Με απειλές και προειδοποιήσεις ο αμερικανός πρόεδρος συντηρεί την πολεμική ρητορική

Estimated read time 1 min read

Με ένα νέο διάγγελμα το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συντηρεί την αντιπαράθεση με την Μόσχα σε πολύ υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ως είτε τώρα είτε αργότερα παραμένει ο κίνδυνος ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανίας εντός της εβδομάδας, εντός των επόμενων ημερών. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι μεταξύ των στόχων θα είναι το Κίεβο των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πριν το διάγγελμα είχε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της ηγεσίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στο δεύτερο διάγγελμά του μέσα σε λίγα 24ωρα, ο Τζο Μπαιντεν επικαλέστηκε τις πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν θα εισβάλει, αλλά έχει περικυκλώσει την Ουκρανία».

Παράλληλα, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι αν επιτεθεί στην Ουκρανία «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να στείλει στρατό στην Ουκρανία. «Εάν η Ρωσία συνεχίσει τα σχέδιά της θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό πόλεμο», είπε. Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών «προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη δυναμική στην Ευρώπη».

Παράλληλα, έσπευσε να κρατήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων παζαριών λέγοντας ότι για την Μόσχα «δεν είναι αργά για να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία» και αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Φλεβάρη στην Ευρώπη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή άρθρου www.902.gr

You May Also Like

More From Author