Μετά τους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, έρχεται επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών -Ποιους θα αφορά | ΕΛΛΑΔΑ

Με την πανδημία να καλπάζει και να καταγράφει χθες, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξή της και ενώ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, νέο αρνητικό ρεκόρ, η κυβέρνηση ανοίγει μια νέα βεντάλια μέτρων για την αναχαίτιση του 4ου πανδημικού κύματος.

Το πρώτο μέρος των μέτρων ξεδιπλώθηκε χθες. Μέτρα αυστηρά προσανατολισμένα στους ανεμβολίαστους, τα οποία περιλαμβάνουν αυστηρό και τακτικό testing. Οι ανεμβολίαστοι για να πάνε στη δουλειά τους, στο θέατρο, στο σινεμά, σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, για να γυμναστούν και να ταξιδέψουν, θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Τα δωρεάν rapid test από τις δημόσιες δομές δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα στους ανεμβολίαστους και θα υποχρεούνται από τις 13 Σεπτεμβρίου και έπειτα να πληρώνουν 10 ευρώ το τεστ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σίγουρο είναι ότι με την πανδημία να καλπάζει και με την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να μην πάει ξανά σε ολικό lockdown, την ώρα που ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει πράξει το αυτονόητο και έχει σπεύσει να εμβολιαστεί προστατεύοντας ο καθένας τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του, το επόμενο διάστημα η βεντάλια των μέτρων θα ανοίξει.

Αν και το προηγούμενο διάστημα είχε ακουστεί έντονα ότι θα επανέλθει ξανά η μάσκα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, τελικά χθες δεν ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο. Μένει να δούμε αν το επόμενο διάστημα θα γίνει κάποια αναθεώρηση.

Επίσης, χθες, εκτός μέτρων έμεινε το εμπόριο, είδηση που έφθασε με ανακούφιση στα αυτιά των πολύπαθων εμπόρων, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν κρατήσει τα καταστήματά τους κλειστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μένει να δούμε και σε αυτόν τον κλάδο αν θα αναθεωρηθεί η απόφαση το επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που δυσκολέψουν τα πράγματα με την πανδημία.

Οριστικό: Το εμβόλιο θα γίνει υποχρεωτικό, οι ανακοινώσεις τον Σεπτέμβριο

Ερχεται «βαρύ» φθινόπωρο και χειμώνας για τους ανεμβολίαστους -Ολα τα νέα μέτρα

Προς επέκταση οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Πέραν των μασκών και του εμπορίου, ωστόσο, το κυριότερο μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα είναι η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολίων.

Ηδη χθες ανακοινώθηκε επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε φαρμακοποιούς και ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους. Οι προαναφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο έλεγχος για τον εμβολιασμό ιδιωτών γιατρών, φαρμακοποιών και οδοντιάτρων θα γίνεται μέσω του Μητρώου Εμβολίων και με τη χρήση μιας νέας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για τη διασταύρωση των στοιχείων. Σε όσους δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου θα επιβληθεί πρόστιμο, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε χθες στην πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε κλάδους πέραν των υγειονομικών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θα αφορά στον δημόσιο τομέα και στον στρατό, με τις ακριβείς ομάδες για τις οποίες θα γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο να είναι ακόμη σε επεξεργασία από τους ειδικούς. Οι όποιες ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μάλιστα, ότι η προχθεσινή απόφαση του αμερικανικού FDA να δώσει οριστική έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer δείχνει τον δρόμο προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Παράθυρο για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού άφησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος είπε σήμερα ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι στο τραπέζι, ενώ και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλους τομείς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από τον κρατικό μηχανισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τους αστυνομικούς και όσους υπηρετούν στον στρατό. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός και σε τομείς του ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας καταστήματα και υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr