Μέτρα στο «και ένα», υπό την πίεση της αντιπολίτευσης

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Σχεδόν κατόπιν εορτής και αφότου σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση απηύθυνε έκκληση για λήψη μέτρων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε εγκύκλιο για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα, εκτιμώντας κατά πως φαίνεται, ότι δεν είναι ακόμη αρκετά υψηλές οι θερμοκρασίες. Αλλιώς πώς να εξηγηθεί από την εισηγητική έκθεση της εγκυκλίου το απόσπασμα «ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας»…

Επιπλέον, αναφέρονται μέτρα που συγκρούονται με την κοινή λογική, όταν για παράδειγμα γίνεται λόγος για μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00. Για το υπουργείο, οι ώρες πριν τις 12 το μεσημέρι και μετά τις τέσσερις το απόγευμα μάλλον θεωρούνται κατάλληλες για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, σε μια περίοδο όπου τη νύχτα η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς κελσίου και τη μέρα αναμένεται να ξεπεράσει τους 45….

Για να μην αναφερθούμε στο κράνος και το νερό που για το υπουργείο αποτελούν τα πιο δυνατά «όπλα» του εργαζόμενου απέναντι στον καύσωνα…

Η ανακοίνωση με τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας

Για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο. 

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη υπ’ αριθμ. 56738/30.07.2021 εγκύκλιο, και σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 σχετικής εγκυκλίου (αριθ.πρωτ. 41935), με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας). 

Ειδικότερα συστήνονται: 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ 

 • Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. 
 • Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών. 
 • Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00. 
 • Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων. 
 • Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C. 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 

 • Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν: 
 • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος. 
 • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα. 
 • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν. 
 • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. 
 • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00 
 • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C). 

Η εγκύκλιος του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Εργασίας

Εγκύκλιος υπουργείου Εσωτερικών

Εγκύκλιο εξέδωσε και το υπουργείο Εσωτερικών  τόσο για την προστασία των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες, όσο και για την αδιάλειπτη λειτουργία των υπηρεσιών.

Με την εγκύκλιο ορίζεται πως για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας θεωρείται δικαιολογημένη η μη
προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ήτοι:

 • Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα
 • Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
 • Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
 • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη
 • λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 • Έγκυοι

Σε κάθε περίπτωση. αναφέρει η εγκύκλιος, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού και οι οικείοι
προϊστάμενοι λαμβάνοντας υπόψη και τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων αλλά και
τις συνθήκες του τόπου παροχής εργασίας (εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος, κλιματισμός κ.ά)
μπορούν επίσης να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι
υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα.

Επίσης, «σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου
οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για
την εύρυθμη λειτουργία τους».

 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr