Μετακινήσεις: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα του Πάσχα – Τι θα ισχύει με sms και ωράριο απαγόρευσης

Μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ για την αναχαίτιση της πανδημίας της covid-19, και αφορούν μεταξύ άλλων στο ωράριο των μετακινήσεων, αναμένεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε ανοίγει και η εστίαση.

 

Μετά την ελεύθερη μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο που, ως γνωστόν, ισχύει από τη Μεγάλη Πέμπτη, αλλάζει από τη Δευτέρα του Πάσχα και το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ενώ από τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

 

Έτσι, από τις 3 Μαΐου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει από τις 23:00 και θα ισχύει μέχρι τις 05:00.

 

Παράλληλα, όπως ανέφερε τη Μεγάλη Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης, Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένει έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, η υποχρέωση αποστολής μηνύματος στο 13033 για οποιαδήποτε μετακίνηση.

 

Σημειώνεται ότι για τις μετακινήσεις προς τα καταστήματα εστίασης, τα οποία θα ανεβάσουν ξανά ρολά τη Δευτέρα του Πάσχα, οι πολίτες πρέπει να στέλνουν γραπτό μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033.

 

Πώς θα ανοίξει η εστίαση

 

Όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering κλπ, είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

 

Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

   α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

   β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

   γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους παρακάτω υγειονομικούς όρους:

 

  •     Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
  •     Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
  •     Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
  •     Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
  •     Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
  •     Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
  •     Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

 

Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς όμως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

 

Τα καταστήματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων θα λειτουργήσουν μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.grΠηγή άρθρου www.lifo.gr