Μέτρα έκπληξη, φοροελαφρύνσεις και κίνητρα για τους νέους ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Estimated read time 1 min read

«Ρελάνς» οικονομικών μέτρων έχει σχεδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην σημερινή ομιλία του στο Βελλίδειο στις 20:00.
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις, μέτρα ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας, ειδικες παρεμβάσεις για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, ενώ θα υπάρξουν και μέτρα «έκπληξη», τα οποία κλείδωσαν τις τελευταίες ώρες.

Παράλληλα όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες το κέντρο βάρους της πρωθυπουργικής ομιλίας είναι εστιασμένο στους νέους, κάτι, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτυπωθεί και στο σκηνικό, που θα στηθεί στο Βελλίδειο, μιας και στις πρώτες δύο γραμμές καθισμάτων θα βρίσκονται νέοι και όχι ως είθισται, υπουργοί και λοιπά κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία θα περιληφθούν ειδικά μέτρα ενίσχυσης των νέων, ώστε να διευρυνθούν οι ευκαιρίες για απασχόληση, αλλά και να ενισχυθεί η πρόσβαση τους στην γνώση και τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Στόχος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι να δοθεί ώθηση στην νέα γενιά για την απόκτηση απαραίτητων σύγχρονων δεξιοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς αυτή αποτελεί παγκόσμια τάση, αλλά και να ενισχυθεί η νεανική επιχειρηματικότητα και κυρίως η καινοτομία, μέσω νεοφυών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στην ομιλία του Πρωθυπουργού αναμένεται να υπάρξουν ειδικές εξαγγελίες για σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης, αλλά και για την επιδότηση start-up επιχειρήσεων.

Παράλληλα, στο τραπέζι των συσκέψεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και οικονομικού επιτελείου βρίσκονται, κατά πληροφορίες, και μέτρα όπως η επέκταση της ψηφιακής κάρτας παροχών 150 ευρώ (Freedom Pass) για νέους 18-24 που έχουν εμβολιαστεί και στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ως μια μορφή ηθικής ανταπόδοσης της κοινωνικής ευθύνης του εμβολιασμού τους, όπως και ειδικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, ώστε να προσλαμβάνουν νέους ηλικίας 18-29 ετών.

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον δείκτη της απασχόλησης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Στη διάρκεια της πανδημίας όχι μόνο δεν είχαμε λουκέτα κι απολύσεις αλλά τον Ιούνιο του 2019 είχαμε 3.909.738 θέσεις απασχόλησης, ενώ τον Ιούνιο του 2021 είχαμε 3.981.468 θέσεις. Δηλαδή επιπλέον 71.730 νέες θέσεις από την εποχή προ πανδημίας. Επίσης έχουμε σήμερα 46.000 επιχειρήσεις περισσότερες ενώ οι καταθέσεις είναι κατά 34 δισ. ευρώ περισσότερες εκ των οποίων τα 19 δισ. ευρώ είναι από νοικοκυριά», αναμένεται να σημειώσει ο πρωθυπουργός, για να συμπεράνει πως «αυτή η θετική πορεία δημιουργεί τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο» για τις παρεμβάσεις, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει

Η λίστα των μέτρων «κλείδωσε» χθες, αλλά ο πρωθυπουργός κουβαλάει στις βαλίτσες του στη Θεσσαλονίκη και εισηγήσεις, η τύχη των οποίων θα κριθεί την τελευταία στιγμή και θα περιέχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, πέραν και πάνω από όσα έχουν ήδη ως τώρα διαρρεύσει πως εξετάζονται.

Πέραν από τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια λόγω της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης ανάκαμψης της οικονομίας το 2021, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει μέτρα που δείχνουν προς όλους ότι «κανείς δεν θα μείνει πίσω» τώρα που ήρθε η ανάπτυξη.

Με στόχο τη στήριξη και βελτίωση της θέσης των μεσαίων και των οικονομικά ασθενέστρων, το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός αναμένεται να περιλαμβάνει εξαγγελίες όπως, μεταξύ άλλων, και οι εξής:

  • αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 στον ιδιωτικό τομέα
  • μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%
  • μείωση ασφαλιστικών εισφορών -και μεγαλύτερη από όσο αναμενόταν- που θα οδηγήσει σε άμεση αύξηση των μισθών: μίωση κρατήσεων 3,5% αντί 3% που σχεδιαζόταν για κρατήσεις υπέρ κύριας σύνταξη, αλλά και επιπλέον 0,6% στις κρατήσεις για την επικουρική ασφάλιση, έναντι 0,5% που είχε ήδη δρομολογηθεί
  • διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου για νοικοκυριά που πλήττονται από τις ανατιμήσεις ρεύματος
  • διεύρευνση των ορίων και των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι επιδοτούνται και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Ωστόσο συζητείται εναλλακτικά μείωση του ΕΦΚ των καυσίμων και οι αποφάσεις ίσως μετατεθούν για Οκτώβριο, πριν αρχίσει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρο.

Δεδομένο θεωρείται ότι θα υπάρξει νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ, τροφοδοτούμενη από τη διεύρυνση του χάρτη των αντικειμενικών αξιών, αλλά και από την καλύτερη της αναμενόμενης επίδοση της οικονομίας. Στο τραπέζι, σύμφωνα με το newmoney.gr βρίσκονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια με νέα μέση μείωση του φόρου 8% από το 2022, κλιμακωτές μειώσεις σε συνάρτηση με την αξία της ακίνητης περιουσίας οι οποίες μπορεί και να ξεπερνούν στα χαμηλά κλιμάκια ακόμα και το 20% αλλά και «μείωση» στον συμπληρωματικό φόρο.

Το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε επίσης την κοστολόγηση και άλλων εισηγήσεων στον πρωθυπουργό, σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ μεγαλύτερο –λόγω υψηλότερης ανάπτυξης- από όσο αρχικά σχεδιαζόταν για την διετία ως το 2023. Για παράδειγμα, μέτρα που μπήκαν «στο ζύγι» και ενδέχεται να ανακοινωθούν, είναι η διατήρηση ή μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση, στο τουριστικό πακέτο στις μεταφορές, ενώ ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και για μείωση του όρου στον καφέ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν όμως και οι στόχοι που θα τεθούν για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα για το 2022.

Στόχοι οι οποίοι θα προβλέπουν:

  • επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης
  • έξοδο της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας την άνοιξη του 2022
  • επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα» δάνεια) μέχρι το τέλος του 2022, από 20,3% που ήταν τον Ιούνιο φέτος έναντι 43,6% τον Ιούνιο του 2019
  • χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023
  • επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας έως το 1ο εξάμηνο 2023.

Για το κύμα  ακρίβειας

Επιπλέον, ανάμεσα στα οικονομικά μέτρα για τους φόρους και την εργασία θα υπάρχει και ειδικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς και μέτρα για τις ανατιμήσεις, που αναμένονται μέσω παρεμβάσεων σε ΦΠΑ και λογαριασμούς, που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.

Ειδήσεις σήμερα:

Ζευγάρι Ελλήνων τσακώνεται άγρια στη Γερμανία και η γυναίκα εμβολίζει το αυτοκίνητο του άνδρα

Έλενα Πολυχρονοπούλου: Ψάχνουν διασυνδέσεις με κυκλώματα ναρκωτικών έως την Λατινική Αμερική

Επίθεση με βιτριόλι: Τα στοιχεία που δείχνουν την εμμονή της Έφης με την Ιωάννα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author