Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ – Μόνη λύση το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις μας με την Τουρκία

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli»

«Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία. Όμως, είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε: «Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε ότι γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό». Υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κυπριακό: «Απαράδεκτη η λύση των δύο κρατών»

«Λιγότερο αισιόδοξος για το Κυπριακό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί – όπως τόνισε – η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες του γενικού γραμματεία του ΟΗΕ για λύση στο πολιτικό πρόβλημα, επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας πως «όποια λύση εκτός αυτού του πλαισίου, όπως η λύση των δύο κρατών, είναι απαράδεκτη».

«Λίγα έχουν γίνει για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ»

Η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας, ωστόσο: «Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, λίγα έχουν γίνει».

Στις αρχές Οκτωβρίου, υπενθύμισε, θα γίνει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, «ας μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία», προέτρεψε όλες τις πλευρές ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει «να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της».

Σημείωσε, επίσης, στον απόηχο της συμφωνίας AUKUS, ότι η Ευρώπη «πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι ασφαλώς σε βάρος των διατλαντικών δεσμών», σχετικά με την «ανάγκη», όπως την χαρακτήρισε, «της στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ.

Κοροναϊός και κλιματική αλλαγή

Μιλώντας για την πανδημία, ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως «η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία».

«Για πρώτη φορά, ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πολλά και ασφαλή εμβόλια», προσέθεσε, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε από κοινού και διένειμε «με τρόπο δίκαιο, ανάλογα με τον πληθυσμού τους, τις δόσεις εμβολίων στα κράτη-μέλη της».

Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο οικονομικής στήριξης, που πήρε την μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στη δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επεσήμανε.

«Συζητάμε επίσης για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αποφύγουμε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων», συμπλήρωσε ο πρωιθπουργός.

Και κατέληξε πως η εμπειρία του κοροναϊού απέδειξε ότι «η συλλογική μας αντίδραση μπορεί να επιτύχει και αυτό πρέπει να κάνουμε και για το κλίμα».

«Βαρύ το τίμημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές»

Η χώρα μας πλήρωσε βαρύ τίμημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, «είμαι ευγνώμων προς όλες τις χώρες που απέστειλαν βοήθεια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Διακήρυξη των Αθηνών, που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου την προηγούμενη Παρασκευή, είναι σημαντικό βήμα, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η βούληση της κυβέρνησής μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο στόχος που είχαμε θέσει για ολική απολιγνιτοποίηση έως το 2028, πιθανώς, να επιτευχθεί νωρίτερα, ακόμη και το 2025», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στοΠηγή άρθρου www.in.gr