που αποτέφρωσαν χιλιάδες στρέμματα δασικής κι αγροτοδασικής έκτασης. Στη βόρεια Εύβοια οι δυνάμεις της πυροσβεστικής με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων επιχειρούν προκειμένου να σβήσουν και οι τελευταίες εστίες με την οικολογική καταστροφή στο νησί να είναι τεράστια. Ισχυρό πλήγμα έχει υποστεί και η τοπική οικονομία με κατοίκους και επιχειρήσεις να μετρούν τις πληγές τους.

Στο μέτωπο της Γορτυνίας ακόμη μία ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Στόχος να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την εκ νέου δημιουργία πύρινου μετώπου.

Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι, οι οποίοι, με όποια δικά τους μέσα διέθεταν, βρίσκονταν κοντά στους οικισμούς ώστε να προστατεύσουν σπίτια και άλλα οικήματα, που δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Στην Ηλεία, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.

Ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές από την ΠΥ

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
  • Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 40 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 40 πυροσβέστες, από το Κουβέιτ με 40 πυροσβέστες και 4 οχήματα και από το Ισραήλ με 16 πυροσβέστες. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα στην περιοχή Γκίνη στη Μάνδρα Αττικής είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα καθώς και 1 Ε/Π και 2 Α/Φ.
  • Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν 858 πυροσβέστες με 46 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 230 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 4 Ε/Π και 3 Α/Φ (2 Ilyushin Il-76 και το Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
  • Στη δασική πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και 1 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.
  • Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, επιχειρούν 678 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 218 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα, από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα και από Αυστρία 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Φούρκα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 76 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 29 οχήματα καθώς και 1 Ε/Π και 1 Α/Φ.
  •  

Αυτοψίες 

Στην Αττική διενεργήθηκαν συνολικά 539 αυτοψίες, εκ των οποίων 312 στο Δήμο Αχαρνών, 37 στο Δήμο Κηφισιάς, 163 στο Δήμο Ωρωπού και 27 στο Δήμο Διονύσου.

Αντίστοιχα, διενεργήθηκαν 132 αυτοψίες στην Πελοπόννησο, 67 στην Π.Ε. Ηλείας, 20 στην Π.Ε. Μεσσηνίας και 45 στην Π.Ε. Λακωνίας

Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 257 αυτοψίες και τέλος 12 αυτοψίες διενεργήθηκαν στο Δήμο Λοκρών στην Π.Ε. Φθιώτιδας

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών, 692 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 253 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 235 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 204 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν. Επίσης, διενεργήθηκαν 58 αυτοψίες σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 11 είναι κατάλληλοι για χρήση, 29 προσωρινά ακατάλληλοι και 18 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν ακόμα 182 αποθήκες/στάβλοι κ.λπ., εκ των οποίων 17 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 67 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 98 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Τέλος, ελέγχθηκαν 8 δημόσια κτήρια ή/και ιεροί ναοί, εκ των οποίων ένα κρίθηκε κατάλληλο για χρήση, 4 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση και 3 επικίνδυνα για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη – Στην Ηλεία ο Αλ. Τσίπρας 

Απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα που ανέδειξαν οι καταστροφικές φωτιές καλείται να δώσει σήμερα (12.00) ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η εκκωφαντική απουσία της Πολιτείας από τα μέτωπα των πυρκαγιών δημιουργεί επιπλέον πίεση στο Μαξίμου που εδώ και αρκετές μέρες προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κρίση.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση και παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη διαδικτυακή του συνέντευξη, προχθές, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει ο ίδιος παραιτήσεις υπουργών, εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υποστηρίζοντας ότι είναι «εξαφανισμένος». Στα ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο υπουργός με μια ανακοίνωση που είτε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τραγελαφική ή ως αιχμηρή, όχι όμως ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς την κυβέρνηση που φαίνεται ότι έχει ξεχάσει τον κ. Χρυσοχοΐδη και δεν αναφέρθηκε στις δικές του προσπάθειες στα πύρινα μέτωπα.

Με το δάσος να καπνίζει ακόμα από το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει την στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας.


► Οριοθετημένη και χωρίς να εμπνέει κάποια ανησυχία είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα στον Ασπρόπυργο.

► Συνεχίζεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το βράδυ σε δασική έκταση, στη Φούρκα Χαλκιδικής. Επί τόπου συνεχίζουν να επιχειρούν 71 πυροσβέστες με 28 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και πεζοπόρα τμήματα.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr