(Μαύρα) Ειδησάρια της Θεσσαλονίκης

© “Χάθηκες”, μου λεν οι φίλοι. “Ευτυχώς χάθηκε”, λένε οι οχτροί. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες διακοπές -διαρκείας- δεν τις είχα ξανακάνει. Διακοπές αναγκαστικές κι άνευ αποδοχών… (που λέει ο λόγος).

© Η αλήθεια είναι ότι το πολυσκέφτηκα το πράγμα. Με προβλημάτιζαν οι συνεχόμενες επιθέσεις, λες και διακυβεύονταν κάτι φοβερό με τα δικά μου γραπτά. Και δε μιλάω για τους δημοσιογράφους που έστελναν email, ή σχολίαζαν τις αναρτήσεις, με τη δική τους άποψη. Αυτό είναι ανταλλαγή ιδεών. Μιλώ για επιθέσεις κατά δικαίων και αδίκων, κατά σχετικών και άσχετων, για όσα έγραφε ο Βόρειος, που, στο κάτω-κάτω της γραφής, αποδεικνύονταν μέχρι κεραίας ορθά.

© “Λέει ψέμματα” ακούγονταν όλο και συχνότερα στη δημοσιογραφική πιάτσα της Θεσσαλονίκης. Μόνον που κανείς δεν τολμούσε να πει την αλήθεια… Γιατί όταν ρωτούσαν αυτοί που δε γνώριζαν “πού είναι το ψέμα”, έπαιρναν την απάντηση “έλα μωρέ, ξέρουμε ποιος είναι και τι θέλει”.

© Είπα να μην ξανασχοληθώ με τη δημοσιογραφική πιάτσα της πόλης, που επιμένει να κινείται σε μίζερους ρυθμούς. Ρυθμούς που η ίδια επέβαλε, για διάφορους φι, χι, ψι, λόγους. Αλλά αυτά που γίνονται τελευταία, είναι πολύ βαριά -σα λαγός στιφάδο- για να τα καταπιώ και να τα χωνέψω. Κι ας παραμένω εκτός πιάτσας -ιδία θελήσει. Έχουμε και λέμε:

© Αγγελιοφόρος: Κανείς δε γνωρίζει τι του ξημερώνει αύριο. Η πρόθεση της ιδιοκτησίας για εκμετάλλευση της ιστοσελίδας είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Την ίδια στιγμή, άνθρωποι της διοίκησης διαμηνύουν δεξιά και ζερβά ότι με το κλείσιμο του φύλλου της Δευτέρας η ετήσια ζημιά θα μειωθεί κοντά 1.000.000 ευρώ! Στο λογιστήριο της επιχείρησης τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά.

© Μακεδονία: Έχουμε μείνει στην πρόταση της α/α του εκδότη, Β. Σουλοπούλου, να κρατήσει έναν μισθό από όλους τους εργαζόμενους και να τον διαθέσει, εν είδη… δανείου των υπαλλήλων προς την επιχείρηση, στην ανάπτυξη, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσει ούτε σε απολύσεις, ούτε σε μειώσεις αποδοχών. Ως την Παρασκευή 20 Αυγούστου οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι. Η επίσκεψη μελών του δ.σ. στην Μοναστηρίου 85 δεν απέφερε καρπούς.

© Θεσσαλονίκη: Τα ίδια. Η καθημερινή της έκδοση παραμένει όνειρο. Άλλωστε δεν υφίστανται, πλέον, οι σκοποί που απαιτούσαν την έκδοσή της επί εξαημέρου την εβδομάδα.

© Αυριανή: Κινείται όπως κινούνταν. Με λιγοστό προσωπικό, στους ίδιους ρυθμούς.

© Τύπος Θεσσαλονίκης. Από το κακό στο χειρότερο. Πού και πού δημοσιεύει δικό της ρεπορτάζ. Κατά τα λοιπά περιορίζεται στην (κακή)
αντιγραφή του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Ειδικά στα αθλητικά η αντιγραφή γίνεται με τρόπο αισχρό, χωρίς να παραλείπονται εκφράσεις όπως “εμείς το είχαμε γράψει στο site μας πριν έναν μήνα”… Μέσα στο καλοκαίρι σχεδιάστηκε μείωση του -ήδη ελάχιστου- προσωπικού.

© Σήμερα στη Θεσσαλονίκη: Έκδοση χωρίς αύριο. Ο μοναδικός δημοσιογράφος που είχε απομείνει στον Εμ. Αντωνελάκη (τον εκδότη)
σταμάτησε να πηγαίνει στα γραφεία αφού δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να πληρωθεί το τυπογραφείο.

© Καρφίτσα: Συνεχίζει την προσπάθειά της, σε καθημερινή βάση, με μεγάλο μπάτζετ και ελάχιστη διαφήμιση. Στόχος της οι εκλογές που έρχονται.
© Το Κεντρί: Μία από τα ίδια κι εδώ. Χαμηλότερο το μπάτζετ, χαμηλότερος κι ο τζίρος των διαφημίσεων.

© ΕΡΤ3: Ακόμη περιμένουν οι συμβασιούχοι να δουν τις διαβεβαιώσεις των συνδικαλιστών που εργάζονται στο μαγαζί να πραγματώνονται. Ως σήμερα (Κυριακή 22 Αυγούστου) δεν είχε εκδοθεί η προκήρυξη επαναπρόσληψης 37 από αυτούς. Μόνο φως στο σκότος ο επικείμενος διορισμός του Γ. Σκαμπαρδώνη στη θέση του προέδρου της Διοκούσας και του Π. Νεστορίδη στη θέση του γενικού διευθυντή, ανθρώπων που γνωρίζουν το πρόβλημα -ειδικά ο δεύτερος.

© FM100 – TV100: Καμία αλλαγή. Οι υπάλληλοι λαμβάνουν μειωμένο μισθό (ακόμη και οι περσινές υπερωρίες που δίνονται με καθυστέρηση στην τηλεόραση αντίθετα από το ραδιόφωνο) δίνονται… κομμένες, λες και είναι απολαβές του 2010. Οι συμβασιούχοι απολύθηκαν και περιμένουν το Σεπτέμβριο μήπως και επαναπροσληφθούν (αν και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νιώτης “έκοψε” τη φόρα των δημάρχων με χθεσινή εγκύκλιό του).

© Γραφεία τηλεοπτικών καναλιών: Φήμες έχουν αποδειχθεί ως τώρα οι φωνές πως τα κανάλια έχουν συμφωνήσει κι έχουν αποφασίσει την δημιουργία κοινού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, με κοινά συνεργεία, για “να τους έρχεται φθηνότερα”. Πάντως, πρόσφατα, απολύθηκε ο Γ.
Παπαδάκης,
προϊστάμενος των γραφείων του Αντέννα στη Θεσσαλονίκη.

© Γραφεία αθηναϊκών εφημερίδων: Ποια γραφεία; Αυτό του ενός ατόμου της Espresso; Το αποδεκατισμένο των Νέων (από όπου απολύθηκαν όσοι ασχολούνταν με το ένθετο της εφημερίδας “Ζω στη Θεσσαλονίκη”); Τα κλειστά των υπολοίπων που βολεύονται με το ΑΠΕ; Θλιβερή κατάσταση.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με κομμένους μισθούς κι αυτοί, ως… δημόσιοι υπάλληλοι που έγιναν ξαφνικά με τα μέτρα Λοβέρδου, περιμένουν το διορισμό νέου διευθυντή στην Αθήνα. Κάθε τόσο έρχεται το μήνυμα πως “το γραφείο δε βγάζει τα έξοδά του”, αλλά ως εκεί.

© Τοπικά τηλεοπτικά μέσα: Σταμάτησε το ενημερωτικό του πρόγραμμα το “Ω TV”. Σε τραγική κατάσταση όλα, με ελάχιστο προσωπικό, προχωρούν, παρόλα αυτά, στην ψηφιακή τους επανάσταση, με κοινή πλατφόρμα.

© Ραδιοφωνικοί σταθμοί: Ο άγνωστος “Χ”. Κανείς δε γνωρίζει πλέον ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες, ποιοι υπέγραψαν (ως μέλη της ΕΣΗΕΜΘ) για να πάρουν αυτοί οι σταθμοί άδεια, ποιοι εργάζονται σε αυτούς, με βάση ποιες συμβάσεις αμείβονται. Αχαρτογράφητη περιοχή, κάτι σαν τη Σαχάρα του 17ου αιώνα.

© Πόρταλ: Το πιο σύντομο ανέκδοτο…

© Αθλητικές εφημερίδες: Παραλίγο το πιο σύντομο ανέκδοτο. Η μαύρη εργασία δίνει και παίρνει. Τα χρωστούμενα ξεπερνούν το δίμηνο. Για να δουλέψεις στην εφημερίδα αναγκάζεσαι να κάνεις και εκπομπή στο αθλητικό ραδιόφωνο του φύλλου.

© Και τώρα πείτε μου: Με αυτήν την κατάσταση να διαμορφώνετε αναρωτιέστε ακόμη για ποιον λόγο εξαφανίστηκα; Εσείς, δηλαδή, θα μένατε; Τέλος πάντων, ο Βόρειος θα δημοσιεύει κατά περιόδους, όταν έχει κάτι να πει. Ευχάριστα νέα, μην περιμένετε…


You May Also Like

More From Author