Με τη σκέψη στην ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων στην Ε.Ε., αλλά και στην Τουρκία

Estimated read time 1 min read

Το 2033, ως χρονικό ορόσημο, για την προσχώρηση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως είπε, πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο, που εκτίμησε όμως ότι «μπορεί να είναι και ρεαλιστικός, εάν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης».

Από τις δηλώσεις Μητσοτάκη δεν έλειψαν οι –έμμεσες, πάντως– αναφορές στην Άγκυρα, μετά τις νέες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας. «Μετά την αποκάλυψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα δεν μπορεί να δεχτεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία , αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη συνεργασία των χωρών

«Η Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυτή η ευαίσθητη περιφέρεια του παγκόσμιου χάρτη από ζώνη εντόνων και σύνθετων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε ένα πεδίο δημιουργικών συνθέσεων και από καιρούς και εποχές αντιπαλότητας να περάσει σε μια νέα εποχή κοινής προσπάθειας», είπε επίσης ο πρωθυπουργός, προβάλλοντας την αξία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη «ειδικά τώρα, σε μία περίοδο πολέμου και διεθνούς αναταραχής καλείται να προβάλει με το δικό της τρόπο το δρόμο της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, της κοινής ασφάλειας και ευημερίας. Και σε αυτούς τους άξονες εδράζεται και η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα και είναι μια δικαίωση, πιστεύω, για την ελληνική προεδρία».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί». 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author