Μεγάλη πυρκαγιά στον Βαρνάβα – Μέτωπο και σε Ελευσίνα & Βόλο – Έκλεισαν δρόμοι

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δασική έκταση κατακαίει μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στον Βαρνάβα Αττικής. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που συνεχώς ανανεώνονται. 

Η φωτιά μαίνεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν απειλεί σπίτια. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, γι’ αυτό και η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Μαραθώνα – Καπανδριτίου στο ύψος της οδού Αθηνών, στη Ρήγα Φεραίου (Λεωφόρος Βαρνάβα) από την οδό Μιλτιάδη Μαντά στο ρεύμα προς Βαρνάβα, στην οδό 25ης Μαρτίου και Νήσου Σερίφου στο ρεύμα προς Βαρνάβα και από το χωριό Βόθωνα στο ρεύμα προς Γραμματικό.

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

►Λεπτά μετά την εκδήλωση της φωτιάς στον Βαρνάβα, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε νέο μέτωπο σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Πάτημα Ελευσίνας.

​Για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ και σε αυτή την περίπτωση, υπήρξε ενημέρωση για κλειστούς δρόμους από την Τροχαία.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Ήμερος Τόπος του Ασπρόπυργου υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στη Λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής από το ύψος της διασταύρωσης με τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, αλλά και στο ύψος του εργοστασίου Παπαστράτος.

►Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε αγροτοδασική έκταση στη Νέα Ιωνία Βόλου, κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Στην επιχείρηση για να ελεγχθεί συμμετέχουν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν δύο αεροσκάφη. 

Πολιτική Προστασία: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από πυρκαγιά σήμερα Σάββατο

Οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη χώρα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία σήμερα Σάββατο, 10 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις παρακάτω περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr