Μάτι: Αστυνομία και μάρτυρες κατηγορούν την Πυροσβεστική για τη φωτιά

Με τις καταθέσεις τους στον ανακριτή κατηγορούμενοι και μάρτυρες για τη φωτιά στο Μάτι υποστηρίζουν ότι Τροχαία και ΕΛΑΣ έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να απομακρυνθούν οι πολίτες

Στην Πυροσβεστική ρίχνουν το ανάθεμα των ευθυνών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι κατηγορούμενοι της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και μάρτυρες.

Με τις απολογίες ή τις καταθέσεις τους στον ανακριτή Μαρνέρη ο οποίος μελετά την πολύκροτη δικογραφία, τόσο κατηγορούμενοι όσο και μάρτυρες υποστηρίζουν ότι η Τροχαία αλλά και η ΕΛΑΣ έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να απομακρύνουν τους πολίτες από το φονικό σημείο, αλλά δεν το έκαναν, γιατί δεν είχαν στα χέρια τους εισήγηση της Πυροσβεστικής, όπως απαιτεί ο νόμος. Μάλιστα όπως λένε, εάν είχε γίνει η απομάκρυνση όπως εκείνοι έκριναν, θα είχε σωθεί κόσμος

«Είχαμε και τη δυνατότητα και επαρκείς δυνάμεις και τα μέσα προκειμένου να ενημερώσουμε  και να απομακρύνουμε τους πολίτες σε ασφαλές μέρος. Πιο συγκεκριμένα, εάν το  αργότερο μέχρι τις 17.45 δινόταν η εισήγηση από την πυροσβεστική  προς τον αρμόδιο φορέα  και εν συνεχεία ενημερωνόταν η ΕΛΑΣ  και η Τροχαία, ακολούθως δε δινόταν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων  προς εμάς να συνδράμουμε σε μία τέτοια επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών, είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί επιτυχώς και αυτό το λέω με βεβαιότητα και με βάση τα 30 χρόνια που υπηρετώ στο Σώμα.

Προς ενίσχυση θα σας πω και ένα παράδειγμα: Όταν άκουσα  στον ασύρματο ότι η φωτιά διήλθε τη Λ. Μαραθώνος, περί 18.20 -18.25  πήγα αμέσως στο ξενοδοχείο ΜΥΡΤΩ και την ταβέρνα ΒΑΣΙΛΗΣ όπου βοηθήσαμε από εκεί να εξέλθουν  όλα τα οχήματα στο αντίθετο ρεύμα  της Μαραθώνος  με κατεύθυνση από Μάτι προς Αθήνα. Αυτό συνέβη γύρω στις 18.30. Συνεπώς εφόσον μπορούσαμε να προβούμε σε διάσωση  ακόμα και στις 18.30, πόσο δε αν μας είχε δοθεί η  εντολή, να  προβούμε  στην απομάκρυνση πολιτών  45 λεπτά με 1 ώρα πριν.  

Σκεφτείτε ότι από τη Λ. Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα  είναι 500-600 μέτρα, που σημαίνει ότι ο μέσος κάτοικος της περιοχής  θα μπορούσε το αργότερο μέσα σε 15 λεπτά να βρίσκεται σε  ασφαλές σημείο κοντά στη θάλασσα. Συνεπώς υπήρχε και χρόνος και επαρκείς δυνάμεις  προκειμένου να γινόταν η εκκένωση και μάλιστα με ασφαλή τρόπο. Εμείς είμασταν πανέτοιμοι , ωστόσο δεν δόθηκε εισήγηση από την Πυροσβεστική.

Ανακριτής : Πώς εξηγείτε το γεγονός  ότι κατά το χρόνο της πυρκαγιάς υπήρξε μποτιλιάρισμα , με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους;

Κατηγορούμενος : Κατ΄ αρχας δεν είχε δοθεί εισήγηση από την Πυροσβεστική απομάκρυνσης των πολιτών από τις κατοικίες τους με ασφαλή τρόπο. Με το δεδομένο αυτό οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν, πανικοβλήθηκαν καθόσον είδαν ξαφνικά τη φωτιά μπροστά τους.  Έφυγαν όλοι μαζικά προς τα αυτοκίνητά τους  και κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα που θεωρείτο ασφαλής τόπος. Ωστόσο και εφόσον τους κυνηγούσε η φωτιά  και δεν υπήρχε η δυνατότητα να ανέβουν  προς τη Λ. Μαραθώνος , αφού η φωτιά τους κυνηγούσε από τη Λ. Μαραθώνος προς τα κάτω, ήτοι προς τη θάλασσα, επέλεξαν υποχρεωτικά να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα . Αυτό είχε συνέπεια να δημιουργηθεί  μεγάλο μποτιλιάρισμα , να τους προλάβει η φωτιά  και άλλοι να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους  και να κατευθύνονται πεζοί προς τη θάλασσα  και άλλοι να εγκλωβίζονται από τη φωτιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απολογία κατηγορουμένου από την ΕΛΑΣ , o οποίος υποστηρίζει ότι ότι οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και της Τροχαίας ήταν υπέρ επαρκείς προκειμένου να λάβουν μέρος σε μία ασφαλή επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών στο Βουτζά και το Μάτι, όμως για να το κάνουν έπρεπε να έχει προηγηθεί εισήγηση από τον επικεφαλής  της πυροσβεστικής προς το Δήμο ή την Περιφέρεια. «Εν συνεχεία εμείς αφού παίρναμε εντολή από τον Δήμο ή την Περιφέρεια  θα βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των πολιτών , όπως γίνεται πάντα σε  τέτοιες περιπτώσεις.

Έτσι ακριβώς έγινε επιτυχώς  και στην Κινέτα με πολύ λιγότερες δυνάμεις. Επίσης, ήθελα να σας επισημάνω ότι μέχρι τις 18.10 που από την ενημέρωση που είχαμε από τον επικεφαλής αξιωματικό η πυρκαγιά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη  και η ταχύτητά της ήταν μεγάλη, χωρίς να έχουμε κάποιο αίτημα είτε από τον επικεφαλής της Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, είτε από τον επικεφαλής της Τροχαίας , είτε από το σύνδεσμο της Τροχαίας που είναι στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ  για ενίσχυση των δυνάμεών τους , εμείς στείλαμε επιπλέον δυνάμεις, κλιμακωτά συνέχεια».

Τι αναφέρουν οι μάρτυρες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το Μάτι

Οι μάρτυρες που εξετάστηκαν από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρουν στις καταθέσεις τους:

«Ο Δήμος Μαραθώνα  έχει στη διάθεσή του  πυροσβεστικά οχήματα. Γνωρίζω ότι δύο από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατάσβεση και τα άλλα δύο είναι ανοιχτά με καρότσα. Τα δύο τα είχαν στην κατοχή τους οι εθελοντές δασοπυροσβέστες . Επίσης, έχουμε τουλάχιστον άλλα τέσσερα αστικά οχήματα τα οποία και αυτά μπορούν να συνδράμουν τόσο σε μία επιχείρηση διάσωσης , όσο και την απομάκρυνση των πολιτών μας. Εμείς ήμασταν σε ετοιμότητα, ωστόσο  δεν μας δόθηκε ποτέ εντολή  ή εισήγηση από την πυροσβεστική  προκειμένου να προβούμε σε απομάκρυνση των πολιτών.

Εμείς είμασταν έτοιμοι να το κάνουμε αφού είχαμε όλο το έμψυχο και άψυχο δυναμικό για την υλοποίηση μίας τέτοιας επιχείρησης  και μάλιστα από την πρώτη στιγμή , ήτοι από τις 16.41 και μετά. Μάλιστα τέτοια επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών  θα μπορούσαμε να την είχαμε κάνει , αφού σε κάτι τέτοιο προβήκαμε περίπου στις 20.00, κατόπιν του ΣΟΠΠ αφού στείλαμε λεωφορείο μας στην Αγία Μαρίνα  προκειμένου να περισυλλέξουμε συμπολίτες μας. Χωρίς εισήγηση , δεν μπορούσαμε σύμφωνα με τη νομοθεσία να προβούμε σε τέτοια επιχείρηση. Άλλωστε για την υλοποίηση  της χρειάζεται να παίρνουμε κατευθύνσεις  από την Πυροσβεστική διότι αυτή είναι που γνωρίζει την κατεύθυνση της πυρκαγιάς».

Πηγή άρθρου www.ethnos.gr