Σε «πεδίο μάχης» έχει εξελιχθεί τις τελευταίες μέρες το θέμα των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις.
Ο «πόλεμος» γίνεται μεταξύ ΕΕ και φαρμακευτικών εταιρειών, με την πρώτη να προειδοποιεί και να υπενθυμίζει πως έχει ήδη χρηματοδοτήσει για αύξηση της παραγωγής.
Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της Covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, «πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους», προειδοποίησε συγκεκριμένα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από τις ανακοινώσεις για καθυστερήσεις.
«Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Συνεργασία Pfizer – Sanofi για την ενίσχυση της παραγωγής
Τα πνεύματα κατευνάζει η ανακοίνωση πως η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi θα βοηθήσει την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech παράγοντας περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι ανταγωνιστές της, μέχρι τα τέλη του έτους.
Τα εμβόλια αυτά προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού κολοσσού, Πολ Χάντσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Figaro.
Η Sanofi συνεργάζεται με τη βρετανική GlaxoSmithKline για την ανάπτυξη δύο εμβολίων, όμως το σχέδιό της καθυστερεί και δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν από τα τέλη του 2021.
Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
Οι καθυστερήσεις των παραδόσεων επηρεάζουν, φυσικά, όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Στη χώρα μας, συγκεκριμένα, οι αρχικές εκτιμήσεις για τον αριθμό εμβολίων στα τέλη Δεκεμβρίου έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για Pfizer και AstraZeneca.
Υπενθυμίζεται πως προς τα τέλη του Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε δηλώσει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουμε λάβει τον εξής αριθμό:
- 1.255.800 δόσεις από Pfizer/BioNTech
- 240.000 από Moderna
- 1.500.000 από AstraZeneca
Οι νέοι αριθμοί
Σε σχέση με τις δόσεις και τις παραλαβές ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας πως «σήμερα (σ.σ. εννοώντας την Τρίτη) παραλάβαμε από τη Pfizer 100.000 και οι παραδόσεις έχουν αποκατασταθεί και ευελπιστούμε πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων και θα έχουμε παραλάβει συνολικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 815.000 δόσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου, από τη Pfizer συνολικά από την αρχή, 1.415.000 δόσεις, όπως ήταν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα και συμφωνηθέν παραδόσεων».
«Σε επικοινωνία με την AstraZeneca ενημερωθήκαμε για τις παραδόσεις των επόμενων 2 μηνών και θα παραλάβουμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και μέχρι τέλος Μαρτίου άλλες 330.000 δόσεις»
«Υπενθυμίζω, ότι από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 20.000 δόσεις τον Ιανουάριο, 115.000 δόσεις το Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις το Μάρτιο» κατέληξε.
Έτσι, η Ελλάδα από την AstraZeneca θα λάβει 760.000 δόσεις λιγότερες, από τη Pfizer θα λάβει περισσότερες ενώ ο αριθμός από τη Moderna παρέμεινε αμετάβλητος.
176.689 άτομα έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ενημέρωσε ότι μέχρι τις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης είχαν πραγματοποιηθεί 16.271 εμβολιασμοί, ενώ αναμένεται και σήμερα συνολικά να ξεπεράσουμε τους 17.000 εμβολιασμούς.
Στο σύνολο η Ελλάδα έχει φτάσει στους 176.689 εμβολιασμούς, από τους οποίους 168.809 αφορούν την 1η δόση και οι υπόλοιποι την 2η δόση.
«Έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 69 χιλιάδες πολίτες άνω των 85 ετών, περισσότεροι από 88 χιλιάδες υγειονομικοί και 10.700 στους οίκους ευγηρίας» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.