Μετά τον Δεκαπενταύγουστο τα σπουδαία για τις παρακολουθήσεις

Estimated read time 1 min read

Μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται η συνέχεια στο σίριαλ με τις τηλεφωνικές υποκλοπές πολιτικών και δημοσιογράφων. Με τη Βουλή κλειστή, καθώς παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να ανοίξει ώστε να χυθεί φως στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων η κυβέρνηση επέλεξε να μην χαλάσει… τις διακοπές της, η συνέχεια στην πολύκροτη υπόθεση, που έχει στριμώξει το Μαξίμου αλλά και έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα για τις πρακτικές υποκλοπών και ελευθερίας του Τύπου, αναμένεται πια την Τρίτη 16 Αυγούστου.

Σήμερα κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ενώ την ερχόμενη Τρίτη το ίδιο κατώφλι καλείται να περάσει ο ένας απ’ τους άμεσα ενδιαφερόμενους του σκανδάλου, ο Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος έχει καταγγείλει απ’ τον περασμένο Απρίλιο ότι έπεσε θύμα παρακολούθησης.

Ο κ. Ντογιάκος βέβαια δεν ερευνά την ουσία των καταγγελιών αλλά τη διαρροή των στοιχείων εκτός ΕΥΠ, και με τη σημερινή κατάθεση του Τ. Τέλλογλου που κλήθηκε να μιλήσει για το αν ξέρει κάτι περί παρακολούθησης του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018, είναι πια κάτι παραπάνω από ολοφάνερο πως το Μαξίμου προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να στρέψει αλλού το επίκεντρο και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Μέσα σε όλα αυτά προστέθηκαν σήμερα οι απαράδεκτες δηλώσεις του Χαράλαμπου Αθανασίου με υπαινιγμούς για την αναγκαιότητα παρακολούθησης μουσουλμάνων βουλευτών, σαν να λειτουργούν ως κατάσκοποι για την Τουρκία.

Οι δηλώσεις του κ. Αθανασίου, β’ αντιπροέδρου της Βουλής, προκάλεσαν φυσικά θύελλα αντιδράσεων με την αντιπολίτευση να τις καταδικάζει και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ζητά απ’ τον Κυρ. Μητσοτάκη να τον αποπέμψει.

Τα καίρια αιτήματα του Θ. Κουκάκη

Εν όψει της κλήσης του να καταθέσει ο Θανάσης Κουκάκης καλεί τον κ. Ντογιάκο να ζητήσει τη διάταξη της Εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου με την οποία διατάχθηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του, ώστε να απαντηθούν το ποιος αιτήθηκε την παρακολούθησή του και με ποια αιτιολογία.

Ακόμα, ο κ. Κουκάκης απαιτεί ο Εισαγγελέας να προχωρήσει σε έλεγχο με αυτοψία και κατάσχεση όλων των σχετικών εγγράφων, των αρχείων καταγραφής ελέγχου και των μηχανημάτων των εταιρειών Intellexa και Krikel, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτουν το Predator και σε ποιους το έχουν διαθέσει ή παραχωρήσει, να καλέσει άμεσα για εξέταση τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών Intellexa και Krikel για εξηγήσεις και τη χορήγηση όλων των σχετικών εγγράφων, αλλά και να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών που έχει γνωστοποιήσει στην Εισαγγελία εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες (24/5) προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαδρομές των χρημάτων και η σύνδεση των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator.

«Ομοίως να ζητήσει την εισαγγελική διάταξη με την οποία διατάχθηκε η διακοπή της παρακολούθησης μου, την ίδια ημέρα που αιτήθηκα στην ΑΔΑΕ να μου γνωστοποιηθεί αν παρακολουθούμαι (12/8/2020). Να ζητήσει τα πληροφοριακά δελτία με τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών μου και να διαπιστώσει σε ποιον διαβιβάστηκαν προς ενημέρωση. Μόνον έτσι θα αναδειχθεί ποιος πραγματικά ενδιαφερόταν για τις συνομιλίες μου, αλλά και ποιος γνώριζε για την παρακολούθηση μου» υπογραμμίζει ο κ. Κουκάκης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να διερευνηθεί «ποιος ζήτησε εσπευσμένα την τροποποίηση του άρθρου 5 §9 του Ν. 2225/1994 στις 31.3.2021, προκειμένου να μην πληροφορηθώ από την ΑΔΑΕ πως το καλοκαίρι του 2020 είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών μου».

Τι είπε ο Τ. Τέλλογλου

Εξερχόμενος από το γραφείο του εισαγγελέα, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου τόνισε πως δεν έκανε καμία καταγγελία που αφορούσε την παρακολούθηση του πρωθυπουργού, παρά μόνο ανέφερε πως «υπήρχαν κάποιες ενδείξεις».

«Δεν έχω κάνει καταγγελία για παρακολούθηση Μητσοτάκη από αυτό το κακόβουλο λογισμικό. Είπα ότι υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ το 2017» ανέφερε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους του Τύπου.

Υποβαθμίζοντας τον λόγο που κλήθηκε έκανε ακόμα πιο επιτακτικό το ερώτημα γιατί ο Ισίδωρος Ντογιάκος επέλεξε να ξεκινήσει την έρευνα του σκανδάλου των υποκλοπών από εκείνον και όχι από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για χρήση του παράνομου λογισμικού Predator και τις πρόσφατες «πρωτοβουλίες» που έλαβε ΕΥΠ.

Ισχυρίστηκε ότι «οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013 και το 2015 (…) και άρα «μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό» ενώ τόνισε επίσης πως δεν μπορεί να ξέρει εάν τελικά αγοράστηκαν λογισμικά παρακολούθησης ή υπηρεσίες από ιδιώτες.

«Δεν ήταν από την αρχή επιλογή να αγοραστεί το Predator αλλά το Pegasus που δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης» πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε ότι «αν θέλουμε να μάθουμε το τι έχει γίνει με τις νόμιμες επισυνδέσεις στο παρελθόν, τότε η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι να αλλάξει το νόμο που ψήφισε το Μάρτιο του 2021 που αναδρομικά απαγόρευε σε αυτούς που παρακολουθούνταν να ζητήσουν μέσω του δικαστή την ενημέρωσή τους, ένα δικαίωμα που υπήρχε μέχρι το 2021 και καταργήθηκε έκτοτε».

«Δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού» σχολίασε αμέσως μετά η Νέα Δημοκρατία. «Ο κ.Τέλλογλου σήμερα επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ.Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017-2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον οποίο κατέθεσε σήμερα. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author