Λευκός Οίκος για Nord Stream 1: Η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο

Estimated read time 1 min read

Λευκός Οίκος για Nord Stream 1: Η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο

REUTERS/Hannibal Hanschke

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, μετά την απόφαση της Μόσχας να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Μόσχα δεν εμποδίζουν τη λειτουργία την κύρια οδό εφοδιασμού της Ευρώπης. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και επιλέγει να κλείσει τον αγωγό», επισήμανε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν επαρκή αποθέματα. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι πλήρης μέχρι την κρίσιμη χειμερινή περίοδο θέρμανσης. Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε», καταλήγει ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Λευκός Οίκος για Nord Stream 1: Η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο-1

Ρωσία: Τέλος το αέριο μέσω Nord Stream 1

Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα ξαναρχίσει πλήρως μέχρι η Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά αποτελούν εμπόδιο για την παράδοση αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1.

«Τα προβλήματα προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο κ. Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα στην άντλησης», συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του κ. Πεσκόφ αποτελούν την πιο αυστηρή διατύπωση του Κρεμλίνου για άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, με αντάλλαγμα τη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Λευκός Οίκος για Nord Stream 1: Η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο-2

Ε.Ε.: Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει αέριο μέσω άλλων αγωγών

Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών για να αντισταθμίσει το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, αλλά επιλέγει να μην το κάνει, είχε δηλώσει το μεσημέρι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λευκός Οίκος για Nord Stream 1: Η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο-3

«Εάν υπήρχε τεχνικό πρόβλημα που εμπόδιζε τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1, θα υπήρχε πιθανότητα, εάν υπήρχε προθυμία, να παραδοθεί αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων αγωγών. Αυτό είναι κάτι που δεν βλέπουμε να συμβαίνει», είπε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η συμπεριφορά είναι η απόδειξη ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Λευκός Οίκος για Nord Stream 1: Η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο-4

Το Βερολίνο θέτει σε εφαρμογή το σενάριο κρίσης 

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οριστικοποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για την προτεραιοποίηση στην παροχή φυσικού αερίου το χειμώνα, θέτοντας επί της ουσίας σε εφαρμογή το σενάριο κρίσης που είχε εκπονηθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ακόμη και οι «προστατευμένοι πελάτες» (ιδιώτες, νοικοκυριά) θα πρέπει να εξοικονομούν ενέργεια σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ οι «μη προστατευμένοι πελάτες» (μεγάλες επιχειρήσεις, βιομηχανίες) θα έχουν τη δυνατότητα για προνομιακή προμήθεια μόνο εάν αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις λειτουργίες τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα νοικοκυριά δεν θα δικαιούνται παροχή φυσικού αερίου για τη θέρμανση ιδιωτικών πισινών ή σάουνων, ενώ εταιρείες που παράγουν κρίσιμα για τη ζωή των ασθενών φαρμακευτικά σκευάσματα θα μπορούσαν να τεθούν σε προτεραιότητα, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε σημείωμα που επεξηγεί τις διατάξεις.

Το Reuters σημειώνει επίσης ότι οι βιομηχανίες που κατασκευάζουν ζωτικής σημασίας προϊόντα θα λαμβάνουν προνομιακή προμήθεια φυσικού αερίου σε έκτακτες περιπτώσεις.

Λευκός Οίκος για Nord Stream 1: Η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο-5

Δεν αποκλείει δελτίο στο αέριο η Uniper

Η γερμανική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου, Uniper, δεν αποκλείει το Βερολίνο να εξετάσει τελικά το ενδεχόμενο διανομής φυσικού αερίου με δελτίο, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η Γερμανία ίσως εξετάσει τη διανομή του φυσικού αερίου με δελτίο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κλάους-Ντίτερ Μάουμπαχ, στο Reuters.

Λευκός Οίκος για Nord Stream 1: Η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο-6

Με πληροφορίες από REUTERS, FT

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author