Μέτρα για το Πάσχα: Τι είπε ο Μαγιορκίνης για τις μετακινήσεις

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το Πάσχα, τις μετακινήσεις και τα μέτρα. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας μίλησε στον ΣΚΑΪ την Κυριακή 4 Απριλίου 2021, επισημαίνοντας: «Δεν το αποκλείω αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει».

«Θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική βαρύτητα του κόσμου, την επιβάρυνση του κόσμου και τα μέτρα δημόσιας υγείας. Αν ήμασταν σε αυτήν την κατάσταση πέρυσι δεν νομίζω ότι θα πηγαίναμε σε ανοίγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα σχολεία ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι τα λύκεια είναι αρκετά πιθανό να ανοίξουν στις 12 Απριλίου, αν όλα πάνε καλά, επαναλαμβάνοντας ότι μετά το λιανεμπόριο προτεραιότητα έχει η εκπαίδευση. Σχολιάζοντας την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι αυτές οι τρεις περιοχές βρίσκονται στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό.

Όπως ανέφερε, την Τετάρτη αυτό που εισηγηθήκαν οι ειδικοί είναι ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με πρώτο το λιανεμπόριο σε συνδυασμό την αύξηση των δυνατοτήτων σε testing που προσφέρει το self test. Ωστόσο, σημείωσε, τους προβλημάτισαν τα στοιχεία και έτσι η επιτροπή συνεκλήθη εκτάκτως (την Παρασκευή) και γνωμοδότησε για τις περιοχές αυτές.

«Είναι μια κατάσταση δυναμική η επιδημία και δεν αποκλείεται να κληθούμε να ξαναγνωμοδοτήσουμε εκτάκτως. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Έχει ξαναγίνει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Δεν κάμπτεται το Rt σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη»

Σημείωσε ακόμη πως κάθε Τετάρτη γίνεται η σύσκεψη για τον επιδημιολογικό χάρτη. «Τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

» Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το Rt δεν έχει φανεί να κάμπτεται με τη λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις» δήλωσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσειςΠηγή άρθρου www.athensvoice.gr