Με εκπτώσεις έως 70% ανοίγει το λιανεμπόριο

Με εκπτώσεις που θα αγγίξουν ακόμα και το 70% σε χειμερινό και προηγούμενο ανοιξιάτικο εμπόρευμα, θα υποδεχτούν τη νέα σεζόν που ξεκινάει την Δευτέρα 5 Απριλίου, οι έμποροι όλη της χώρας, ευελπιστώντας σ ένα δυναμικό ποδαρικό ανοίγματος της αγοράς εν μέσω πανδημικής κρίσης, που από τη μια θα γλυκάνει το αγοραστικό κοινό και από την άλλη θα βάλει λεφτά στα ταμεία τους. Την ίδια ώρα, απογοήτευση επικρατεί στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη, αφού οι έμποροι προετοιμάστηκαν μεν, τα καταστήματά τους, ωστόσο θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 12 Απριλίου.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας μιλά για αιφνιδιαστική και δυσάρεστη εξέλιξη, ενώ ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Πάτρας είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι οι συνάδελφοί του είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά.

Ειδικότερα, αιφνιδιαστική και δυσάρεστη χαρακτήρισε την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με αφορμή την χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης και της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα, «οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έκαναν τον προγραμματισμό τους, και μετά από τόσους μήνες πιστής αντιμετώπισης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης».

Ο κ. Ζέρβας τονίζει ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια».

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνει έκκληση «προς τους αρμόδιους και όσους έχουν την ευθύνη των αποφάσεων να αναθεωρήσουν τη στάση τους».

Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Με την πανδημία δεν κάνεις παιχνίδια διότι κινδυνεύεις να χάσεις όλο αυτό που έχτιζες για να ξεφύγεις από αυτήν. Έχω καλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο το απόγευμα, θα δούμε τι αντιδράσεις θα κάνουμε, θα ζητήσουμε και νομική συμβουλή. Υποχρεωτικά θα ακολουθήσουμε τις εντολές της κυβέρνησης, δεν είμαστε αναρχικοί ζούμε σε μια έννομη κοινωνία. Από την άλλη δεν γίνεται να πληρώνουμε πάντα εμείς τα λάθη. Ακόμα κι αν το συμβούλιο αποφασίσει να ανοίξουμε κανονικά τα καταστήματα από Δευτέρα δεν πρόκειται να τους αφήσω να πάμε σε τέτοια απόφαση. Δεν είμαστε γιουρούσι και εγώ θα μπορούσα για τις εντυπώσεις να πω ανοιχτά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, όμως την ευθύνη ποιος θα την πάρει; Κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί την επόμενη κιόλας ώρα γι αυτό ψυχραιμία. Όλοι μπορούμε να αντιδράσουμε με νόμιμο τρόπο

Προσφορές με στόχο το «ζεστό χρήμα»

Όπως αναφέρουν στο protothema.gr οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων της Αθήνας και του Πειραιά οι έμποροι σε αυτή την φάση καλούνται να ανέβουν τον δικό τους Γολγοθά, καθώς από την μια δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για νέο εμπόρευμα, το οποίο θα τους κάνει επιπλέον ανταγωνιστικούς και από την άλλη θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν υποχρεώσεις που για καιρό παρέμεναν ακάλυπτες.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να βουτήξουν σε βαθιά νερά, περιμένοντας με αγωνία την ανταπόκριση του κοινού, που θα είναι υποχρεωμένο να ψωνίσει είτε με την διαδικασία του click away ή του click in shop και πάντα στέλνοντας μήνυμα στο 13032.

lianemporio__3_

Πρόεδρος εμπορικού συλλόγου της Αθήνας Σταύρος Καφούνης: «Προφανώς και είμαστε ικανοποιημένοι με το άνοιγμα της αγοράς. Είναι ώρα ευθύνης και πρέπει όλοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα κατά της πανδημίας με απόλυτη προσοχή, ώστε από την μια να μην έχουμε πισωγυρίσματα και από την άλλη να επιτρέψουμε την περαιτέρω ελαστικοποίηση λειτουργίας της αγοράς, καθώς και την επαναλειτουργία και τον υπόλοιπων κλάδων. Επειδή υπάρχει αδιάθετο εμπόρευμα είναι σίγουρο πως όλοι οι έμποροι θα κάνουν τεράστιες προσφορές έως και εκποίηση για το εμπόρευμα της περασμένης σεζόν και περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί η αγορά με μεγάλο ενδιαφέρον».

Πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Πειραιά Θεόδωρος Καπράλος: “Ανοίγουμε μετά από τόσο καιρός έχοντας χάσει όλη την χειμερινή σεζόν καθώς το τελευταίο πεντάμηνο δουλέψαμε μόνο δυο βδομάδες με την δυνατότητα να δεχτούμε τον πελάτη εντός του καταστήματος και τρεις εβδομάδες με click away. Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας καινούργιας σεζόν και λίγο πριν το Πάσχα. Μεγάλο το στοίχημα και πρέπει να κερδηθεί ώστε να μην αναγκαστούμε να πάμε σε διαδικασίες ακορντεόν.

Αυτό που έχει σημασία είναι να βρούμε τον τρόπο να πηγαίνει η οικονομία παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας. Έχουν τελειώσει οι αντοχές όλων μας. Η αγορά θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και να ευχόμαστε ν ανοίξει και η εστίαση διότι η αγορά δουλεύει καλύτερα στο σύνολο της.

lianemporio__4_

Όλος ο εμπορικός κόσμος είναι έτοιμος να ανοίξει και να εφαρμόσει για μια ακόμα φορά όλα τα μέτρα όπως ήδη έχει κάνει. Θα πρέπει να αποφύγουμε τις εικόνες του παρελθόντος με τον συγχρωτισμό του κόσμου στους εμπορικούς δρόμους γιατί έτσι οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο.

Ο δρόμος μπροστά μας είναι ανηφορικός καθώς όλες οι πληρωμές και οι υποχρεώσεις έχουν σπρωχτεί προς τα πίσω και θα πρέπει να τακτοποιηθούν. Η κυβέρνηση καλείται να μας βοηθήσει στην αγορά του νέου εμπορεύματος ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα είτε πληρώνοντας την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή στην αρχή του μήνα και όχι στο τέλος είτε να υπάρξει ένα αντίστοιχο πακέτο στήριξης όπως έκανε για την εστίαση και τον τουρισμό.

lianemporio__5_
lianemporio__1_

Τα ταμία είναι άδεια δεν υπάρχει ρευστότητα και κανένας δεν μπορεί να πάρει σ αυτή την φάση καινούργιο εμπόρευμα οι οφειλές είναι πολλές. Χωρίς νέο προϊόν κανένας μας δεν θα τα καταφέρει. Με άδεια ράφια και συσσωρευμένες οφειλές δεν θα δουλέψει κανένας.

Ο κόσμος από Δευτέρα να περιμένει να δει μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές ακόμα και της τάξεως του 70%. Αυτό είναι δεδομένο αλλά δεν είναι το σημαντικό αν οι επιχειρήσεις δεν έχουν το εμπόρευμα που θέλει ο καταναλωτής. Πάντα υπήρχε ο πόλεμος των τιμών αλλά σ αυτή τη φάση το θέμα είναι να βρίσκει τιμές, ποικιλία προϊόντων και ποιότητες. Αυτό το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί γιατί αυτό είναι το κλειδί και για τον καταναλωτή και για τους εμπόρους. Μέχρι εδώ κρατηθήκαμε γιατί κανένας δεν πληρώνει τίποτα ούτε ενοίκια, οι αναστολές του προσωπικού εξακολουθούν και υπάρχουν, ασφαλιστικά, επιταγές όλα πήγαν πίσω, αλλά τώρα που ξεκινάμε είναι τα δύσκολα».

Ειδήσεις σήμερα: 

Τραγωδία στην Ερέτρια: Απαντήσεις στα «γιατί» και δικαίωση για τους ανθρώπους τους ζητούν οι συγγενείς των τριών θυμάτων

Με το «Γιαβούζ» στην ανατολική Μεσόγειο πάει στην Πενταμερή ο Ερντογάν

Αστυπάλαια: Από covid free… στο «βαθύ κόκκινο»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr