«Κυνήγι» σε εστίαση και υγειονομικούς, υποκρισία για εκκλησίες και ενστόλους

Την ώρα που τα καμπανάκια για τη νέα έξαρση της πανδημίας σε όλη τη χώρα χτυπούν δυνατά, η κυβέρνηση εξαντλεί την αυστηρότητά της στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, αυξάνει την πίεση στους υγειονομικούς, όμως επιλέγει να απαντά με μισόλογα για τους εμβολιασμούς των ενστόλων, αλλά και για την απόφαση να μην προχωρήσει σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε ναούς.

Υγειονομικοί στο στόχαστρο

Έτσι, σήμερα, ο υπουργός Υγείας επέλεξε να ψέξει τους υγειονομικούς που αντιδρούν στο μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους, για το οποίο έχουν εκφραστεί φόβοι ότι μπορεί να δημιουργήσει κενά στις υπηρεσίες, την ώρα που η πίεση στο ΕΣΥ μεγαλώνει καθημερινά.

Ο Βασίλης Κικίλιας, στη σκιά των διαμαρτυριών, έκανε λόγο για μια «ισχνή μειοψηφία συνδικαλιστών που αντιδρούν», προειδοποιώντας με περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.

Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς είπε ότι η επιτροπή βιοηθικής έχει ήδη καταλήξει ότι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι όλοι οι υγειονομικοί. Όπως εξήγησε, «η συντριπτική πλειονότητα γιατρών πάνω από 95% έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσουν εμβολιάζονται και οι νοσηλευτές».

«Αυτοί που αντιδρούν είναι κάποιοι συνδικαλιστές μια ισχνή μειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι και στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των γιατρών, αλλά και των νοσηλευτών που έχουν εμβολιαστεί. «Είναι η μεγάλη πλειονότητα αυτοί που έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα» εξήγησε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η οργανωμένη Πολιτεία μπορεί να εντοπίσει ποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα και να τους επιβάλει κυρώσεις, σημείωσε: «πάντα μπορεί η πολιτεία να εντοπίσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους επιβάλει πρόστιμα αλλά και κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σε προσεχή ΚΥΑ».

Μέσα στους ναούς ανεμβολίαστοι, έξω εμβολιαστικό σόου

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε νέο επικοινωνιακό σόου από την Κυριακή με τη διενέργεια πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού έξω από ναούς. 

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται από Κινητές Ομάδες του υπουργείου Υγείας και θα ξεκινήσουν από αυτή την Κυριακή στην Κρήτη και έπειτα σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στους χώρους έξω από τις εκκλησίες με τη συνεργασία των ιερέων και της Ιεράς Συνόδου, υπενθυμίζοντας την έμπρακτη στήριξη που έδωσε στο πρόγραμμα εμβολιασμού ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τον περασμένο Ιούλιο. 

Για το ζήτημα των ναών ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος χρησιμοποίησε έωλα επιχειρήματα. Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε χαρακτηριστικά «στις εκκλησίες υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, όπως ανάλογα με την χωρητικότητα τους πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται εντός των ναών και εν γένει των λατρευτικών χώρων και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας».

Πρόσθεσε δε πως σε μπαρ ή εστιατόρια  δεν μπορείς να φας και να πιείς με μάσκα συνεπώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο προστατευτικό μέτρο, «ξεχνώντας» προφανώς πώς διεξάγεται το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Πρόκειται, άλλωστε, για χώρους στους οποίους παρατηρείται συνωστισμός, ενώ στις θρησκευτικές εκδηλώσεις συμμετέχουν σε μεγάλο ποσοστό μεγάλης ηλικίας άνθρωποι οι οποίοι, εμβολιασμένοι και μη, παραμένουν πιο ευάλωτοι στην ασθένεια.

Μισόλογα για τους ενστόλους, παρά τα αρνητικά στοιχεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε, ακόμη, και για την πιθανότητα επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και στους ενστόλους για να απαντήσει ότι «το ενδεχόμενο επέκτασης της είναι πάντα μια επιλογή και ένα εργαλείο, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, υπάρχει η αντίστοιχη νομική βάση για αυτό. Ανάλογα με το ρυθμό εξέλιξης του εμβολιασμού θα αξιολογηθεί από ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορεί να ξεκινήσει πιθανή επέκταση και ποιες συνέπειες θα υπάρξουν».

Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσον η επέκταση αφορά στους ενστόλους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας ο σκοπός δεν είναι να διασπείρουμε σύγχυση, αυτό που πρέπει να καταστήσουμε σαφές είναι ότι εμάς μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε το ρυθμό του εμβολιασμού, εξηγώντας σε όλο τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι είναι το μοναδικό διαθέσιμο όπλο για να αναχαιτίσουμε την επέλαση της πανδημίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Εάν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε εκείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες με βάση στοιχεία, που θα έχουμε στα χέρια μας για τα ποσοστά των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες ειδικότητες, τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού ανάλογα με το εάν παρατηρείται συνωστισμός ή εάν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και προφανώς και τη δυνατότητα να ελεγχθεί αυτό σε ό,τι αφορά στις συνέπειες σε περίπτωση, που δεν τηρηθεί η υποχρεωτικότητα».

Όμως οι δηλώσεις αυτές του κ. Οικονόμου έρχονται στη σκιά του ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», στο οποίο αποκαλύπτεται ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΛ.ΑΣ. Και τα σώματα ασφαλείας είναι αρκετά χαμηλά.

Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό εκείνων που είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν εάν τηρούνται τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, θα είναι ανεμβολίαστοι την ώρα που ασκούν τα καθήκοντά τους.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη επικαιροποιημένα στοιχεία, το ποσοστό των εμβολιασμένων στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία είναι κατά κύριο λόγο η υπηρεσία που έχει αναλάβει τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού, το ποσοστό των εμβολιασμένων διαμορφώνεται στο 58%.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός, μάλιστα, επισημαίνει στην «Καθημερινή» ότι εάν προστεθούν όσοι έχουν νοσήσει και ταυτόχρονα αφαιρεθούν όσοι βρίσκονται σε άδεια μακράς διάρκειας ή υπηρετούν σε διπλωματικές αποστολές, τότε το ποσοστό των μη εμβολιασμένων πέφτει στο 32%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αττική μόλις το 53% των αστυνομικών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη να φτάνει το 54%.

Εξαίρεση στρατιωτικών ζητά η ΠΟΕΣ από τον ΥΕΘΑ

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), με έγγραφό της προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ζητά να μεσολαβήσει, ώστε «να τροποποιηθούν τα διαλαμβανόμενα στη σχετική υπουργική απόφαση περί του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της εξαίρεσης από αυτόν των στρατιωτικών που υπηρετούν στις διάφορες μονάδες Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων, αφενός γιατί μέχρι τώρα οτιδήποτε αφορούσε σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διαχειριζόταν από τον ίδιο τον οργανισμό (ΕΔ) και αφετέρου, δίδοντας τη δυνατότητα σε όσες/όσους στρατιωτικούς δεν επιθυμούν -για τους δικούς τους λόγους- να εμβολιαστούν κατά το τρέχον διάστημα κατά της COVD-19, να εξαιρεθούν του διαφαινόμενου μέτρου της αργίας/διαθεσιμότητας, αφού ο όρος απόλυση δεν υπάρχει για τα εν ενεργεία στελέχη.

Δηλώνουμε υπέρμαχοι του εθελοντικού εμβολιασμού. Δηλώνουμε υποστηρικτές της εκστρατείας ενημέρωσης των συναδέλφων μας για τα οφέλη του εμβολιασμού, αρκεί αυτή να επιτευχθεί πάνω σε αντικειμενική, ψύχραιμη και επιστημονική βάση και όχι μέσα από τρομολαγνικές πρακτικές που παρακολουθούμε καθημερινά από τις οθόνες των τηλεοράσεων, εμπεριέχουσες αναληθή ή μη επιστημονικά στοιχεία», καταλήγει στο έγγραφο της.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr